Blockchain Stories
EU dreigt met regulatie van MEV als ‘marktmisbruik’
Mining Nieuws Regulatie

EU dreigt met regulatie van MEV als ‘marktmisbruik’

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Over de hele wereld lijken toezichthouders verdeeld over de manier waarop ze de schimmige praktijken van MEV (Maximal Extractable Value) moeten behandelen. Uit een recent document van de Europese Securities and Markets Authority (ESMA) blijkt dat MEV behandeld kan worden als marktmisbruik. 

De Europese regels over MEV

Op 25 mei publiceerde de ESMA de derde ontwerpconsultatie onder de MiCA-regelgeving (Markets in Crypto Assets) van de Europese Unie. Hierin beschrijven ze MEV expliciet als een voorbeeld van marktmisbruik:

“MEV waarbij een miner/validator kan profiteren van zijn vermogen om willekeurig transacties opnieuw te ordenen om een specifieke transactie(s) voor te bereiden en daardoor winst te maken, kan wijzen op het bestaan van marktmisbruik.”

Onder MEV worden technieken beschreven, zoals front-running of sandwich attacks, die gebruikt worden door validators en miners om transacties opnieuw te ordenen en winst te behalen door zich te richten op de maximaal toegestane ontsporing die gepaard gaat met on-chain transacties. 

Simpel gezegd, miners en validators kunnen met MEV meer geld uit een validatie of een block halen. Uit de informatie van Flashbots, een organisatie die onderzoek doet naar MEV, is er sinds 15 september 2022 ongeveer 518.000 Ether uit het Ethereum netwerk gehaald met deze technieken. 

De gevolgen van MEV regulatie als marktmisbruik

Als MEV als marktmisbruik gezien wordt, kan dit aanzienlijke hindernissen veroorzaken voor door de EU gereguleerde crypto bedrijven. Dit zal betekenen dat in de EU gevestigde crypto bedrijven verplicht zijn om gevallen van MEV op te sporen en te rapporteren als STORs (verdachte transactie- of orderrapporten). 

Patrick Hansen, Senior Director EU Stategy and Policy bij Circle, laat hier het volgende over weten op X (Twitter):

“Bijna alle gereguleerde cryptobedrijven in de EU zouden gevallen van MEV moeten detecteren en rapporteren via complexe STORs. Alleen al het ESMA STOR template is al zes pagina’s lang. Hoe zou dit in de praktijk beheersbaar zijn als letterlijk elk afzonderlijk geval van MEV zou moeten worden gerapporteerd?”

Hansen merkte ook op dat de ESMA eraan toevoegt dat globale autoriteiten kunnen samenwerken bij het bestraffen van marktmisbruik. Hierbij waarschuwen ze dat instellingen die MEV uitvoeren doelwit kunnen worden van onderzoeken en handhavingsacties. 

De ontwerpnormen worden nog afgerond en de ESMA heeft belangstellenden aangemoedigd om voor 25 juni feedback te geven op haar derde consultatie. Hansen zei hierover:

“Ik raad iedereen die betrokken is bij MEV ten zeerste aan om deel te nemen aan de consultatie en contact op te nemen met ESMA.”

Is MEV daadwerkelijk schadelijk?

Echter, niet iedereen is tegen de ontwerpregelgeving van ESMA. Davyegld, ambassadeur van Soul Protocol, liet weten dat MEV juist gewone blockchain gebruikers schaadt. In een post op X (Twitter) liet hij het volgende weten:

Er is nog steeds veel onderzoek gaande naar MEV. Het probleem van MEV is dat de integriteit van een transactie hierdoor verstoord wordt. De regelgeving rondom MEV is dus een manier om stabiliteit en eerlijkheid te waarborgen. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Stijgende vraag naar Ethereum doet dit met ETH prijs

Timo Bruinsel

BNB $600 obstakel: het is goed om hierop te letten!

Timo Bruinsel

Prijs omkering PEPE hangt af van deze belangrijke factoren

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu