Blockchain Stories
Image default
Cryptocurrency Universa

Universa lanceert CBDC voor Centrale Bank Tunesië

Op het evenement van Forex Club Tunesie kwamen verschillende grote namen uit de financiële wereld bij elkaar. Dit is een non-profit organisatie die het technische en wettelijke framework onderzoekt voor stablecoins. In deze setting presenteerde Universa gisteren de eerste Central Bank Digital Currency (CBDC) van de wereld.

Universa in Tunesië

In een panelgesprek praatten vertegenwoordigers van de IMF, de Centrale Bank van Tunesië, PwC en Universa over het nut van een CBDC. Vergeleken met papier fiat geld heeft het namelijk een aantal voordelen.

Naast dat een transactie veel sneller en goedkoper is, kan er aan de digitale munt een smart contract gehangen worden. In islamitische landen kan dit inhouden dat je er ‘by design’ geen tabak of alcohol mee kunt kopen. Deze goederen zijn namelijk haram (in plaats van halal).

Daarnaast kan er ook een contract voor Universal Basic Income (UBI) gebouwd worden om de stablecoin. Dit houdt in dat iedereen een basis inkomen van bijvoorbeeld $1 per dag kan krijgen met een geautomatiseerd proces. In Afrikaanse landen kan dit volgens CEO Alexander Borodich voor drastische verbeteringen zorgen.

De launch van de U-Dinar

De munt waar Tunesië mee gaat werken is de U-Dinar. Dit is een CBDC die is uitgebracht op de blockchain van Universa. Het is dus compleet het tegenovergestelde van Bitcoin (BTC). Laatstgenoemde is anarchistisch geld terwijl de E-Dinar is uitgebracht door de staat.

Dat houdt in dat geld ‘geprint’ en ‘vernietigd’ kan worden, zoals dat met het huidige geld ook kan. Bij papier geld zijn de kosten echter hoog om deze praktijken door te kunnen voeren (voor het papier, de inkt, de elektriciteit et cetera). Met een CBDC zijn deze kosten irrelevant.

Een traditionele internationale betaling kost veel meer dan eentje via de blockchain. Een betaling met betaalkaarten in Tunesië kost ook gauw een handjevol procenten. Met de U-Dinar is dit slechts 1%.

Andere landen uit de Maghreb regio waren ook van de partij in Tunis. Marokko en Algerije zullen als alles succesvol is afgerond mee gaan werken met de CBDC. Daardoor kunnen de interbank settlements tussen de verschillende landen in een later stadium (na afronding van de pilot) via de blockchain gebeuren.

Naar verluid zijn er plannen om tweeduizend kiosken te openen waar de Tunesiërs hun digitale wallet kunnen opwaarderen.

Malta

Een dag na de launch van de U-Dinar was CEO Borodich aanwezig in Malta om de plannen nader uit te leggen. In een panel discussie legde hij uit dat er eigenlijk een groot probleem is in de huidige wereld. Er zijn twee sectoren die langs elkaar werken: die van het geld en die van de toepassingen met dit geld.

“Het is vandaag de dag heel moeilijk om het cash geld én de business er omheen beide in één digitaal ecosysteem te krijgen. Papieren contracten moeten gedigitaliseerd worden en ook het papieren geld moet digitaal worden. Deze twee moeten dan weer interconnecten middels een smart contract”

Alexander Borodich – CEO van Universa Blockchain

De grootste uitdaging is volgens Borodich om de huidige financiële wereld te linken aan de zakelijke wereld. De supply chain en het ‘smart money’ moeten onder één dakje komen. De uitdaging is echter om dit op wettelijke en reglementaire manier te doen. Hier gaat volgens de entrepreneur enorm veel tijd in zitten.

“Technisch gezien is het mogelijk. Het is nu aan de overheden en de samenleving om de volgende stap te zetten”

In zijn speech laat Borodich zien dat het slechts het begin is. Met een CBDC kun je digitale paspoorten maken, waarin je dingen over je medisch dossier, je verzekering en dergelijke automatisch kunt afhandelen.

Naast CBDC’s praat hij ook over ‘corporate stablecoins’ zoals de getokenizeerde versies van de ‘vierkante meter’ of de suiker. Ook goud en ‘het aantal werkuren’ kunnen getokenizeerd worden.

Inwoners van derde wereld landen krijgen met de getokenizeerde activa ineens toegang tot assets waar ze nooit mee in contact konden komen. Daarnaast is een smartphone voldoende om een rekening met digitaal geld te openen.

Bekijk hieronder de speech van Borodich over dit nieuws.

Bron: Chipin

Gerelateerde artikelen

Kan crypto een impact hebben op de aankomende verkiezingen in Amerika?

Wanisha Balak

Kenia raadpleegt Marathon Digital voor cryptocurrency beleid

Wanisha Balak

EigenLayer kondigt token lancering en airdrop voor de crypto community aan

Wanisha Balak

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer