4 maart 2024
Blockchain Stories
Technische Analyse

Technische Analyse: Custom Indicators

Technische Analyse Custom Indicators

Tegenwoordig bestaat er een grote bibliotheek aan standaard indicators waaronder bijvoorbeeld de RSI, MFI of een simpele volume indicator. Dit soort indicators worden gezien als een soort van standaard, welke de meeste charting programma’s hebben ingebouwd. Nu heeft elke indicator wel een zwakke plek en zijn er genoeg mensen die dit proberen te verhelpen door hun eigen indicator te bouwen. Of door de standaard aan te passen naar eigen wens. In TradingView is dit vrij gemakkelijk te doen met hun eigen taal genaamd Pine Script. En laten we daar vandaag toevallig naar gaan kijken.

Wat is Pine Script?

Om een indicator te ontwikkelen heb je een soort van coding taal nodig. Er moeten berekeningen uitgevoerd worden en deze moeten weer data kunnen weergeven in een grafiek. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken heeft TradingView een eigen taal ontwikkeld, genaamd Pine Script. Met in gedachte dat alles zo eenvoudig mogelijk te gebruiken moet zijn. Alles wat je in Pine Script maakt is uit te voeren op TradingView zelf en er is verder geen andere tool voor nodig. Om nog meer eenvoud te creëren zijn alle standaard indicators in TradingView ook gebouwd met Pine Script. Het lijkt dus de ideale manier van het bouwen of het aanpassen van een (eigen) indicator.

Pine Script Standaard Stoch

Wanneer je in TradingView op het knopje “Pine Editor” klikt krijg je een soortgelijk venster als in de bovenstaande afbeelding. In dit voorbeeld zie je hoe de standaard Stochastic eruit ziet als script. Het zijn maar een paar lijntjes aan code en zo heb je al een hele indicator weten te bouwen. Hierdoor kun je dus simpele aanpassingen maken, zoals bijvoorbeeld alleen al de kleur of de waarden van de Stochastic. Elke standaard indicator is beschikbaar gesteld. Dat biedt inzicht in hoe deze zijn opgebouwd in Pine Script. Leuk om eens naar te kijken, ook als je er weinig mee gaat doen.

Een eigen indicator bouwen?

Het bouwen van een eigen indicator doe je niet zomaar en dat zul je ook niet zo even neerzetten. En dat is misschien ook wel helemaal niet de bedoeling. Het is vooral handig wanneer je een indicator naar je eigen wens wil gaan aanpassen. Misschien krijg je teveel ruis uit een indicator en wil je het de weergegeven data verminderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de moving average uit de Stochastic te halen, waardoor je nog maar een enkele lijn ziet.

Custom Stochastic

Deze code is ineens een heel stuk kleiner dan de originele versie. Zo zie je dat de moving average (d line) eruit is gehaald. Maar er zijn ook een aantal veranderingen in het uiterlijk. De achtergrond is bijvoorbeeld weg gehaald door het regeltje “fill” te verwijderen. Je kunt dus alles aanpassen en helemaal naar je eigen smaak inrichten. Het is hiervoor handig om je meer te verdiepen in hoe Pine Script precies werkt. Hiervoor kan het helpen om zoveel mogelijk naar de standaard indicators/scripts te kijken en deze te proberen snappen.

Tip: meerdere indicators!

Meerdere indicators in Pine Script

Een andere manier van het nuttig gebruiken van Pine Script is de mogelijkheid om meerdere indicators in een script te maken. Als je veel gebruikmaakt van technische analyse heb je er vast wel eens last van gehad: de limiet op TradingView van het aantal indicators dat je mag gebruiken. Hoe meer je betaalt voor de abonnementen, hoe meer indicators je kan en mag gebruiken. Nu is er een klein trucje waardoor je meerdere indicators kan gebruiken zonder hiervoor een abonnement te hoeven afsluiten. En dat trucje heet Pine Script! Het is mogelijk om meerdere indicators in een enkel stukje code te plaatsen. Een enkel script wordt gezien als een indicator. Dit weet TradingView zelf ook en daarom zitten er limieten aan wat mogelijk is, het geeft dus geen toegang tot oneindig veel indicators. Maar wel een stukje meer dan het standaard aanwezige pakket. De bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een RSI en een Stochastic in hetzelfde script, handig toch?

Heb je vragen of opmerkingen? Kom eens langs op Telegram. Als je liever zelf op onderzoek uitgaat kun je ook onze andere Technische Analyse posts checken.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Technische Analyse: Harmonic Price Patterns

Martijn

Technische Analyse: Stochastic Oscillator

Martijn

Technische Analyse: RSI

Patrick
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.