De Bill and Melinda Gates Foundation werkt samen met Ripple Labs Inc. en het digitale betalingsbedrijf Coil. Met zijn drieĆ«n gaan ze het interledger protocol implementeren. Dit werd duidelijk nadat adjunct-directeur en hoofdtechnoloog van de stichting van Gates een tweet de wereld in slingerde.Ā De Gates Foundation heeft verder geen formele aankondiging gedaan met betrekking tot de samenwerking.
We are partnering w/ @ripple and @coil to implement the #Interledger Protocol & explore ways #Mojaloop can support pro-poor payment systems. #githubuniverse
— Miller Abel (@MillerAbel_) October 17, 2018
Mojaloop en Ripple
Afgezien van de implementatie van Ripple’s Interledger Protocol is de samenwerking ook opgezet om te onderzoeken op welke manieren het software programma ‘Mojaloop’ deĀ ‘pro-poor payment systems’ kan ondersteunen. Mojaloop is door deĀ Bill & Melinda Gates Foundation ontworpen om wereldwijd mensen die wat minder te besteden hebben te helpen. Het Interledger ProtocolĀ is ontworpen om verschillende grootboeken met elkaar te verbinden en de steeds snellere verwerkingen van deze ‘cross-border payments’ mogelijk te maken.
Banking the unbanked
Mojaloop werd in oktober vorig jaar gelanceerd door de Foundation en maakt gebruik van Interledger-technologie. Het is een open-source mobiel betalingsplatform voor financiƫle organisaties, overheidsregulators en andere fintech-spelers in de sector. Het is gericht op het bevorderen van mobiele betalingen in derde wereld landen. Vooral het aanbieden van financiƫle diensten aan mensen zonder bankrekening over de hele wereld is belangrijk voor het platform.
Betalen in de favella’s
Volgens gegevens van de Wereldbank waren er in 2017 ongeveer 1,7 miljard volwassenen die technisch gezien niet bankierden, wat ongeveer 30% van de wereldbevolking is. De meesten van hen leven in derde wereld landen. Zij hebben lage en middeninkomens en een meestal geen duidelijke identificatie-informatie zoals een passport. Deze informatie is voor een bank nodig om je als klant te binden, hierdoor vallen deze mensen buiten de boot.
Blockchain
Door middel van dit soort blockchain initiatieven krijgen deze mensen digitaal een identiteit. Zo kunnen zij bankieren, of simpelweg iets kopen eenvoudigweg met behulp van hun smartphones. Gek genoeg heeft 30% van de wereldbevolking geen bankrekening, maar in alle uithoeken van de wereld heeft men een smartphone. Zo snel is het met het gebruik van ons mobieltje gegaan, van uitklapbare Motorola naar potentiĆ«le oplossing voor de derde wereld.Ā Zo snel kan het ook met blockchain en cryptocurrency gaan komend decennia. Het is natuurlijk wel de vraag wie er on top blijft. Gaat bitcoin deze revolutie leiden of komt bijvoorbeeld Ripple door dit soort initiatieven dichterbij? Wil je daarover meekletsen? Check onze Telegram groep.