20 oktober 2021
Blockchain Stories
Cryptocurrency Nieuws

Europa begroot meer dan 1 miljoen euro voor toezicht op cryptocurrency

Europa begroot meer dan 1 miljoen euro voor toezicht op cryptocurrency

The European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft meer dan 1 miljoen euro begroot voor het monitoren van fintech- en crypto-activa. De ESMA werd in 2011 in Parijs opgericht. De groep heeft als doel om voor de financiële markten van de EU regels te ontwikkelen. Ook houden zij toezicht op de bestaande markten. De autoriteit heeft verschillende technische comités opgericht, waaronder informatietechnologie (IT). Ook wordt er gewerkt aan effectenwetgeving en regelgeving rondom cryptovaluta.

The European Securities and Markets Authority

In haar jaarlijkse werkprogramma van 2019 meldt de ESMA dat zij 1,1 miljoen euro over hebben voor onder andere regulering en toezichthoudende behandelingen van nieuwe financiële activiteiten. Met de nadruk op fintech en cryptocurrency activa. De ESMA zal de trends en de risico’s van deze activiteiten identificeren en indien nodig advies geven. Daarnaast heeft de ESMA als doel om richtlijnen te stellen en de huidige markten transparanter te maken.

Contract for Difference

Vorige maand kondigde de ESMA plannen aan om de beperkingen op “contract for difference” (CFD’s) inclusief uit te breiden. Een CFD is een is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil (difference) betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Dit is ook populair in de wereld van cryptocurrency. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper. De ESMA sprak zijn bezorgdheid uit over de bescherming van beleggers. Zij maken zich met name zorgen over het aanbieden van CFD’s aan onervaren beleggers.

Eerder in maart had de ESMA haar vereisten voor CFD’s al aangescherpt. “Vanwege de specifieke kenmerken van cryptocurrency’s als nieuwe activa zal de markt voor financiële instrumenten nauwkeurig worden gemonitord.”, verklaarde de toezichthouder.

Regelgeving rondom cryptocurrency

In september deed de Belgische denktank Bruegel een beroep op de ministers van de Europese Unie. Zij hameren op uniforme wetgeving voor cryptovaluta. Ook pleiten zij voor meer controle om de risico’s te kunnen beheersen, terwijl wel de potentie van blockchain benut wordt. Eerder deze maand vroegen wetgevers in Amerika al aan de SEC om meer regels.

Bron: Cointelegraph

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Google Chrome extensie NoCoin steelt private keys

Arnold Hubach

Coinbase voegt BAT toe aan platform

Jordy Schreuder

De cryptobags van Vitalik Buterin

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.