Blockchain Stories
Image default
Blog

Heeft blockchain eigenlijk wel de toekomst?

Heeft blockchain eigenlijk wel de toekomst? Dit lijkt misschien een wat rare vraag op een website als deze. Het is toch dé manier om van centrale machten en tussenpersonen af te komen? Het is toch dé manier om van the age of information over te gaan naar the age of value? Blockchain lijkt inderdaad wel perfect te passen in het decentrale toekomstplaatje van onze planeet. Maar laten we er eens op een andere manier naar kijken.

Disclaimer: dit is een opiniestuk met een persoonlijke visie op (de ontwikkeling van) blockchain

Decentralisatie

Het is zeker waar: de distributed ledger technology (DLT) zorgt er overduidelijk voor dat we een trustless omgeving kunnen creëren waarin banken of overheden minder macht kunnen uitoefenen. Geld is dan geen machtsmiddel meer, er kan een einde komen aan censuur op bepaalde online nieuwsplatformen en privézaken kunnen ook écht privé blijven. Maar.. Als we op deze manier kijken naar een gedecentraliseerde wereld, bekijken we deze van binnenuit. We kijken vanuit problemen die wij zien, naar oplossingen die blockchains kunnen bieden. Echter is er meer dan dat.

Delegated staking

Hoe decentraal is een blockchain eigenlijk vergeleken met onze reguliere economie? Wat we in de huidige cryptowereld zien, is dat stemkracht (of ook wel: voting power) bepaalt wat er in een bepaald ecosysteem gebeurt. Deze stemkracht is vaak gekoppeld aan een token, die gestaked kan worden. En hoe meer je staked, hoe meer je te zeggen hebt in het netwerk. Is dit niet iets waar decentralisatie eigenlijk zichzelf mee onderuithaalt?

In de wereld is er veel oneerlijk: denk aan het verschil tussen rijk en arm. De rijken worden rijker terwijl de armen moeten zorgen dat er elke dag het benodigde geld wordt verdiend. Hebben deze arme mensen dan eigenlijk wel net zo veel te zeggen over een bepaald ecosysteem? Er is minder toegang tot een bepaalde token, waardoor de macht alsnog bij de ‘rijke burger’ ligt. Is dit wat decentralisatie is? Een wereld waarin de rijke personen meer te zeggen hebben dan de arme? Blockchain hoeft dus niet per se op alle vlakken te leiden tot een gedecentraliseerde omgeving!

Blockchain heeft (geen) toekomst

Ja, daar zeg je me wat. Heeft blockchain nu wél of géén toekomst? Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om het woordje ‘toekomst’ te definiëren. Ik neig toekomst als volgt te omschrijven: het is iets, dat ons staat te gebeuren, maar waarvan we nu niet exact kunnen vertellen wat dat al zijn. Het is iets ‘unknowns’.

Wellicht ken je deze bekende woorden wel:

  • known knowns
  • known unknowns
  • unknown unknowns.

Known knowns zijn dingen die die we snappen, waarvan we ons bewust zijn. Dit is een exact iets, een gebeurtenis of een bepaalde status van iets. We weten dat dit zo is. Maar er zijn ook dingen waarvan we weten dat we ze niet weten. We zijn ons er van bewust dat we ze níet weten. We weten dat er criminelen en terroristen zijn, maar we weten niet waar ze zijn. Maar er om het nog moeilijker te maken: er zijn dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten: unknown unknowns.

“er zijn dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten”

En dan nu de koppeling met blockchain: er zullen aspecten in de techniek zijn, die we niet kunnen voorzien. Dit kunnen menselijke fouten in de codes zijn, omstandigheden die over een bepaalde tijd veranderen of ontdekkingen over complexe omgevingen en processen. Zou het zo kunnen zijn dat deze onvoorziene veranderingen of menselijke fouten, blockchain overbodig gaan maken? Een aantal jaar terug móest iedereen een 3D printer hebben, het was immers de toekomst. Je zou nooit meer naar de winkel hoeven, omdat alles op een DIY manier gemaakt kon worden. En jaren daarvoor was MySpace dé manier om op internet te socializen. De geschiedenis heeft aangetoond dat er zo veel so-called innovaties zijn, die uiteindelijk tegen zijn gaan vallen. 3D is nog steeds booming en social media netwerken worden nog steeds enorm veel gebruikt, maar dan wel in een andere manier waarop wij dat voor ons hadden.

(On)afhankelijk van mensen

Het weghalen van tussenpersonen uit een infrastructuur en dit vervangen door computers die door middel van een technologische consensus, data beheren en verwerken. Eigenlijk is dit wat blockchain is: het is een geweldige innovatie dat transparantie en vertrouwelijkheid in de digitale omgeving bevordert. Als de hele wereld op een decentraal protocol zou draaien, zou het enorm veel wantrouwen en misstanden weg nemen.

Maar je voelt hem al aankomen: we zetten ons hele vertrouwen op een technologisch consensus mechanisme: een code, die door mensen is gemaakt. Het is een code, die maar een klein procent van de wereld ook écht snapt. Het is een stukje tekst dat bepalend kan gaan zijn voor de nieuwe wereldeconomie. De nieuwe ‘digitale revolutie’ is afhankelijk van mensenwerk dat via computers over de hele wereld wordt verspreid.

“de code wordt de grondwet”

Wat heeft dit ons te zeggen? Er is een select groepje developers in de wereld, dat weet hoe een gedecentraliseerd platform daadwerkelijk in elkaar steekt. En ja, bij een open-source software is dit precies hetzelfde: zou jij uit Github op kunnen maken of je kijkt naar een duurzame code of naar een code waarin schimmige dingen gebeuren? De code wordt de grondwet – hier houden we ter allen tijd aan vast.

Regulaties

Hierbij komt er nog een stukje ‘mens’ kijken dat wat te zeggen heeft over blockchain: de overheden en instanties die zich bezighouden met regulaties. We zitten inmiddels middenin het internet-tijdperk, en over dit onderwerp zijn de regulaties (denk aan privé-gerelateerde topics) ook nog lang niet allemaal duidelijk en uitgevoerd. En terwijl dat nog niet op een rijtje is, staat het nieuwe tijdperk al voor de deur. Een tijdperk waarin ook weer regulaties nodig zullen zijn. Vermoedelijk veel meer dan op dit moment voorgesteld kan worden. Wat als ik iets uit de blockchain wil halen, omdat het informatie bevat die mij negatief in het daglicht kan zetten? Ik zou niet weten hoe dat moet, als het al zou kunnen. Voordat blockchain de wereld heeft veroverd, zijn er ook hierin nog enorm veel onderwerpen die moeten worden afgedekt en verduidelijkt.

Wanneer blockchain wel de toekomst is

Misschien word ik tijdens het schrijven wel een beetje pessimistisch en wantrouwig. Het is je goed recht om dat te denken. Het is echter goed om af en toe een pas op de plaats te maken en kritisch na te gaan denken. Blockchain kan zeker een hoeksteen zijn van de nieuwe economie. Maar voordat het zo ver is, is er nog een lange weg te gaan. Wat is nu eigenlijk de drijfveer voor een bedrijf om over te stappen naar een blockchainplatform? Is dat transparantie? Is dat openheid?

De adoptie van blockchain

Voor ons, als burgers, zijn deze termen de voordelen waar we graag naar kijken. Maar voor een bedrijf is dit ongetwijfeld anders. Blockchain heeft een andere toegevoegde waarde; het moet voornamelijk kosten van huidige processen besparen. Denk aan de transitie van papieren naar digitale contracten. Of aan het weghalen van een ‘middleman’ om daarmee personeelskosten te verlagen. Of aan het automatiseren van bepaalde processen door deze te tokeniseren. Pas dan kan het interessant zijn om daadwerkelijk over te stappen op nieuwe software.

Blockchain heeft toekomst

Ik geloof er dus heilig in dat blockchain wél toekomst heeft in een nieuwe economie. Daar ben ik van overtuigd. Maar houd daarbij in je achterhoofd, dat het gaat om de blockchain (en niet per se om een cryptocurrency of een coin). Er zullen enorm veel blockchain-startups verdwijnen omdat de concurrentie moordend is. En het is aan jou om de juiste protocollen eruit te vissen. Blockchain gaat wellicht wel anders worden toegepast en gebruikt dan jij je nu kunt voorstellen. Of ben jij die persoon die thuis een ongebruikte 3D printer heeft staan en nog steeds elke dag aan zijn MySpace account denkt?

Hoe zie jij de toekomst van blockchain voor je? Ben je het met dit quasi-kritisch artikel eens, of heb jij enkele nuances? Praat mee in onze Telegram chat of kom langs op Facebook en ga de discussie aan met andere cryptoliefhebbers.

Gerelateerde artikelen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn Van Leeuwen

Hong Kong exchange HashKey gaat internationaal: Licentie in Bermuda verkregen

Marijn Van Leeuwen

Uitlevering Do Kwon aan Zuid-Korea geannuleerd door Montenegro

Marijn Van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer