Blockchain Stories
Madelon Vos over waarschuwing BIS: Inflatie, staatsschulden en private credit
Nieuws

Madelon Vos over waarschuwing BIS: Inflatie, staatsschulden en private credit

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Madelon Vos bespreekt in haar recente video de laatste ontwikkelingen in de wereldeconomie, naar aanleiding van het jaarverslag van de Bank for International Settlements (BIS). Deze “bank der centrale banken” heeft drie belangrijke risicofactoren geïdentificeerd die de wereldeconomie bedreigen.

Deze factoren zijn inflatie, hoge staatsschulden en de risico’s van private credit. Deze onderwerpen, samen met inzichten over de Nederlandse economie en de rol van goud, worden in de video uitgebreid behandeld.

Inflatie en loonstijgingen

In het jaarverslag van de BIS wordt gerapporteerd dat de huidige inflatie in veel landen een groot risico vormt voor de economische stabiliteit. Een belangrijke oorzaak hiervan is de inhaalslag op het gebied van lonen. De BIS waarschuwt dat verdere loonstijgingen de inflatie nog meer kunnen aanjagen.

In Nederland bijvoorbeeld stegen de lonen in verschillende sectoren aanzienlijk, wat bijdraagt aan de hogere prijzen van goederen en diensten. De Nederlandse inflatie kwam in juni uit op 3,2%, en de prijzen van diensten en voedsel stegen respectievelijk met 4,8% en 4,3%.

Risico’s van hoge schulden en private credit

Een ander groot risico dat de BIS aankaart, zijn de hoge staatsschulden. Hoewel deze momenteel houdbaar lijken, kunnen markten snel veranderen, wat de schulden onhoudbaar maakt. Naast staatsschulden vormt ook de sector van private credit een bron van zorg. Dit zijn leningen zonder tussenkomst van een bank. Veel bedrijven kunnen maar net hun rentelasten betalen, wat betekent dat een kleine tegenvaller hen direct in de problemen kan brengen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot bredere economische problemen.

De rol van goud als verzekeringspremie

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft recentelijk haar goudreserves verplaatst naar een nieuwe kluis op een legerbasis in Huis ter Heide. Dit goud dient als een laatste redmiddel in economisch moeilijke tijden. DNB ziet goud als een belangrijke verzekeringspremie tegen economische instabiliteit.

Centrale banken wereldwijd blijven goud kopen, ondanks de hoge prijzen, wat wijst op een bredere erkenning van goud als een waardevol bezit in tijden van financiële onzekerheid.

Conclusie video Madelon Vos

De waarschuwingen van de BIS benadrukken de noodzaak voor beleidsmakers om zorgvuldig te navigeren door de huidige economische uitdagingen. Met oplopende inflatie, risico’s verbonden aan loonstijgingen, hoge schulden en kwetsbare sectoren zoals private credit en commercieel vastgoed, is voorzichtigheid geboden.

Madelon Vos sluit af met een oproep aan haar kijkers om financieel voorbereid te zijn en het belang van goud en andere stabiele investeringen te overwegen in deze onzekere tijden.

Volg ons op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €50 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €50 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Opvallend: Engelse voetbalclub koopt Bitcoin voor $4,5 miljoen

Scott

Mt. Gox is actief en laat de Bitcoin koers dalen

Scott

Kan Avalanche verdubbelen na het doorbreken van weerstand?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu