Blockchain Stories

Wat is Pyth Network? Uitleg, technische analyse en koersverwachting voor PYTH coin!

Matt
pyth network crypto

Een van de innovatieve oplossingen die de laatste maanden aan populariteit heeft gewonnen is Pyth Network, een project dat zich richt op het leveren van nauwkeurige en actuele prijsinformatie voor allerlei activa. Dit artikel duikt in de kern van Pyth Network, verkent de technische werking en geeft inzicht in wat de toekomst voor PYTH coin in petto heeft.

Wat is Pyth Network?

Pyth Network is een revolutionair oracle-netwerk dat financiële marktgegevens direct van beurzen, market makers en handelsfirma’s aggregeert. Het netwerk is uniek doordat het vertrouwensintervallen introduceert, waardoor een genuanceerder beeld wordt gegeven van marktprijzen en onzekerheden, vooral tijdens perioden van hoge volatiliteit of lage liquiditeit. Het doel van Pyth Network is om een betrouwbare en real-time prijsfeed te bieden voor digitale activa, wat essentieel is voor de goede werking van smart contracts en DeFi-protocollen. De PYTH-token speelt een cruciale rol in het ecosysteem door bij te dragen aan de decentralisatie, zelfstandigheid en governance van het netwerk.

Geschiedenis van Pyth Network

Gelanceerd in 2020, is Pyth Network ontstaan uit de noodzaak om de DeFi-sector te voorzien van ultra-lage-latentie, institutionele kwaliteit marktdata. De oprichting was een reactie op de tekortkomingen van traditionele orakels, die niet in staat waren om de benodigde snelheid en nauwkeurigheid te leveren voor geavanceerde financiële diensten op de blockchain.

Oprichters van Pyth Network

Hoewel specifieke oprichters niet worden vermeld, is Pyth Network het resultaat van de samenwerking tussen verschillende marktleiders en experts in zowel de blockchain- als de financiële sector. Het netwerk wordt nu beheerd door een gemeenschap van meer dan 90 eerstehandse dataleveranciers, waaronder grote beurzen en marktmakende bedrijven.

pyth network smart contracts

Technische werking van Pyth Network

Pyth Network onderscheidt zich door zijn geavanceerde technische infrastructuur, ontworpen om accurate marktdata te verzamelen en te distribueren.

Data providers

In tegenstelling tot traditionele orakels verzamelt Pyth Network data rechtstreeks van de oorspronkelijke eigenaren – beurzen, handelsfirma’s en market makers. Deze aanpak zorgt voor een hoge mate van nauwkeurigheid en actualiteit in de gegevensvoorziening.

Pyth Protocol

Het hart van Pyth Network is een protocol dat data van verschillende providers aggregeert. Elke 400 milliseconden wordt voor elke prijsfeed een uniforme prijs en vertrouwensinterval gecreëerd. Dit gebeurt op een applicatie-specifieke blockchain genaamd Pythnet, wat zorgt voor robuustheid en precisie.

Data gebruikers

De geaggregeerde prijsfeeds worden gelezen door applicaties op ondersteunde blockchains, die de data naadloos in hun smart contractlogica integreren. Pyth’s innovatieve “Pull Oracle” architectuur staat gebruikers toe om prijsupdates op aanvraag te krijgen, wat efficiëntie in gasverbruik betekent.

Pyth Network staat aan de vooravond van een nieuwe fase in de evolutie van de crypto-ecosysteem, met zijn unieke aanpak van prijsinformatievoorziening en decentralisatie. Het netwerk belooft niet alleen de DeFi-sector te revolutioneren, maar ook bij te dragen aan de algemene acceptatie en betrouwbaarheid van digitale activa. Met een veelbelovende toekomst voor de PYTH coin, is Pyth Network een project om in de gaten te houden.

PYTH tokenomics

De PYTH-token speelt een essentiële rol binnen het ecosysteem van Pyth Network. Het dient niet alleen als een beloningsmechanisme voor de dataleveranciers, maar ook als een governance-token waarmee houders kunnen stemmen over belangrijke besluiten binnen het netwerk. De tokens worden uitgegeven als een beloning voor bijdragen aan het netwerk, zoals het leveren van nauwkeurige en tijdige marktdata. De maximale voorraad van PYTH-tokens en de specifieke distributiemethoden zijn ontworpen om zowel decentralisatie als betrokkenheid binnen het ecosysteem te bevorderen, alhoewel specifieke details over de maximale voorraad en uitgiftemethoden uit de verstrekte informatie niet direct duidelijk zijn.

tokenomics pyth network

Concurrentie van Pyth Network

Pyth Network bevindt zich in een competitieve ruimte met verschillende andere blockchain-orakelnetwerken, elk met zijn unieke aanbod:

  • Chainlink: Waarschijnlijk de meest bekende concurrent, beroemd om zijn brede adoptie en veelzijdige oracle-diensten. Chainlink verschilt door zijn reeds gevestigde partnerschappen en uitgebreide netwerk van dataleveranciers.
  • Band Protocol: Biedt eveneens cross-chain data-orakels en onderscheidt zich door zijn focus op schaalbaarheid en interoperabiliteit tussen verschillende blockchains.
  • API3: Richt zich op het creëren van decentrale API’s voor blockchains en onderscheidt zich door zijn directe integratiebenadering, waarmee data providers rechtstreeks kunnen aansluiten op het netwerk.

Elk van deze concurrenten biedt een unieke benadering van het oracle-probleem, waardoor Pyth Network wordt uitgedaagd om zijn unieke waardepropositie – directe gegevensverzameling van eerstehandse bronnen en real-time updates – te benutten.

Pyth Network vs. Ethereum

Hoewel Pyth Network en Ethereum beide essentiële componenten van het blockchain-ecosysteem zijn, dienen ze verschillende doeleinden. Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat smart contracts ondersteunt – zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst direct geschreven in code. Pyth Network, daarentegen, is een gespecialiseerd oracle-netwerk dat ontworpen is om accurate en tijdige marktdata te leveren aan deze smart contracts en andere blockchain-applicaties. Ethereum biedt de infrastructuur voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties, terwijl Pyth Network essentiële externe data levert die nodig is voor de juiste werking van deze applicaties.

Wat kun je met Pyth Network doen?

Pyth Network biedt een breed scala aan mogelijkheden voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers binnen het crypto-ecosysteem. Ten eerste kunnen ontwikkelaars van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en DeFi-projecten gebruikmaken van de nauwkeurige en real-time prijsfeeds van Pyth Network om complexe financiële producten en diensten te bouwen. Dit omvat alles van automatische handelsalgoritmen tot smart contracts die afhankelijk zijn van actuele prijsinformatie voor activa zoals cryptocurrencies, aandelen, en grondstoffen.

Daarnaast biedt Pyth Network een infrastructuur voor het veilig en betrouwbaar verzenden van data over verschillende blockchains heen, wat de interoperabiliteit tussen diverse crypto-projecten verbetert. Door zijn unieke focus op het leveren van eerstehandse marktdata direct van beurzen en marktmakers, stelt Pyth gebruikers in staat om te opereren met een hogere mate van zekerheid en efficiëntie in hun transacties en contractuitvoeringen.

pyth network

Voordelen van Pyth Network

Dit zijn de voordelen van Pyth Network:

  • Nauwkeurige en real-time prijsinformatie: Belangrijk voor de betrouwbaarheid van DeFi-applicaties en smart contracts.
  • Breed scala aan activaprijzen: Ondersteunt diverse assetklassen, waardoor het veelzijdig inzetbaar is.
  • Multi-chain integratie: Vergroot de toegankelijkheid en bruikbaarheid over verschillende blockchainplatforms.
  • Vertrouwensintervallen: Biedt een genuanceerder beeld van marktcondities, wat cruciaal is in volatiele perioden.

Nadelen van Pyth Network

De belangrijkste nadelen van Pyth Network zijn:

  • Relatieve nieuwheid: Als nieuwkomer kan het zijn dat het netwerk nog niet de robuustheid en het vertrouwen heeft die meer gevestigde platforms hebben.
  • Marktadoptie: De mate van adoptie door de markt moet nog blijken, wat kan leiden tot initiële uitdagingen in netwerkparticipatie en datakwaliteit.
  • Complexiteit: Voor sommige gebruikers kan de technische complexiteit van het oracle-systeem een barrière vormen.

Waarom stijgt de PYTH prijs?

De prijs van PYTH kan sterk stijgen door een combinatie van factoren die uniek zijn voor het Pyth Network en bredere markttrends. Ten eerste kan de innovatieve aanpak van Pyth in het leveren van nauwkeurige en real-time financiële data direct van marktmakers en beurzen een sleutelrol spelen in de toenemende adoptie door ontwikkelaars van dApps en DeFi-platforms. Naarmate deze adoptie groeit, neemt ook de vraag naar PYTH-tokens toe, wat de prijs positief kan beïnvloeden. Bovendien kan de algemene groei en interesse in de crypto- en DeFi-sector bijdragen aan een bullish sentiment rondom tokens zoals PYTH, vooral in een tijd waarin de behoefte aan betrouwbare data groter is dan ooit. Verder kunnen belangrijke gebeurtenissen zoals tokenlistings op grote exchanges, netwerkupgrades, of significante partnerships de perceptie en waarde van PYTH positief beïnvloeden, wat leidt tot prijsstijgingen.

Hoe kun je Pyth Network (PYTH) kopen?

Pyth Network (PYTH) is verkrijgbaar op Bitvavo en Bybit, twee populaire exchanges die bekend staan om hun voordelen voor gebruikers. Bitvavo, een Nederlandse exchange, biedt het gemak van handelen in euro’s en staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en lage kosten, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor Nederlandse investeerders.

Bybit, aan de andere kant, wordt gewaardeerd om zijn geavanceerde handelsplatform en veiligheidsmaatregelen, wat zorgt voor een veilige handelsomgeving. Beide platforms bieden een toegankelijke manier voor gebruikers om PYTH tokens te kopen en te handelen, elk met unieke voordelen die aansluiten bij verschillende behoeften van traders.

Geschikte wallets voor Pyth Network (PYTH)

Voor het veilig bewaren van Pyth Network (PYTH) tokens zijn er verschillende wallets geschikt. Hardware wallets zoals Ledger en Trezor bieden een hoge mate van beveiliging door de tokens offline te bewaren, wat ze beschermt tegen online aanvallen. Software wallets die PYTH ondersteunen, bieden daarentegen meer gemak en snelle toegang tot je tokens. Deze wallets kunnen variëren van desktopapplicaties tot mobiele apps, elk met eigen beveiligingsfeatures. Het is belangrijk om een wallet te kiezen die zowel veiligheid als gebruiksgemak biedt, om zo de beste ervaring te garanderen bij het beheren van je PYTH tokens.

Technische analyse PYTH

De huidige koers van Pyth Network (PYTH) is $ 0,844464, met een marktkapitalisatie van $ 1,27 miljard en een 24-uurs handelsvolume van $ 256,46 miljoen. De verhouding volume/marktkapitalisatie is 0,2025, wat duidt op een gezonde activiteit in de markt. Met een dominantie van 0,05% en een volatiliteit van 14,63% is PYTH relatief volatiel, wat kansen biedt voor handelaren.

PYTH heeft een all-time high (ATH) bereikt van $ 1,143810 op 16 maart 2024, wat 26% hoger is dan de huidige prijs. De all-time low (ATL) was $ 0,230033 op 8 januari 2024, wat de sterke prijsstijging sindsdien benadrukt. De recente prijscyclus liet een laagste punt zien van $ 0,805183 en een hoogste punt van $ 0,843912, wat wijst op stabilisatie rond de huidige niveaus.

Gezien de bullish sentiment en de Fear & Greed Index op 71 (Greed), lijkt de markt optimistisch over PYTH. De circulerende voorraad is 1,5 miljard tokens, wat 15% is van de maximale voorraad. Dit, gecombineerd met de groeiende adoptie en positieve marktsentiment, kan wijzen op een verdere stijging van de koers, mits de algemene cryptomarkt positief blijft. Beleggers moeten echter rekening houden met de hoge volatiliteit en de markt goed in de gaten houden voor mogelijke schommelingen.

Koersverwachting voor Pyth Network

De koersverwachting voor Pyth Network (PYTH) in 2024 lijkt veelbelovend, met een voorspelde hoge prijs van $1,34, een lage prijs van $0,40 en een mediane prijs van $0,85. Deze voorspelling is gebaseerd op verschillende factoren die de markt kunnen beïnvloeden, waaronder de verwachte Bitcoin Halving in 2024, die historisch gezien een significante impact heeft gehad op de prijzen van cryptocurrencies door een vermindering van het aanbod aan nieuwe munten, wat leidt tot een potentiële prijsstijging door een verhoogde vraag.

Verder draagt de potentiële notering van PYTH op grote exchanges zoals Binance, Kraken, of Coinbase bij aan de positieve koersverwachting. Dergelijke noteringen kunnen leiden tot een verhoogde zichtbaarheid, liquiditeit en adoptie van de munt, wat vaak resulteert in een prijsstijging. Echter, risico’s zoals mogelijke hacks op het netwerk of de cross-chain protocollen waarvan Pyth Network afhankelijk is, kunnen de prijs negatief beïnvloeden. Desondanks wordt verwacht dat de toenemende populariteit van Pyth Network, gezien zijn belangrijke utility in een groeiend crypto-ecosysteem, de PYTH prijs positief zal beïnvloeden.

Op de lange termijn, kijkend naar 2025 tot 2030, wordt verwacht dat de invloed van de Bitcoin Halving en de voortdurende adoptie van Pyth Network een aanhoudende positieve impact zullen hebben op de prijs van PYTH. Met een voorspelde lage prijs van $1,04, een mediane prijs van $2,89 en een hoge prijs van $4,24 voor 2025, en verder een hoogtepunt in 2030 met een voorspelde hoge prijs van $2,94, een lage prijs van $1,90 en een mediane prijs van $2,52, lijkt de toekomst van PYTH rooskleurig. Deze langetermijnvoorspellingen benadrukken de potentie van Pyth Network binnen een steeds meer gereguleerde, geadopteerde en gebruikte blockchainsector, waardoor de vraag naar nauwkeurige en real-time data-orakeldiensten toeneemt.

Is Pyth Network een slimme investering?

Gezien de prijsinformatie en de huidige trends in de crypto-ecosysteem, kan Pyth Network als een slimme investering worden beschouwd, vooral voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de groeiende sector van DeFi en blockchain-orakels. Pyth Network onderscheidt zich door zijn innovatieve aanpak in het leveren van real-time en nauwkeurige financiële marktdata, afkomstig van eerstehandse, betrouwbare bronnen. Deze unieke eigenschappen adresseren een cruciaal probleem binnen de DeFi-sector, namelijk het gebrek aan accurate en tijdige informatie, wat essentieel is voor het functioneren van slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties.

De potentiële notering op grote cryptocurrency-exchanges en de verwachte invloed van de Bitcoin Halving in 2024 kunnen de vraag naar en de prijs van PYTH tokens verder stimuleren. Bovendien wijst het groeiende netwerk van partners en de uitbreiding van de functionaliteit van Pyth Network op een solide fundament voor toekomstige groei. Dit, gecombineerd met de positieve koersverwachtingen op zowel korte als lange termijn, maakt PYTH tot een aantrekkelijke investeringsoptie.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer