21 oktober 2020
Blockchain Stories
Nieuws

‘Twee mining pools hebben meer dan 50% hashrate Ethereum’

Naar aanleiding van de recente 51%-aanvallen op Ethereum Classic (ETC) ging LongHash op onderzoekt uit. Hoe staat de verdeling van de hashrate (simpel gezegd: de computerkracht van het netwerk) ervoor bij de grotere Proof-of-Work (POW) blockchains? Er wordt gekeken naar Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en Ethereum (ETH). Spoiler: BTC is een stuk decentraler dan de andere twee.
hashrate vergelijkingen eth btc bch

Hahshrates en mining pools

Bij het netwerk van Ethereum zijn er verschillende grote partijen aan het werk om Ethers te vergaren. Maar zoals links te zien is op bovenstaand plaatje is de helft verdeeld over twee mining pools genaamd BTC.TOP en BTC.com. Deze pools hebben dus samen het merendeel van de hashrate in handen. Deze twee partijen zijn echter onder te verdelen in tal van andere kleinere miners. Je kunt je namelijk gewoon aanmelden om mee te doen met deze groepen. Het is dus niet zo dat er één centrale partij is die daar de macht in handen heeft. Toch is het wenselijk voor het netwerk als de verhoudingen wat eerlijker verdeeld worden. Bij Ethereum zijn ze druk aan het werk om over te stappen naar een andere mechanisme, dus dan worden dit soort PoW-miners sowieso buitenspel gezet.

Bitcoin doet het beter

Bitcoin is nog altijd de meest waardevolle cryptomunt. Het was de eerste en heeft ook verreweg het best verdeelde netwerk. De twee grootste partijen (BTC.com en Antpool) hebben ‘maar’ 29% van de hashrate. Niet zo lang geleden hadden BTC.com en Antpool nog meer dan 40% van de markt in handen. Beetje bij beetje lijken de verhouding hier dus steeds beter verdeeld te worden. Gunstig voor het netwerk, want zo is een 51%-aanval bijna onmogelijk.

Problemen bij de kleintjes

Elk netwerk dat kleiner is dan bitcoin loopt gevaar voor een aanval. Wanneer je weinig hashpower nodig hebt om een netwerk ‘over te nemen’ kan het aantrekkelijk zijn voor bepaalde partijen om daadwerkelijk over te gaan op de aanval. Een succesvolle aanval hoeft niet het einde van een project te betekenen, maar het is natuurlijk bijzonder verveland als dit je overkomt. Verschillende blockchains hebben dit al moeten ondervinden. Om af te sluiten hebben we hieronder een rijtje van cryptomunten die dit lot hebben moeten ondergaan:
• Monacoin (MONA)
• Bitcoin Gold (BTG)
• Zencash (ZEN)
• Verge (XVG)
• Litecoin Cash (LCC)
• Ethereum Classic (ETC)

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Een rechtszaal vol met Bitcoin prominenten

Arnold Hubach

Internationale waakhond wil regels voor cryptobeurzen

Robin Heester

Cryptobeurzen Zuid-Korea: Officieel een eigen industrie

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.