Blockchain Stories
Pink Drainer stopt na diefstal $75 miljoen aan crypto: “Doel bereikt”
Nieuws

Pink Drainer stopt na diefstal $75 miljoen aan crypto: “Doel bereikt”

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Pink Drainer, een welbekende phishsing service, heeft onlangs een bijzonder bericht naar buiten gebracht. De makers van het beruchte tool voor het leegtrekken van crypto wallets hebben in een Telegram bericht gedeeld dat ze hun doel bereikt hebben en met pensioen gaan. 

Volgens een post die op Binance naar voren kwam, heeft on-chain onderzoeker ZachXBT dit bericht onderschept op Telegram. In het bericht lieten ze weten dat het besluit simpelweg was gemaakt omdat ze hun doel hadden bereikt en het tijd was om met pensioen te gaan. Daar voegden ze aan toe dat dit het laatste bericht zal zijn. 

Wat is Pink Drainer?

Pink Drainer is een populaire leverancier voor cybercriminelen. Het was een softwaretool die was ontwikkeld om technische kwetsbaarheden te misbruiken door middel van social engeneering en phishing

Met de tool konden kwaadwillenden bepaalde plannen uitvoeren, waaronder het creëren van een overtuigende phishing site om gebruikers te misleiden tot transacties die vervolgens hun wallet met crypto en NFTs leegmaakt. 

Pink Drainer was ook deel van een groter netwerk van ‘phishing-as-a-service’ platforms. Net als zijn tegenhangers, Monkey Drainer en Inferno Drainer, verdienden de ontwikkelaars inkomsten in de vorm van een percentage van de gestolen activa. 

In totaal hebben ze $75 miljoen aan digitale activa weten te vangen in de vorm van een percentage. 

Pink Drainer gaat offline

On-chain onderzoeker ZachXBT heeft ontdekt dat Pink Drainer offline gaat. Een deel van het bericht dat Pink Drainer naar buiten heeft gebracht, luidt als volgt:

“Na de publicatie van dit bericht zullen we beginnen met het afbouwen van al onze infrastructuur. Alle opgeslagen informatie wordt gewist en veilig verwijderd.”

Makers van Pink Drainer

De aankondiging heeft misschien een nuchtere ondertoon, maar Pink Drainer heeft alleen het afgelopen jaar al voor crypto diefstal van meer dan $85 miljoen gezorgd. Volgens gegevens van ScamSniffer heeft het gebruik van Pink Drainer al 21.000 slachtoffers te pakken gekregen. 

Spraakmakende oplichterspraktijk dit jaar

Eén van de meest opvallende oplichterspraktijken via Pink Drainer vond plaats in maart 2024. Een oplichter richtte zich door middel van e-mail phishing op schuldeisers van failliete crypto bedrijven. Hiermee heeft hij meer dan $5 miljoen gestolen. 

Dit incident liet niet alleen zien dat de tool te gebruiken was voor het misbruiken van kwetsbaarheden, maar ook dat de omvang van financiële schade dat de tool aan kan brengen enorm is. 

Hoe dan ook is het stoppen van Pink Drainer een belangrijke overwinning in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het verlies van een hulpmiddel als deze kan voor veel criminelen de activiteiten compleet ontwrichten. 

Echter, dit betekent niet direct dat er geen dreiging is. Er zijn ook andere tools die gebruikt kunnen worden en phishing is nog steeds een groot probleem. Zorg er daarom altijd voor dat je nooit zomaar je gegevens geeft aan onbekende bronnen, hoe betrouwbaar ze er ook uitzien. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Memecoins keren de bearish markttrend om

Scott

Whales momenteel actief in de memecoin markt

Timo Bruinsma

Uniek: Donald Trump woont mogelijk een crypto conventie bij

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu