28 november 2023
Blockchain Stories
Blog Nieuws

Verkiezingen via blockchain van Gulden (NLG)

NLG gulden blockchain verkiezingen

Nee, dit is niet het zoveelste praatje om zieltjes te winnen voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten (of nog erger, de waterschappen…). We gaan eindelijk voor iets kiezen wat er écht toe doet, wat werkelijk verschil kan maken, innovatief kan zijn en wezenlijk iets toevoegt: er kan gestemd worden voor de Gulden Advisory Board (GAB). En zoals het hoort: op de Gulden Blockchain!

Wat, een Gulden Adviesraad?

Zo’n muf clubje 55-plussers die constant een marathonafstand achter de feiten aan lopen? Die elke zin beginnen met “ja maar …”? Nee natuurlijk niet! Gulden – zeker geen onbekende binnen de Nederlandse cryptowereld – staat bekend om haar innovatieve karakter. Het team vaart al sinds de oprichting een geheel eigen koers en in combinatie met keihard werken heeft dat geresulteerd in één van de veiligste blockchains met features die bij geen enkel ander project terug te vinden zijn (witnessing, iemand?). Ook behoren de apps al jaren tot de meest gebruiksvriendelijke in de crypto-wereld en wordt door diverse enthousiastelingen vanuit de Gulden Community een breed scala aan Gulden-gerelateerde diensten aangeboden. Waarvan Nocks een belangrijke is.

Waarom dan zo’n adviesraad oprichten?

Met een community die veelal bestaat uit creatieve en zelfstandige denkers die niet op hun mondje zijn gevallen kan de druk op de verschillende Developers binnen het Gulden-team enorm oplopen. Het team achter Gulden werkt aan baanbrekende technologie maar wordt tegelijk geacht een groot aantal kritische -vaak terechte- vragen te beantwoorden. Ook worden zij vaak geacht over een idee mee te denken. Het behoeft geen uitleg dat dit de productiviteit (en daarmee, de sfeer) niet altijd ten goede komt.

Een goed werkende Adviesraad die fungeert als schakel tussen Development Team en Community kan ervoor zorgen dat vraagstukken van een gedegen antwoord worden voorzien en ideeën en initiatieven op een gestructureerde wijze worden voorgedragen én wellicht overgenomen. Last but not least: de GAB kan voor een goede communicatie zorgen tussen Development Team, Community en iedereen die maar iets van Gulden wil weten.

So far so good. En nu?

In de voorbije weken hebben 28 leden vanuit de community zich kandidaat gesteld voor de GAB. Een kandidatuur stellen, inclusief pitch, wordt gedaan op de Gulden blockchain en dat geldt ook voor het stemmen. Gulden houdt hun eerste eigen verkiezing op de Gulden blockchain. Stemmen kan via een geverifieerd account bij Nocks. Hiermee is fraude volledig uitgesloten; Nocks is volgens de Nederlandse wet (Wwft, bij velen bekend als AML/KYC) verplicht de identiteit van haar cliënten te verifiëren. Alle uitgebrachte stemmen worden vervolgens anoniem opgeslagen op de Gulden Blockchain. Je hoeft dus niet met een stembiljet langs de plaatselijke bridgeclub en te wachten tot men klaar is met tellen. Jij stemt, de blockchain doet de rest.

Wat, waar en hoe is de stand?

Pitches lezen en je stem uitbrengen doe je hier, een handige teller voor de tussenstand vind je bij Dactual. Op de Gulden Slacks (1, 2) gaat het al weken over niets anders. Stemmen is nog mogelijk tot en met 6 maart (vandaag!). Aan alle blockchain-fanaten: doe mee, breng je stem uit. Met iedere stem laat je de wereld zien dat blockchain-technologie geschikt is voor verkiezingen, dat het veilig en fraudevrij is en bovendien gewoon werkt. Ongeacht op wie, waarom en waarmee je stemt.

En wat vinden we daarvan?

Of een adviesraad nut heeft of niet: de tijd zal het leren. Gezien de hoeveelheid aandacht die zowel Community als Development Team eraan besteed heeft zou het haast wel een succes moeten worden. Hoe dan ook, één ding kan je het team achter Gulden niet ontzeggen: ze hebben weer iets nieuws gebracht.

De schrijver van dit artikel bezit een substantiële hoeveelheid Guldens (NLG) en is tevens beschikbaar als kandidaat voor de GAB. Dit artikel bevat geen investerings-, beleggings- of stemadvies. Doe altijd je eigen onderzoek, maak je eigen afweging en neem geen onverantwoorde risico’s.

Door: Rene Miltenburg

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Paris Saint-Germain komt met eigen cryptotoken

Jordy Schreuder

Cryptomunten lenen voor mensen met Binance Coins

Robin Heester

UPDATE: Binance weer online

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.