Blockchain Stories
Nederlandse ontwikkelaar veroordeeld 5 jaar celstraf: Indirect witwassen
Cryptomarkt Update Nieuws

Nederlandse ontwikkelaar veroordeeld 5 jaar celstraf: Indirect witwassen

Ontwikkelaar van Tornado Cash, Alexey Pertsev, is op 14 mei veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dit is een bijzondere situatie, aangezien het gaat om een kwestie van indirect witwassen. De rechtszaak kan een gevaarlijk voorbeeld worden voor toekomstige ontwikkelingen van crypto en privacy. 

Alexey Pertsev is veroordeeld voor het witwassen van geld, maar niet omdat hij dit zelf deed. Hij ontwikkelde een open-source en toestemmingsloos privacytool op Ethereum. Hij is hiervoor veroordeeld, omdat een kleine minderheid de tool heeft gebruikt voor criminele activiteiten, 16% naar schatting van de Nederlandse rechtbank. 

Gevaarlijke logica van de Nederlandse rechtbank

Dit is een hele gevaarlijke logica van de Nederlandse rechtbank. Naar schatting zijn 84% van alle transacties met Tornado Cash niet crimineel, laat FreedomTech weten op X (Twitter).

De crypto en privacy community is woest geworden van de rechtszaak, aangezien experts waarschuwen dat dit een voorbeeld zal worden voor de rest van de gemeenschap. 

Volgens verschillende bronnen worden de meeste open-source protocollen en applicaties een doelwit voor deze logica. 

‘Volkomen krankzinnig vonnis’

In een post op X (Twitter) laat onafhankelijk journalist en privacyadvocaat Lola Leetz weten dat ze het vonnis van Tornade Cash als ‘volkomen krankzinnig’ beschouwd. In deze post legt ze ook uit hoe dit vonnis gevolgen kan hebben voor de gehele community:

Zo laat ze weten: 

“Open-sourceontwikkelaars die niet-vrijheidsbenemende tools bouwen, kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor criminele activiteiten als er sprake is van criminaliteit. Criminelen kunnen niet worden tegengehouden of gedeanonimiseerd.”

Daarnaast legt Leetz ook uit dat de softwareontwikkeling bestempelt wordt als een criminele bedoeling. Bovendien classificeert de journalist Tornado Cash als een communicatiedienst, ondanks dat de rechtbank dit anders ziet. 

Ook FreedomTech heeft een aantal posts op X (Twitter) gedaan waar ze dieper ingaan op de details van de uitspraak:

Kort samengevat zeggen deze posts dat Pertsev illegaal gebruik van zijn tool niet kon stoppen. 

Wat brengt dit voor de toekomst van cypto?

De uitspraak van de Nederlandse rechtbank tegen Alexey Pertsev geeft een verontrustend voorbeeld voor ontwikkelaars binnen de crypto en privacy sector. De beslissing ondermijnt de rol van een ontwikkelaar bij het creëren van open-source tools voor privacy. 

Verschillende deskundigen waarschuwen dat het bewust richten op ontwikkelaars een bedreiging is voor privacyrechten en innovatie. De zaak heeft een grote impact achtergelaten op de crypto community en zorgt voor wereldwijde implicaties op het gebied van innovatie en soortgelijke technologieën. 

Ontwikkelaars blijven zorgen uiten en wijzen op de grote impact van de uitspraak op privacy en online vrijheid. Het zal lastig zijn, maar in toekomstige juridische uitdagingen op dit vlak zal het belangrijk zijn voor de industrie om zorgvuldig om te gaan met privacy en innovatie. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer