Goldman Sachs wil in 2025 groots inzetten op tokenisatie van traditionele financiële producten. Het gaat om Amerikaanse staatsobligaties, geldmarktfondsen en een digitale obligatie in euro’s. Met deze stap wil de investeringsbank haar klanten 24/7 toegang bieden tot on-chain activa en tegelijkertijd vooroplopen in een snel veranderende markt.
Crypto is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Traditionele assets, maar dan op de blockchain
Tijdens de TOKEN2049 conferentie in Dubai maakte Mathew McDermott, hoofd digitale activa bij Goldman Sachs, bekend dat er drie grote tokenisatieprojecten aankomen. Eén daarvan is gericht op het tokeniseren van een Amerikaans fonds, een andere op staatsobligaties en de derde op een euro obligatie. Doel is om deze activa continu beschikbaar te maken op de blockchain, zonder beperkt te zijn tot kantooruren of beurssluitingen.
Goldman Sachs speelt hiermee in op de groeiende vraag van institutionele beleggers naar digitale assets. Steeds meer klanten willen via blockchains handelen en posities beheren, zegt McDermott. De bank onderzoekt zelfs of het bestaande GS DAP platform afgesplitst kan worden in een zelfstandige entiteit om beter samen te werken met andere instellingen.
Goldman Sachs houdt voorlopig vast aan permissioned blockchains om te voldoen aan compliance vereisten. Toch is het duidelijk dat tokenisatie steeds meer in de richting beweegt van mainstream adoptie. Zo wijst onderzoek van McKinsey erop dat de markt voor tokenized geldmarktfondsen kan groeien tot wel $2 biljoen tegen 2030. Dat betekent volop kansen voor banken, Web3 bedrijven en beleggers.
Regelgevers geven groen licht
Een belangrijke ontwikkeling die dit mogelijk maakt is de versoepeling van regelgeving in de VS. Zo staat OCC’s interpretatiebrief 1183 banken toe om crypto custody en stablecoins te beheren zonder voorafgaande toestemming. Ook eerdere restricties vanuit de Federal Reserve en FDIC zijn inmiddels ingetrokken.
Tokenized staatsobligaties zijn nu al goed voor meer dan $5 miljard, met BlackRock’s BUIDL als koploper. Goldman Sachs wil met deze nieuwe initiatieven haar positie verstevigen en een sleutelrol spelen in de overgang van traditionele markten naar digitale infrastructuur.