29 juli 2021
Blockchain Stories
Bitcoin Nieuws

Bank der banken: ‘Bitcoin kan het internet kapot maken’

Bank der banken bitcoin kan het internet kapot maken

Daar gaan we weer: een bank waarschuwt ons voor bitcoin. Deze keer is het niet zomaar een bank, maar de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) besluit ons uit de goedheid van hun hart te waarschuwen. BIS is de bank voor centrale banken. In een artikel van 24 pagina’s benoemt de BIS een aantal tekortkomingen van cryptovaluta. Hieronder bespreken we een aantal punten en kies zelf je standpunten.

”Cryptovaluta zijn niet schaalbaar en zijn gevoelig voor een ineenstorting als meer mensen het gaan gebruiken.”

De bank komt onder andere met de standaard argumenten als het energieverbruik van het bitcoinnetwerk. Onderzoekers weten te melden dat het netwerk nu ongeveer evenveel elektriciteit verbruikt als heel Zwitserland. “De zoektocht naar het decentraliseren van vertrouwen’ is een milieuramp geworden,” aldus het rapport van de BIS. Een tegenargument hier is dat een open, eerlijk en duidelijk alternatief voor het huidige monetaire systeem best wat energie mag kosten. Hoeveel energie kost het huidige bankwezen bijvoorbeeld nu? Dat lijkt mij relevant in discussies als deze. Maar dat komt, helaas, niet naar voren.

Veel transacties

Een ander punt dat wordt aangehaald is het torenhoge aantal transacties dat het bitcoinnetwerk zou moeten aankunnen om het huidige betalingsverkeer helemaal over te nemen. “De hoeveelheid communicatie die daar mee gemoeid is zou het hele internet kunnen stoppen,” zegt het rapport. Dit is een vrij overdreven stelling als je het mij vraagt. Schaalbaarheid en het aantal mogelijke transacties zijn op dit moment natuurlijk een issue. Maar vroeger was het ook niet mogelijk om razendsnel filmpjes over en weer te sturen op het internet, dat heeft jaren geduurd. En aan bitcoin wordt ook druk gebouwd om op termijn veel meer transacties te kunnen verwerken met bijvoorbeeld het Lightning Network.

Bitcoin Roadmap 2018: een blik op de toekomst

Bank voor Internationale Betalingen

Laat je niet gek maken en trek je eigen conclusies. Tijdens het lezen van het artikel van BIS moet je wel in ogenschouw nemen dat bitcoin een groot gevaar is voor het hele bestaansrecht van zulke instituten. Als bitcoin zijn belofte in gaat lossen natuurlijk, dat moeten we afwachten. In de ogen van de Bank voor Internationale Betalingen is het te risicovol om onze economie te laten draaien op iets zonder centrale macht.

Bitcoin is mooi

Deze wereld van bitcoin en andere cryptovaluta is hartstikke mooi spul. Natuurlijk zitten er (nog) haken en ogen aan, maar het internet gaat er zeker niet door ten onder. Gevaren voor het vrije internet komen mijn inziens uit hele andere hoeken dan cryptovaluta en blockchains. Maar dat is een andere discussie. Een centrale macht is er bij bitcoin trouwens wel degelijk, wiskunde en duidelijke regels staan centraal. Misschien is bitcoin eerder een gevaar voor de Bank voor Internationale Betalingen, ook dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Het artikel van de BIS zorgt voor veel reacties vanuit de cryptowereld. Hieronder een paar tweets op een rijtje:

Bron: Bloomberg
Foto: Pixabay

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

‘Facebook werkt aan eigen cryptomunt’

Arnold Hubach

Bitcoin (BTC) handelaar overvallen in eigen huis

Jordy Schreuder

Cryptocurrency populair onder Amerikaanse freelancers

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.