Blockchain Stories
Chinese politie treedt hard op tegen USDT smokkelnetwerk
Nieuws

Chinese politie treedt hard op tegen USDT smokkelnetwerk

De Chinese politie heeft twee belangrijke gevallen onder de aandacht gebracht. Eén van deze gevallen was een smokkelnetwerk dat zich voordeed als een bank in de Chinese regio Sichuan. De politie in de regio heeft met succes dit ondergrondse banksysteem ontmanteld. 

Het banksysteem was betrokken bij operaties ter waarde van 13,8 miljard yuan, wat omgerekend $1,9 miljard is. Volgens een lokaal nieuwsbericht hield het netwerk zich bezig met verschillende illegale activiteiten, waaronder handel in de USDT, beter bekend als de token van Tether

De economie van Sichuan

Tijdens een evenement in het Chengdu Tianfu International Financial Centre bracht de politie twee belangrijke zaken onder de aandacht, waarvan één betrekking had op het smokkelnetwerk. 

Ooit stond Sichuan bekend als host van de grootste Bitcoin mining firma’s van de wereld, voordat China in 2021 besloot een algemeen verbod op crypto in te voeren. Volgens het rapport gebruikten de smokkelaars de USDT stablecoin om valutaregels te omzeilen. Er werden illegale kanalen voor valutatransacties opgezet in 26 provincies, gemeenten en autonome regio’s in China. 

De criminele boden verschillende diensten aan, waaronder geld via USDT naar het buiten overboeken. Daarnaast hebben ze op frauduleuze wijze belastingteruggave van de overheid gekregen door valse rapporten aan te leveren. Deze ondergrondse bank heeft toegedragen aan de toenemende criminaliteit in China. 

Volgens het rapport is er veel schade toegediend aan de samenleving, waardoor de regelgeving ernstig is ontwricht. Het netwerk functioneerde tussen 2021 en 2023 en begon oorspronkelijk als een import- en exportbedrijf. 

193 verdacht zijn gearresteerd

In totaal zijn er 193 verdachten gearresteerd in grote steden, waaronder Shanghai, Changsha, Nanjing, Shenzhen, Fuzhou en Jinhua. Onder deze aangehouden verdachten behoren de leiders van het smokkelnetwerk. 

De arrestaties vonden vorig jaar plaats met behulp van een grote taskforce, waarbij meerdere Chinese handhavingsinstellingen betrokken waren. Tijdens de arrestaties is er 149 miljoen yuan van de criminelen in beslag genomen. In november vorig jaar werd de zaak overgedragen aan het Gemeentelijk Volksparket van Chengdu. 

Het tweede geval

De Chinese politie heeft ook een tweede geval tijdens het evenement benoemd. Dit gaat om een enorme belastingfraude. Criminelen gebruikten valse facturen om de staat te misleiden. Hiermee wisten ze op frauduleuze wijze meer dan 137 miljoen yuan aan belastingteruggave te krijgen. 

In 2022 onderzocht de Chinese politie dit geval en ontdekte dat de bende opereerde via verschillende ondernemingen. Hieronder zaten bedrijven voor aankoop van grondstoffen, biotechnologie en import-export. 

In totaal hebben de criminelen zo’n 17.765 frauduleuze facturen uitgegeven, met een totale waarde van 1,9 biljoen yuan. 

Crypto voor criminaliteit in China

Door het verbod op crypto en de privacy die je krijgt van het gebruiken van crypto, is het aantrekkelijk voor gebruikers in China om de blockchain te gebruiken. Dit werkt echter negatief voor het vertrouwen in de crypto markt in China en omliggende landen. Op lange termijn kan een gebrek aan vertrouwen negatief zijn voor de markt. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer