De afgelopen dagen is al het cryptonieuws vrij negatief. Uiteraard als gevolg van de correctie waar alle financiële markten op dit moment mee te maken hebben. Aan dit negatieve nieuws kan echter vanuit Australië ander negatief nieuws toegevoegd worden. De Australische federale politie heeft namelijk onthuld dat er sprake is van een grootschalige cryptodiefstal in Australië. Volgens de politie heeft deze diefstal niet alleen in Australië plaatsgevonden, maar ook in onder meer Nederland. De Nederlandse politie heeft ook zijn steentje bijdragen aan de operatie van de Australische politie onder de naam ‘Operation Spincaster’.
Meer dan 2000 wallets besmet
Kwaadwillende hebben meer dan 2000 wallets besmet. Deze wallets werden besmet via zogeheten approval-phishing scams. Deze scams misleiden slachtoffers om ongeautoriseerde tokentransfers te autoriseren. Door zo’n transfer te autoriseren, krijgen kwaadwillende toegang tot de wallet. Vervolgens hebben de kwaadwillende alle mogelijkheden om crypto over te maken naar een ander wallet. Voordat de officiële eigenaar dit doorheeft, is het kwaad al geschied.
Grootschalig onderzoek
Vanuit Australië is er grootschalig onderzoek naar deze grote cryptodiefstal uitgevoerd. Aan dit onderzoek werkten ook politieagenten uit de landen Amerika, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Canada. Al deze landen zijn indirect betrokken bij deze scam, waaruit blijkt dat het ome en grootschalige scam gaat.
Uit het onderzoek zou blijken dat er uiteindelijk meer dan 2.000 gedupeerden zijn. Al deze gedupeerden zijn voor meer dan $162 miljoen de boot ingegaan. Hierbij komen we direct op een pijnpunt bij crypto uit: niemand is tegen een diefstal verzekerd. Mocht je via een scam je spaargeld kwijtraken, kan de bank dit geld altijd nog terughalen. Daar is bij crypto in veel mindere mate sprake van.
Voor de gedupeerden betekent dit eigenlijk dat zij het verlies moeten nemen. Ze moeten accepteren dat ze in een scam zijn getrapt en dat het gevolg hiervan is dat ze een flinke hoeveelheid crypto kwijtgeraakt zijn.
Chainalysis: het approval phishing is een groot probleem
Het platform Chainalysis heeft deels meegewerkt aan het onderzoek ‘Operation Spincaster’. Dit platform heeft daarbij in beeld gebracht wat de exacte invloed van approval phishing wordt. Uit een gedeeld document blijkt dat dit een steeds groter probleem aan het worden is.
Sinds mei 2021 is er voor ongeveer $1 miljard verloren gegaan door approval phishing. Daarbij hebben we het dus over een periode van net iets meer dan 3 jaar. Chainalysis benadrukt hierbij dat dit probleem veel groter is dan op voorhand werd gedacht.
Door Operation Spincaster is er wel meer inzicht verkregen. Zo is gebleken dat meer dan 7.000 wallets een rol hebben gespeeld bij deze crypto scam. Het gaat hierbij dus ook om wallets die horen bij de kwaadwillende partij. Tevens heeft de politie duidelijke inzichten gekregen in de exacte werking van de scam, in de gevolgen hiervan en in mogelijkheden om deze scam op voorhand te voorkomen. Uiteindelijk kan gesteld worden dat Operation Spincaster een succes is gebleken. Spijtig genoeg zijn er desondanks veel gedupeerden die hun geld zijn kwijtgeraakt.
Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang $40 gratis bij Bybit
Bybit powered by SATOS biedt nieuwe traders 10% korting op de handelskosten en een bonus tot wel $40 (ongeveer €37). Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.
Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten (geldig voor 30 dagen).
Bybit heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus. Je vindt de voorwaarden op de actiepagina.