Blockchain Stories
Image default
Blockchain Blog Cryptocurrency Nieuws

Amerikaanse OFAC richt zich op Russische blockchain bedrijven na ontwijken sancties: “Rusland wendt zich steeds meer naar alternatieve betalingsmechanismen”

Het OFAC van het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft het op de Russische blockchain gemunt nadat ze financiële sancties hebben ontweken. 13 bedrijven en 2 personen hebben sancties gekregen van de VS voor het ontwikkelen van mogelijkheden voor Rusland om financiële sancties te ontwijken. 

Het Amerikaanse Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) heeft maandag 25 maart flinke sancties opgelegd aan 13 bedrijven en 2 personen. Het schijnt dat Rusland volop bezig is met het ontwijken van alle sancties. Hier proberen ze de blockchain voor te gebruiken om alsnog de oorlog te financieren. 

De sancties van de VS aan Rusland

Het OFAC heeft de sancties bij Rusland opgelegd om het financieren van de oorlog in Oekraïne tegen te houden. Rusland gebruikte hier eerder altijd het globale financiële netwerk voor, maar daar heeft de VS een stokje voor gestoken. 

Nu Rusland ook de blockchain probeert te gebruiken, wil het OFAC aanvullende sancties opleggen om dit te voorkomen. Dit doen ze door zich te richten op de blockchain en blockchain bedrijven. 

Brian Nelson, staatssecretaris van het Ministerie van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, heeft hier het volgende over gezegd: “Rusland wendt zich steeds meer tot alternatieve betalingsmechanismen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en haar oorlog tegen Oekraïne te blijven financieren.” 

“Het Ministerie van Financiën zal doorgaan met het ontmaskeren en ontwrichten van de bedrijven die proberen de gesanctioneerde Russische financiële instellingen te helpen opnieuw verbinding te maken met het mondiale financiële systeem”, vervolgde hij. 

De regels van het OFAC zorgen ervoor dat Amerikaanse burgers geen financiële middelen kunnen sturen naar bepaalde instanties binnen de VS. Financiële instanties moeten zich aan de regels houden, anders kan dit ernstige consequenties hebben. Daarnaast kan het sturen van financiële middelen naar deze partijen ook flinke consequenties hebben voor burgers. 

De aangewezen instanties

Een aantal financiële instanties hebben deze sancties gekregen. De volgende bedrijven zitten tussen de nieuwe aangewezen instanties: B-Crypto, Netex24, Tokentrust Holdings, Bitpapa, and Crypto Explorer. 

Volgens het OFAC hebben deze instanties meegeholpen aan het ontwikkelen of het bijhouden van de blockchain in Rusland. In het specifiek zeggen ze dat Nexet24 en Bitpapa transacties naar gesanctioneerde banken, crypto exchanges of zwarte marktplaatsen hebben gestuurd. 

Chainanalysis kwam naar buiten met een blog waarin dit nog verder gespecificeerd werd. Zo schijnt het dat Nexet24 en Bitpapa transacties hebben geregeld voor pro-Russische militairen en propaganda groepen. 

Aanvullend onderzoek naar de crypto markt

De regering van de VS heeft besloten aanvullend onderzoek te doen naar de crypto markt en de invloed op de oorlog in Oekraïne. Ze zijn al twee jaar bezig met onderzoek naar crypto. 

Er zijn al verschillende crypto handelaren gestraft die banden hadden met de Noord-Koreaanse Lazarus Group. Daarnaast hebben ze in januari ook sancties opgelegd aan het netwerk dat betrokken was bij het financieren van de Palestijnse militaire groep Hamas. 

Gerelateerde artikelen

Phoenix Wallet wordt op 3 mei verwijderd uit Amerikaanse app stores

Wanisha Balak

Bitcoin wordt een veilige haven te midden van de crisis bij Republic First Bank

Wanisha Balak

Bitcoin koers daalt opnieuw, analist spot een Death Cross op de grafieken

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer