Blockchain Stories
Image default
Altcoin Coinreview Cryptocurrency EOS

EOS: Snel en ‘gratis’ dApps gebruiken

EOS.IO is sinds de start van de ICO een bekende naam in het cryptogenootschap. Dit blockchainprotocol wil  Ethereum gaan vervangen op het gebied van decentrale apps en smart contract applicaties.

Geschiedenis van EOS

De man achter EOS is Daniel Larimer, een bekende in de wereld van de cryptocurrency. Hij was eerder betrokken bij BitShares en heeft zich ook veel ingezet voor het DPoS-mechanisme. Hij is een van de grondleggers van EOS en heeft hier enorm veel voor betekend. De whitepaper van EOS is in 2017 gepubliceerd. Hierin is te zien dat het EOS platform is ontwikkeld door block.one, waarna het vervolgens op 1 juli 2018 is uitgebracht als open-source software. Tijdens de periode daarvoor, zijn er in totaal zo’n één miljard ERC20 tokens uitgedeeld. In totaal werd er tijdens de ICO voor een recordaantal van $4 miljard aan cryptovaluta opgehaald. Op 3 september 2017 werd het testnet uitgebracht: Dawn 1.0. Hier volgden meerdere versies van voordat er werd overgegaan naar het officiële mainnet. Maar zoals hierboven aangegeven was dat 1 juli 2018 dus eindelijk zo ver: Dawn 1.0 werd als open-source code gelaunched op het EOSIO mainnet.

Wat kan EOS?

EOS is dus het protocol dat de onderlaag moet zijn voor allemaal verschillende gedecentraliseerde apps. Met deze hosting, in combinatie met smart contracts en gedecentraliseerde opslag van ‘enterprise solutions’, wil EOS een aantal stappen op Ethereum voor gaan lopen. Er zijn daarbovenop namelijk ook geen fees voor de gebruikers van dit netwerk. Al deze selling points kunnen worden gerealiseerd omdat er gebruik wordt gemaakt van Delegated Proof of Stake (DPoS) en een zogenoemde multi-threaded’ optie: dit houdt in dat er de mogelijkheid is om op meerdere computercores te gaan draaien.

De EOS-token is van groot belang in het netwerk. Deze tokens leveren bandbreedte en opslag aan de blockchain. Verder kun je met deze tokens ‘macht uitoefenen’. Met behulp van DPoS stemt het EOSIO platform voor de 21 ‘block producers’. Deze producers kunnen binnen 500ms blocks genereren en valideren. Uiteraard zijn er buiten deze standaard 21 block producers ook nog enkele backups; voor de liefhebber is dit allemaal te monitoren.

EOS.IO protocol uitgelegd

In de EOSIO software is het mogelijk om elk account te koppelen aan een unieke naam (van maximaal 12 karakters). Deze naam kan worden gekozen door de eigenaar van het account. Deze persoon moet een bepaalde hoeveelheid RAM-geheugen inleggen dat nodig is om dit account te kunnen gebruiken. Wanneer je genoeg tokens hebt hoef je zelf het werkgeheugen niet meer te leveren.

Het verhandelen van RAM 

Binnen het ecoysteem kunnen gebruikers dus RAM van het zogenoemde systeemcontract kopen (of dit aan het systeem te verkopen). Dit gebeurt in ruil voor de native EOS-token. Dit veroorzaakt ook direct liquiditeit in zowel het RAM geheugen als in tokens. Hoe minder ongebruikte RAM er op de markt is, hoe hoger de prijs van dit geheugen binnen het netwerk zal zijn.

EOS Resource Renting & Rent Distribution

Het zogenoemde EOS Resource Renting and Rent Distribution is een oplossing om de kosten voor het gebruik van het netwerk te verlagen. Als je hier graag meer over wilt weten is het aan te raden om het medium artikel van Dan Larimer te lezen.

EOS.IO Storage

EOS.IO Storage is een gedecentraliseerd systeem dat is ontwikkeld om iedereen te mogelijkheid te geven om files op te slaan en te hosten met elke webbrowser. En ook hiervoor hoeft er niets betaald te worden. De gebruikers moeten enkel tokens holden terwijl ze deze opslag nodig hebben. En zodra deze ruimte niet meer wordt gebruikt, worden deze tokens weer verkocht. De block producers maken het mogelijk dat er overal ter wereld toegang is tot de opgeslagen data. En daarbij maakt het niet uit vanuit welke browser met dit wil doen,

EOS kopen

Ondanks dat EOS nog niet heel erg oud is, is het al op enorm veel exchanges te koop. Het volume is het grootst op Binance, Bithumb en OKEX. In Nederland is Coinmerce een goede plek om jouw EOS te kopen. Heb je vragen over deze token, of wil je er met mensen over discussiëren? Kom gezellig langs in onze Telegram chat! Ben je nieuw en heb je geen idee hoe alles werkt? Check dan onze beginnerspagina.

Gerelateerde artikelen

Goedkeuring Ethereum ETF zorgt dat ONDO met 13% stijgt

Timo Bruinsel

Solana overweegt 50% verbranding prioriteitsvergoeding af te schaffen

Marijn van Leeuwen

Zal XRP dalen tot $0,47 aan de hand van bearish indicatoren?

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer