1 juni 2023
Blockchain Stories
Technische Analyse

Technische Analyse: Stochastic Oscillator

stochastic Oscillator technische analyse

Er zijn een aantal veel gebruikte indicatoren, waaronder de RSI, Moving Averages en Bollinger Bands. En doordat deze zoveel gebruikt worden werken ze ook goed, want iedereen volgt elkaar. Zo is er nog een indicator die veel gebruikt wordt. De Stochastic Oscillator, ook wel de Stoch genoemd. De Stoch is een momentum indicator welke kan helpen bij het vinden van een verandering in trend.

De Stochastic Oscillator

De Stoch is in de late jaren 50 ontwikkeld door George Lane en wordt gezien als een hele simpele momentum oscillator. George Lane heeft de Stoch zo ontwikkeld dat hij laat zien waar de prijs ligt op het moment van sluiten van de candle ten opzichte van de high en low van de vooringestelde tijdsperiode. Meestal staat deze standaard ingesteld op 14 dagen. Lane vertelt in meerdere interviews dat de oscillator de snelheid ofwel momentum van de prijs volgt, en niets te maken heeft met volume of prijs zelf. In deze interviews legt hij ook uit dat momentum altijd verandert voor de prijs verandering zelf en dus daardoor een indicatie is van een bullish of bearish reversal. Vandaar dat deze indicator goed gebruikt kan worden om divergencies aan te tonen.

Echter wordt de Stoch nu veel gebruikt om een overbought of oversold situatie aan te tonen. Dat wil zeggen dat de Stoch in een range zit waar elk moment een reversal kan optreden. Ondanks dat de Stoch niet specifiek hiervoor ontwikkeld is, werkt het goed. Dat komt voornamelijk doordat veel mensen deze regels voor zichzelf volgen en dus werkt de indicator.

Traden met de Stoch

Stoch Indicator

De bovenstaande afbeelding is een duidelijke representatie van de Stoch. De indicator bestaat uit twee lijnen welke naar boven en naar onder bewegen. De stippellijnen liggen op overbought (80) en oversold (20) levels. Zodra de prijs hierboven of hieronder ligt, zal de prijs hoogstwaarschijnlijk in de buurt van een reversal zitten. Nu is het niet mogelijk om ook daadwerkelijk een order te gaan zetten wanneer de prijs boven of onder dit level ligt. Want, een prijs kan heel lang overbought of oversold zijn, of nog een klein stukje doorgaan voordat er een reversal komt. De Stoch is juist erg sterk in combinatie met andere indicatoren. Waaronder bijvoorbeeld support/resistance of fib levels.

Stoch Overbought

Hier zie je een duidelijke situatie waarbij de Stoch een overbought situatie laat zien. Maar, in dit voorbeeld zie je ook erg goed dat terwijl de prijs overbought is, er als nog een pump kan komen. Als je een order had gezet zodra de prijs overbought was, zou je waarschijnlijk geld hebben verloren. De Stoch laat dus geen top of bottom zien, het laat slechts een conditie zien waarbij er een potentiele reversal kan optreden. Het is dus goed te gebruiken om te bevestigen wat andere indicatoren laten zien.

Probeer deze indicator zelf eens uit en kijk goed wat je ziet. Hoe reageert hij met de prijs en wat doet hij in combinatie met andere indicators? Wanneer je vragen hebt stel ze in onze Telegram groep. Waar we elkaar verder kunnen helpen bij het begrijpen van o.a. Technische Analyse.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Technische Analyse: Ichimoku Cloud

Martijn

Technische Analyse: Divergence, of toch niet?

Martijn

Technische Analyse: Verschillende soorten indicatoren

Martijn
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.