28 maart 2024
Blockchain Stories
Guides ICO

Wat is een ICO?

ICO crowdfunding

Wat is een ICO? ICO is de afkoring voor Initial Coin Offering. Een ICO is in de cryptowereld vaak een openbare crowdfunding. Tijdens de looptijd van een ICO kan iedereen die een project wil steunen hun financiële steentje bijdragen. Het doel van een ICO is simpel: middelen binnenhalen om een project van de grond te krijgen.

Aan het begin van een crowdfunding is het aan de organisatoren om mensen te overtuigen van de kracht van hun project. Vaak gaat dat gepaard met een roadmap en/of een whitepaper waarin uit wordt gelegd wat de ontwikkelaars de komende tijd van plan zijn. Het is aan de (potentiële) investeerders om te bepalen of zij geloven in het project.

Hoe werkt een ICO?

Iedereen die bereid is een bedrag te investeren in een ICO kan meedoen. Met jouw investering heb je vaak recht op een deel van de coins die worden vrijgegeven tijdens de crowdfunding. Er zijn tal van varianten te bedenken om een crowdfunding vorm te geven. Van te voren een tijdslimiet of een maximaal op te halen bedrag communiceren zijn twee varianten die vaak worden gebruikt.

Het team achter Tokencard koos er bijvoorbeeld voor om een maximaal op te halen bedrag te hanteren. Nadat deze bereikt werd kon je niet meer deelnemen aan de crowdfunding. Binnen een uur was de limiet bereikt. Voor de mensen die hem gemist hebben geen drama, want de Tokencard tokens zijn nog vaak goedkoper te halen dan tijdens de ICO op verschillende exchanges.

Andere ICO’s gaan voor een andere aanpak. MobileGO haalde recentelijk nog een recordbedrag van ruim 50 miljoen euro binnen tijdens hun ICO van een maand. Zij hadden vooraf geen limiet ingesteld. Deelnemers aan deze record brekende ICO mogen kiezen of zij hun tokens straks ontvangen op de Ethereum of Waves blockchain.

ICO platformen

Ethereum is op dit moment de populairste blockchain om een ICO te organiseren. Maar met NEO, Lisk, WAVES en nog vele andere platformen zijn er nu meerdere plekken om ICO’s op te organiseren.

Waarom zou ik meedoen aan een ICO?

Investeren in een ICO kun je doen om verschillende redenen.
1. Puur om winst te maken. Vroege vogels die bijvoorbeeld deel hebben genomen aan de crowdfunding van Ethereum zitten voor een spotprijsje op de eerste rij.
2. Steunen van een project. Als je gelooft in een project en je de mensen achter de ideeën financieel wil helpen is deelnemen aan een ICO een mooie stap.
3. Je wil het graag eens proberen. Met een klein bedrag kun je meestal al meedoen en zo kun je met een heel klein risico al meedoen aan je eerste crowdfunding in de cryptowereld.
4. Elke andere reden waarom jij wil investeren. Het is tenslotte jouw geld.

Problemen

De cryptowereld is een wereld met weinig regeltjes en regulering. Mensen kunnen dus makkelijk met jouw geld een huisje op de Bahama’s kopen en nooit meer van zich laten horen. Daarom is het handig om van te voren te kijken naar wie er achter een ICO zitten. Hebben zij al meerdere succesvolle projecten achter hun naam staan? Zijn ze binnen de community populair? Of hebben ze soms aan een andere crypto meegewerkt? Waar gaan mijn geïnvesteerde coins heen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je jouw bitcoin, euro’s of andere cryptocurrency in een project stopt.

Meedoen aan een ICO

Zelfs als je het team helemaal vertrouwt en je denkt dat dit echt the next big thing is, is het aan te raden om alleen geld er in te stoppen dat je bereid bent te verliezen. Dat geldt voor alle investeringen, maar in het bijzonder voor een investering in een ICO.
Als je zeker bent van je zaak en je hebt besloten om mee te doen aan een project is het van belang om alles nog eens goed na te kijken. Lees je in over waar je wel en geen recht op hebt als investeerder. Zorg er voor dat je weet welke wallet je nodig hebt om de cryptogelden te ontvangen.

Mocht je interesse hebben in ICO’s maar je weet niet waar je moet beginnen dan kun je op deze website een kijkje nemen. Een overzichtelijke lijst met afgeronde en nog te komen ICO’s.

Succes!

Gerelateerde artikelen

Blockchains verbeteren door sidechains en channels: Aelf, Topl, Lightning Network en meer

Arnold Hubach

Wat is een blockchain? Een beknopte uitleg

Robin Heester

Bitcoin als geld: hoe werkt dat?

Robin Heester