Blockchain Stories
Image default
Nieuws

Bitcoin whales niet verantwoordelijk voor volatiliteit

Met grote prijsschommelingen van Bitcoin (BTC) zoals vandaag, zijn er altijd geluiden zoals ” de whales zijn weer aan het werk”. Maar een onderzoek van Chainlink, een onderzoeksbureau voor blockchain, laat zien dat de BTC-whales niet verantwoordelijk zijn voor prijsvolatiliteit. De studie onderzocht de 32 grootste BTC-portefeuilles, die naar verluidt 1 miljoen BTC vertegenwoordigen, of ongeveer $ 6,3 miljard.

Bitcoin whales

Bitcoin whales zijn individuen of entiteiten die grote hoeveelheden van de cryptocurrency bezitten en die zo invloed kunnen uitoefenen op de marktvolatiliteit. Maar uit de gegevens uit het onderzoek van Chainink blijkt “dat slechts een derde van deze groep actieve handelaren zijn”. Deze Bitcoin ‘handel-whales’ zijn zeker in staat om transacties uit te voeren die groot genoeg zijn om de markt te beïnvloeden. Maar het blijkt echter dat zij zich tegen de kudde verzetten en juist kopen met prijsdalingen in plaats van het verkopen op grote pieken. Zij houden dus eigenlijk de koers hoger in plaats van hem naar beneden te drukken.

De rolverdeling

Tijdens het onderzoek verdeelde het bedrijf 32 portefeuilles in vier groepen. De meest actieve categorie bestaat uit negen portefeuilles die toebehoren aan handelaren die regelmatig transacties met BTC uitvoeren. Deze groep eigenaars van BTC beheert meer dan 332.000 munten, ter waarde van meer dan $ 2 miljard, maar slechts een derde van deze munten wordt actief verhandeld.

De tweede groep wordt vertegenwoordigd door miners en early adopters, waaronder 15 investeerders met ook in totaal 332.000 munten. De handelsactiviteit van deze groep is volgens het onderzoek “extreem laag”, hoewel het rapport vermeldt dat veel van hen aanzienlijke verkopen hebben gedaan vanaf 2016-2017 toen de prijzen echt enorm gingen stijgen.

De twee overige categorieën omvatten drie portefeuilles van ‘criminelen’ met meer dan 125.000 munten en $ 790 miljoen aan waarde. Ook is er een categorie met ‘verloren’ portefeuilles die meer dan 212.000 munten vertegenwoordigen ter waarde van ongeveer $ 1,3 miljard. Uit de studie bleek dat er sinds 2011 helemaal geen transacties van de “verloren” portefeuilles zijn geweest.

Stabiliseerde factor

De analyse van de grote bitcoin adressen wees uit dat ze de volatiliteit niet versterken, omdat zij tijdens de grote dalingen in 2017 en 2018 de netto kopers van BTC waren:

“Deze activiteit laat zien dat de handelaren niet in grote hoeveelheden Bitcoin verkopen. De portefeuilles waren juist ontvangers van BTC de afgelopen jaren. Dit laat zien dat de whales tijdens prijsdalingen BTC opkochten. Hierdoor zijn ze een stabiliseerde factor in plaats van een destabiliserende factor in de markt … ”

Conclusie

Er zijn dus zonder meer Bitcoin whales die met grote hoeveelheden BTC handelen, maar volgens dit onderzoek zijn de grote wallets niet te linken aan prijsdalingen. De handel in cryptocurrency is net als handel in andere activa een spel van vraag en aanbod. Alleen met iets meer ruimte voor ‘vals spel’ door het ontbreken van duidelijke wetgeving en regulering. Wil jij beginnen met handelen in cryptovaluta, neem hier eens een kijkje of praat mee op telegram 

 

Gerelateerde artikelen

Paypal stablecoin wordt binnenkort geïntegreerd in het systeem van Singaporese top bedrijf

Ulrich Martin

Ripple CEO Brad Garlinghouse: Succes buiten de VS is geweldig nieuws voor XRP

Ulrich Martin

Kathryn Haun treedt binnenkort af als topbestuurlid Coinbase

Ulrich Martin

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer