27 september 2023
Blockchain Stories
Nieuws

Bank voor Internationale Betalingen: Centrale banken moeten geen eigen cryptocurrency uitgeven

Agustin Carstens, directeur BIS

De algemeen directeur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), Agustín Carstens , adviseert centrale banken geen eigen cryptovaluta uit te geven. Dat zei hij tijdens een speech in Dublin op 22 maart. Bloomberg meldt dat de topbankier denkt dat dit het monetaire systeem op de kop kan gooien.

Liever geen andere digitale munten

De Bank voor Internationale Betalingen is geen fan van bitcoin en andere cryptovaluta. Maar uit de woorden van Carstens blijkt nu dat ze het liefst helemaal niemand andere valuta zien uitgeven. (Niet heel gek, toch?) In Dublin waarschuwde hij voor financiële paniek wanneer centrale banken allemaal een eigen valuta uit gaan geven.

Eerder kwam de directeur van de bank der banken al met enkele andere opmerkelijke uitspraken rondom bitcoin. De quotes ”Stop met proberen geld te maken” en ”Bitcoin kan het internet kapot maken’‘ tonen aan dat ze ook daar binnen de organisatie wel degelijk kijken naar de ontwikkelingen. De nieuwste in dit rijtje is ook leuk:

Centrale banken proberen innovaties niet zomaar te stoppen. Maar ze moeten er ook niet vandoor schieten zonder rekening te houden met de huidige verkeersregels.

Risico’s

Naast paniek waarschuwt Carstens ook voor de consequenties voor de huidige financiële systemen. De manier waarop banken nu worden bestuurd en te werk gaan zou in gevaar kunnen komen als iedereen zijn eigen regels maakt. Logisch dat hij dit benoemt, want de BIS is zelf een erg belangrijke speler in het huidige systeem. Het zou nogal gek zijn wanneer hij keihard stond te juichen als zijn werkgever langzaam aan irrelevant gaat worden.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin en andere cryptomunten betekent dit niet zoveel. Er blijft gebouwd worden, ook als de centrale bank van de centrale banken geen fan is van cryptocurrency. Wat je wel zou kunnen concluderen is dat er binnen de bankenwereld nog geen antwoord is gevonden op de huidige ontwikkelingen. Want als centrale banken geen eigen cryptomunt uit gaan geven, hoe gaan ze dan meedoen in het spelletje? Het is wachten op een bank die toch een eigen munt op de markt gooit. Of nog beter: gewoon met bitcoin aan de slag gaat. Maar dat laatste is misschien meer ijdele hoop.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin voor politici in Rusland, hacker steelt 45.000 ETH

Robin Heester

Argentijnse bank kiest voor bitcointransacties

Robin Heester

Update: Haven Protocol (XHV) exit scam?

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.