Blockchain Stories
EU Innovation Hub rapport: ‘Privacytokens bemoeilijken regulatie’
Nieuws Regulatie

EU Innovation Hub rapport: ‘Privacytokens bemoeilijken regulatie’

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De EU Innovation Hub for Internal Security heeft een rapport uitgebracht over privacytokens en mixerprotocollen. Hierin bekritiseren ze de munten en laten ze weten dat dergelijke valuta de regulatie bemoeilijken. De kans is groot dat er nog een strijd aan zit te komen tussen deze cryptotokens en de Europese wetgevers. 

Het rapport

Gegevensversleuteling is een belangrijke manier om individuele privacy en collectieve veiligheid in evenwicht te brengen. Echter, in sommige gevallen kan dit volgens de wetgeving te ver gaan. Zo kunnen protocollen die crypto mixen het moeilijk krijgen om geaccepteerd te worden binnen de Europese wetgeving. 

De EU Innovation Hub, een samenwerking tussen leden van agentschappen van de Europese Unie en lidstaten, heeft haar eerste rapport over dergelijke encryptie gepubliceerd. In het rapport wordt onder andere de dubbelzinnige aard van crypto benadrukt:

De goede en slechte kanten van crypto

Het rapport ondersteunt de noodzakelijke afhankelijkheid van crypto en NFTs voor opslag, mining en transacties. Echter, sommige kwaadwillenden gebruiken het systeem om de wet te omzeilen. Met name de mixer protocollen en privacytokens die zichtbaarheid op de blockchain verminderen worden veel gebruikt. 

De EU Innovation Hub riep ook specifieke crypto tokens op, waaronder Monero, Zcash, Grin en Dash. Daarnaast brachten ze layer-2 initiatieven, zero-knoledge proofs en crypto mixer diensten onder de aandacht. Dergelijke protocollen maken het kwaadwillenden gemakkelijker om geld wit te wassen. 

Het rapport zei hier het volgende over:

“Mixers en privacytokens bemoeilijken het traceren al jaren, maar Mimblewimble en zero-knowlegde proofs zijn relatief nieuwe ontwikkelinge die ook de zichtbaarheid van cryptocurrency adressen, saldi en transacties kunnen vertroebelen.”

EU Innovation Hub

Het volgen van verborgen transacties

Hackers en oplichters op de blockchain hebben vaak de neiging om gestolen geld via diensten als Tornado Cash over te maken om de traceerbaarheid veel lastiger te maken. Echter, regulerende instanties mogen en kunnen dergelijke transacties volgen:

“Al deze ontwikkelingen kunnen nog steeds worden onderzocht door wethandhavingsautoriteiten, wanneer toegang wordt verkregen tot de privésleutels van de verdachte.”

EU Innovation Hub

Problemen voor Tornado Cash

Regulerende instanties proberen protocollen, zoals Tornado Cash, hard aan te pakken. Aangezien deze het witwassen van gestolen crypto een stuk makkelijker maken, worden de makers van dergelijke protocollen vaak hard aangepakt. 

Alexey Pertsev, ontwikkelaar van Tornado Cash, is in mei schuldig bevonden aan het witwassen van geld. Echter, hij heeft zelf geen geld witgewassen, maar de gebruikers van zijn protocol. Dit gaf direct een grote waarschuwing af naar ontwikkelaars van dergelijke open source protocollen.

Ondanks dat Tornado Cash een niet-bewarend cryptomix protocol is, wat betekent dat fondsen die via het protocol worden verwerkt nooit worden vastgehouden of gecontroleerd, is Pertsev veroordeeld. De crypto markt stond hier helemaal van op de kop, aangezien Pertsev zelf geen geld heeft witgewassen. 

Het lastige aan dergelijke protocollen is dat het voor regulerende instanties ook lastig is om te bepalen wie er aangepakt moet worden. Aangezien de daadwerkelijke kwaadwillenden door deze protocollen anoniem weg kunnen komen met witwassing, worden de ontwikkelaars vaak hard aangepakt. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Stijgende vraag naar Ethereum doet dit met ETH prijs

Timo Bruinsel

BNB $600 obstakel: het is goed om hierop te letten!

Timo Bruinsel

Prijs omkering PEPE hangt af van deze belangrijke factoren

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu