Blockchain Stories
Solana ontslaat validators wegens misbruik: De gevolgen
Altcoin Nieuws Solana

Solana ontslaat validators wegens misbruik: De gevolgen

Start met €10 gratis Solana bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Solana Foundation, het bedrijf achter de crypto token en blockchain Solana, heeft besloten om een groep validators te ontslaan wegens misbruik. Dit hebben ze gedaan met de reden dat de desbetreffende validators gebruik maakten van sandwich attack. Hierdoor kwam de integriteit van het netwerk en de bescherming van gebruikers in gevaar. 

Het ontslaan van de validators

De Solana Foundation heeft besloten meerdere validators te ontslaan, vanwege betrokkenheid bij sandwich attacks. De ontslagen validators zijn geïdentificeerd door het bedrijf als deelnemers aan activiteiten die de transactieprijzen manipuleren. Hiermee kunnen ze gebruikers uitbuiten. 

De validators maakten gebruik van een fenomeen genaamd ‘sandwich attack’ of ‘front running’. Deze techniek zorgt ervoor dat er invloed uitgeoefend kan worden op de initiële prijs bij een swap. 

Hierbij neemt een aanvaller voorrang op een gebruiker en koopt de munt voor een voordelige prijs. Vervolgens verkoopt de aanvaller deze weer voor een hogere prijs aan de gebruiker. Hierbij zit de gebruiker tussen een transactie, als een soort sandwich. 

Dergelijke aanvallen worden eigenlijk alleen maar gedaan op gedecentraliseerde exchanges, aangezien het ander terug geleid kan worden naar de aanvaller. Deze exploit is in stijd met de regels van de Solana Foundation. Daarom hebben ze besloten verschillende validators te laten gaan. 

De gevolgen van de sandwich attacks

Tim Garcia, Validator Relations Lead van Solana, kondigde op de Discord server van Solana aan dat de beslissingen over het ontslaan definitief zijn. Dit houdt in dat de validators die zich bezighouden met dergelijke technieken direct en permenent worden ontzegd van de rechten als validator. 

Solana benadrukt hier zelf over dat het behoud van de integriteit van het netwerk en de bescherming van gebruikers uitermate belangrijk is. Ondanks dat worden validators geselecteerd op basis van prestaties. Echter, vanaf nu moeten ze zich houden aan de voorwaarden van Solana. 

Bijzonder is dat, ondanks dat de validators uit het programma zijn verwijderd, ze alsnog bij kunnen dragen aan de blockchain. Dit betekent dat ze de werkzaamheden als validator door kunnen zetten, maar ze hier geen subsidie vanuit Solana voor ontvangen. 

Exploits op de Solana blockchain

Helaas staat Solana erom bekend dat validators op verschillende manieren in staat zijn om transacties te manipuleren. Zo maken ze onder andere gebruik van MEV (Maximal Extractable Value) om de volgorde van de transacties te manipuleren. Ook dit zorgt voor hogere kosten voor de gebruikers. 

De Solana Foundation zegt zich in te blijven zetten om dergelijk misbruik te voorkomen. Vanuit de community is hier echter weinig vertrouwen in te vinden. Zo laat een gebruiker op X (Twitter) het volgende weten over dit besluit van Solana:

In de comments onder deze post is duidelijk te zien dat veel mensen het niet eens zijn met de protocollen van Solana. Het is in ieder geval duidelijk dat Solana er wat aan moet doen. Gelukkig lijkt het erop dat ze hier volop mee bezig zijn. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Whales momenteel actief in de memecoin markt

Timo Bruinsma

Uniek: Donald Trump woont mogelijk een crypto conventie bij

Scott

R. Kiyosaki onthult zijn Bitcoin handelsstrategie

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu