Blockchain Stories
Image default
Cryptomarkt Update Nieuws

Centrale banken globaal aangedrongen om digitale valuta te omarmen

Centrale banken over de hele wereld krijgen steeds meer druk vanuit verschillende hoeken om digitale valuta te gebruiken. Joachim Nagel, hoofd van de Deutsche Bundesbank en lid van de ECB (Europese Centrale Bank), benadrukte onlangs hoe noodzakelijk het is voor centrale banken om mee te gaan met de tijd. 

Op de Bank for International Settlement Innovation Summit besprak Nagel hoe het veranderende financiële landschap een bedreiging is voor de traditionele bankmodellen. Hierbij benadrukte hij hoe het belangrijk is voor banken om door te groeien en digitale valuta te omarmen. 

Het statement van Joachim Nagel

Op de bijeenkomst maakte Joachim Nagel een goed statement. Zo begon hij te vertellen over het verleden van centrale banken. Hij merkte een dramatische verandering in het financiële landschap gedurende de afgelopen twintig jaar. 

Zo benadrukte hij dat het ooit op een onkwetsbaar bedrijfsmodel leek, maar op het moment kwetsbaar is. Hij pleitte voor het gebruike van DLT (Distributed Ledger Technology) als een hulpmiddel voor modernisering. 

Daarbij stelde hij:

“We moeten ons verdienmodel herzien. DLT is een essentieel hulpmiddel om dit doel te bereiken.”

Ook benadrukte Nagel de verminderde populariteit van contant geld:

“We moeten onze inspanningen om te innoveren versnellen naarmate de aantrekkingskracht van ons primaire product afneemt.”

Steun vanuit verschillende kanten

Nagel krijgt hier steun voor vanuit verschillende kanten. Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Bank of France, steunt de integratie van digitale valuta om aan moderne behoeften te voldoen en hiermee stabiliteit te behouden. 

De ECB zelf steunt dit plan ook. Ze zijn van plan om rond oktober 2025 een digitale euro uit te brengen. Dit betekent een belangrijke stap in het omarmen van digitale valuta. Na mate de digitalisering van het fiatgeld, komt er ook steeds meer ruimte voor crypto in het centrale bankensysteem. 

Bezorgdheid over de financiële stabiliteit

Thomas J. Jordan, voorzitter van de SNB, wees op het belang van centralebankgeld (fiatgeld) voor de financiële stabiliteit. Wel uitte hij grote bezorgdheid over CBDC’s (digitaal fiatgeld) die het huidige financiële systeem mogelijk kunnen destabiliseren. 

Echter, deze discussie bij de BIS Summit laat wel zien dat er een duidelijke verschuiving gaande is naar digitale valuta bij de centrale banken. Ondanks dat er nog voorzichtig geëxperimenteerd wordt, zit de digitalisering er wel aan te komen. 

DeFi bij centrale banken

De kans is klein dat centrale banken DeFi aan gaan nemen, maar de digitalisering ziet er wel positief uit voor DeFi en crypto. Privacy is een groot punt als het gaat om digitalisering. Vandaar is het voor centrale banken een discussiepunt of CBDC’s verstandig zijn. 

Als men meer op zoek gaat naar privacy, ondanks dat het ten koste gaat van stabiliteit, wordt DeFi populairder. De komst van digitale valuta zal daarom ook voor de crypto markt een grote impact hebben. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Shiba Inu verwachting, zal SHIB opnieuw $0,000030 testen?

Timo Bruinsel

Chainlink benut de verschuiving in de markt en stijgt door!

Timo Bruinsel

Whale update: $1 miljard aan Toncoin, hoe nu verder?

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer