4 maart 2024
Blockchain Stories
Blockchain

Centrale Bank Singapore ontwikkelt blockchain betaalsysteem met JP Morgan

De Centrale Bank van Singapore en de Monetary Authority of Singapore (MAS) gaan samenwerken met JP Morgan.

De Amerikaanse bank helpt mee met de ontwikkeling van een op blockchain gebaseerd prototype voor internationale betalingen.

Blockchain betalingen

Met het prototype kunnen betalingen van verschillende valuta binnen eenzelfde netwerk plaatsvinden. Temasek ondersteunt het initiatief. Dit is een beleggingsonderneming van de overheid van Singapore.

Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van de vijfde fase van Project Ubin. Dit is een initiatief dat in november 2016 is gestart om de financiële diensten te verbeteren. De gebeurt door blockchain en Distributed Ledger Technology (DLT) in te zetten.

De MAS en al de bijbehorende partners hebben meer dan 40 bedrijven bereid gevonden om mee te werken de voordelen van het netwerk te onderzoeken.

 Sopnendu Mohanty, de CFO van MAS, heeft hier het volgende over te zeggen:

“Er is een toenemend bewijs dat betalingen die op blockchain gebaseerd zijn, kostenverlagend zijn. Ook zorgt dit netwerk voor nieuwe toepassingen en use cases voor bedrijven.

De technische specificaties van het project komen begin 2020 naar buiten. In een rapport zal meer duidelijkheid geschept worden over de use cases en voordelen van dit netwerk. Dit zal gebeuren onder de naam Apache License Version 2.0 en hier zal ook meer te lezen zijn over de ‘connectivity interfaces’.

Centrale banken

JP Morgan geeft ook aan blij te zijn met de samenwerking.

“Wij hebben kwaliteiten en kennis over Interbank Information Networks® (IIN) en de JPM Coin. Deze kunnen wij inzetten om de ontwikkeling van dit project te ondersteunen en op grote schaal uit te voeren.”

Het is aannemelijk dat de ontwikkelingen van de MAS door andere centrale banken gedupliceerd zullen worden met soortgelijke tests.

Op 10 oktober gaf de National Bank of Cambodia (NBS) al aan te gaan samenwerken met de Maybank uit Maleisie. Tot voorheen hoorden er bij een overboeking nog kosten van 10% tot 15%.

Cambodjaanse burgers die in Maleisië werken, betaalden vaak zelf deze transactiekosten met deze grensoverschrijdende transfers, wat een aanzienlijk deel van hun loon uitmaakt.

Het project lijkt te passen in het straatje van Ripple. Zij proberen met onder andere hun on-demand liquidity (ODL) de internationale betalingen te verbeteren. Vorige week maakte het Amerikaanse bedrijf bekend met welke bedrijven ze samenwerken om dit voor elkaar te kunnen krijgen.

Centrale Banken lijken naast het interconnecten van ‘oude systemen’ ook te kijken naar andere oplossingen voor interbank settlements. Betalingen tussen Tunesië, Algerije en Marokko gebeuren middels een CBDC. De kosten voor een transactie met een centraal uitgebrachte cryptomunt zijn slechts 1%.

Bron: Coingape

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

HTC komt met Binance editie van de Exodus smartphone

Arnold Hubach

Blockchain in Cambodja #3: Lokale digitale valuta die handel stimuleert

Arnold Hubach

Universa Blockchain launcht eerste digitale assets uCHF en uGold

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.