Blockchain Stories
Image default
Blog Cryptobeurs Nieuws

Oprichter FTX Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf: “Fraude zit in zijn natuur”

FTX oprichter, Sam Bankman-Fried, is door de rechter veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Daarnaast heeft hij een boete van $ 11,02 miljard gekregen. 

De rechter, Lewis A. Kaplan, heeft op donderdagochtend 28 maart het vonnis aan Bankman-Fried voorgelegd. De diefstal van de $ 8 miljard heeft de rechter een ‘spel voor Bankman-Fried’ genoemd: “Het zit in zijn natuur. “

De beschuldigingen van Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried is in november 2023 aangeklaagd voor zeven fraudezaken. In de wervelende zaak heeft de FTX oprichter zichzelf vertegenwoordigd. 

Na het instorten van de exchange FTX werd er een hele beerput aan problemen opgetrokken. Zo is Bankman-Fried verantwoordelijk gehouden voor het manipuleren van klanten, het verstrekken van misleidende informatie en het veroorzaken van een vertrouwensbreuk in de crypto gemeenschap. 

Zijn acties hebben niet alleen het leven van investeerders moeilijker gemaakt, maar ook voor andere crypto bedrijven. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat Binance haar deuren in Nederland heeft moeten sluiten. 

Eerder was het nog niet bekend wat Bankman-Fried kon verwachten voor deze aanklachten, maar inmiddels is hij schuldig verklaard en weet hij wat er te wachten staat. Het betekent in ieder geval niet veel goeds voor hem. 

‘Fraude was een spelletje voor Bankman-Fried’

De rechter, Lewis A. Kaplan, vergeleek de fraude van ruim $ 8 miljard met een ‘spelletje voor Bankman-Fried’. “Dat was zijn spelletje”, zei rechter Kaplan, “Het zit in zijn natuur.”

Hij heeft de verdediging van Bankman-Fried nietig verklaard: “Het is misleidend, onlogisch en speculatief.” De reactie van rechter Kaplan doet lijken alsof hij nog nooit zo’n verdediging in zijn carrière mee heeft gemaakt. 

“Hij is een dief die met gestolen geld naar Las Vegas gaat.”, vervolgt de rechter, “Hij geloofde dat hij recht had op het gestolen geld. Hij wist dat het fout was. Hij wist dat hij een crimineel was. Hij heeft er spijt van dat hij verkeerd heeft gegokt op betrapt worden en hij gaat het nooit toegeven.”

Bankman-Fried maakt excuses

Sam Bankman-Fried heeft in de rechtbank vaak zijn excuses aangeboden, maar oprecht klonk het niet. “Ik weet dat veel mensen zich in de steek gelaten voelen”, zei Bankman-Fried, “Sorry daarvoor. Ik heb spijt van alles wat er is gebeurd.”

Verder heeft hij zich verontschuldigd tegenover alle FTX medewerkers, zijn broer en iedereen die beïnvloed was door de fraude en de ondergang van FTX. 

Gerelateerde artikelen

Thaise SEC blokkeert crypto platforms zonder vergunning

Marijn van Leeuwen

Bitcoin transactiekosten dalen weer na Bitcoin halving

Thanh Lanh Tran

FTX gaat door met verkoop van vergrendelde SOL tokens via veiling

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer