Blockchain Stories

Verschil tussen Leading en Lagging indicatoren

Gastredacteur
Technische Analyse Inidcatoren kiezen

We zijn nu een eindje op weg en ik heb een aantal indicatoren in detail kunnen uitleggen. Nu zijn we op een punt gekomen waarbij het belangrijk is om te weten dat er twee belangrijke categorieën zijn, waarin we indicators kunnen onderscheiden. Deze categorieën / soorten kunnen we gebruiken bij onze beslissingen een trade wel of niet aan te gaan. En het kan ons helpen een beeld te geven van de betrouwbaarheid van een indicator.

Welke soorten indicators?

De meeste indicators zijn zoals eerder gezegd te onderscheiden in twee verschillende categorieën. Deze categorieën zijn “Leading Indicators” en “Lagging Indicators”. Beide hebben zo hun voordelen maar ook hun nadelen. Het is goed om deze voor- en nadelen te weten om een goede keus te kunnen maken.

Een leading indicator, is een indicator welke een voorspellende werking heeft. Deze indicator geeft dus al ware een trend verandering aan, voordat deze daadwerkelijk al is gebeurt. Nu zal je gelijk denken, dat is een goudmijn! Met leading indicators worden we rijk, want ze voorspellen wat er gaat gebeuren. Dus kunnen we op tijd instappen of eruit stappen en winst maken. En daarin heb je gelijk. Maar, een hele grote maar, dat zou het geval zijn wanneer de leading indicators altijd gelijk hebben. En dat hebben ze niet. Je zult een heleboel zogenaamde fakeouts zien. Je ziet dan dat de indicator een richting aan geeft, maar vervolgens de prijs toch het tegenovergestelde doet. En dat is precies het grote gevaar van leading indicators. Ze hebben een voorspellende waarde, maar een voorspelling is nooit 100% of betrouwbaar.

Technische Analyse indicatoren kiezen

Daarnaast hebben we de lagging indicator. Deze indicator geeft, zoals de naam al zegt, een vertraagde weergave van de trend/richting. Dit houdt in dat de indicator pas een signaal geeft nadat de richting/trend door de prijs is vastgesteld. Het nadeel hiervan is dat je dus vrij laat in een positie terecht komt wanneer je deze volgt. Maar heeft in tegenstelling tot leading indicators, vrijwel geen fakeouts. Maar doordat meestal de belangrijkste en grootste winsten kunnen gemaakt worden in het begin van een trendverandering, mis je door de lagging indicator vaak de grootste klap. Niet echt handig dus. Het is dus handig om beide te begrijpen en beide te kunnen combineren. Ook al kunnen de leading en lagging indicators elkaar soms in de weg zitten.

Welke indicator is wat?

Nu het wat duidelijker is onder welke twee groepen we indicators kunnen onder verdelen. Is het handig om te weten welke indicators hieronder precies vallen. Zodat je het mee kan nemen in het maken van je beslissingen. En zodat je in het vervolg weet welke (belangrijke) indicators een voorspellende waarde hebben en welke een bevestigende waarde.

Twee voorbeelden van Leading Indicators zijn de “Relative Strength Index” ofwel de RSI en de Stochastic Oschillator (Stoch). Deze indicators hebben een voorspellende waarde maar daardoor de valkuil dat ze vaak fakeouts hebben en je niet 100% op ze kan vertrouwen. Wat handig is om te weten, is dat bijna alle leading indicators oscillators zijn. Dat zijn indicators welke bewegen tussen bijvoorbeeld twee vaste punten. Dus de RSI, MFI, Stoch en nog meerdere indicators.

Voorbeelden van de Lagging Indicators zijn de Moving Averages en Bollinger Bands. Deze indicators volgen simpelweg de prijs en geven daardoor een trend verandering o.i.d. aan als deze ook daadwerkelijk aan het gebeuren is. Dus een confirmation van wat je ziet.

Hoe deze indicators te gebruiken? Dat verschilt per indicator en is goed te lezen in onze trading analyse posts. Hierin vertellen we per indicator welke sterk is en hoe je het gebruikt. Daarnaast kun je dan deze informatie gebruiken in welke mate je een indicator vertrouwd en combineert met elkaar.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu