Blockchain Stories
Image default
Blog

Wat is tokenisatie? Handelen en privacy

Tokenisatie komt van het Engelse woord tokenization. Tokenisatie is een belangrijk onderdeel van de blockchainrevolutie. Het hele ecosysteem van blockchains draait in principe om tokens. Bitcoins en Litecoins zijn bijvoorbeeld tokens die wij normaal gesproken aanduiden als munten of coins. Maar er is meer mogelijk op een blockchain. Je auto, je creditcard, jouw identiteit: alles kan getokeniseerd worden. In dit artikel gaan we de volgende vraag beantwoorden: Wat is tokenisatie?

Crypto’s als Ethereum, Vechain, Waves en Universa zullen binnen afzienbare tijd in staat zijn bij te dragen aan de tokenisatie. In theorie kunnen verschillende platformen dit al, maar er is natuurlijk ook het wettelijke aspect dat geregeld moet worden. Aandelen op een blockchain zijn bijvoorbeeld nog geen ‘echte’ aandelen volgens de wet.
Meer weten over blockchains? Lees hier verder.

Wat is tokenisatie? En waarom zou je dit willen?

Een Bitcoin vertegenwoordigt een bepaald aantal euro’s, een token op een blockchain kan dus een waarde vertegenwoordigen. Zo kun je ook een token hebben voor een huis of auto, maar ook voor bijvoorbeeld jouw geboorteplaats of leeftijd. Op dat laatste komen we later terug, we gaan eerst beginnen met de tastbare zaken.

Blockchains zijn door hun basisprincipes een uiterst betrouwbare tool om te handelen en dingen te kopen. Er kan niet vals gespeeld worden op het netwerk. Elke token is uniek en heeft zijn eigen waarde.

Een klein praktijk voorbeeldje van een situatie waar tokeniseren van waarde kan zijn; Er kan gesjoemeld worden met fysieke festivalmuntjes. Je kunt deze muntjes twee keer uitgeven en je kunt ze vervalsen. Wanneer je als festival in plaats van munten die je in je hand kunt houden overstapt op digitale munten, ofwel tokens, kun je een hoop problemen oplossen. Het tokeniseren van deze munten zorgt er voor dat elke munt maar één keer uitgegeven kan worden en vervalste munten niet geaccepteerd kunnen worden.

Tokens als handelswaar

Huizen, designer handtasjes, kratten bier : heel veel van onze fysieke bezittingen kunnen in theorie met behulp van een token verhandeld worden op een blockchain. We nemen het kratje bier met vierentwintig flessen als simpel voorbeeld. Wanneer jij met drie andere een kratje bier wil kopen, betaal je met zijn vieren de kosten. Doordat de flesjes zo uit het krat te pakken zijn, kun je dit gemakkelijk oplossen door alle vier evenveel te betalen. Wat van jou is, pak je uit het kratje. Elk flesje bier registreren op een blockchain is voor deze situatie misschien een beetje overdreven.

Maar, wat nou als we het hebben over veel grotere objecten? Wanneer je nu vastgoed wil kopen, komt daar een hele hoop bij kijken. Een notaris, een flinke zak met geld en tal van andere administratieve zaken moeten geregeld worden voordat je kunt investeren in een mooi gebouw bij jou in de stad.  Investeren in zulke grote projecten is voor de normale mens natuurlijk niet te doen, je kunt immers niet zoals bij een kratje bier gelijk pakken wat jou toebehoort. Tokenisatie zorgt er voor dat dit wél kan. Wanneer een vastgoedproject bijvoorbeeld 300 miljoen euro kost en er 300 miljoen tokens beschikbaar worden gemaakt op de markt, kun je voor 1 euro al instappen. Jij koopt via een cryptobeurs jouw ‘stukje’ gebouw en ook hier regelt de blockchain de rest. Eventuele winsten kunnen worden uitbetaald in een cryptomunt naar keuze.  Real life monopoly was nog nooit zo makkelijk.

Tokens in de praktijk

Voorbeelden van cryptoprojecten die handig gebruik maken van het tokeniseren :

  • WePower, met behulp van hun token kunnen gebruikers groene stroom in- en verkopen.
  • Primalbase, met één Primalbasetoken kun je ongelimiteerd gebruik maken van de werkplekken van Primalbase in verschillende wereldsteden. Je kunt deze token ook uitwisselen en verhuren.
  • GUTS, zij willen o.a zwarthandel in de kaartenmarkt tegengaan door elke kaart uniek te maken en te registreren op hun blockchain.

Tokenisatie, veiligheid en privacy

Naast bepaalde dingen op een blockchain verhandelen is er nog een hele belangrijke tak van tokenisatie, namelijk het tokeniseren van (gevoelige) privé gegevens. Je kunt ook je identiteit opknippen en zo bepalen wie wat van jou weet. Je kredietwaardigheid (voor bijvoorbeeld een hypotheek), je seksuele voorkeur (voor bijvoorbeeld Tinder), je bloedgroep (bloed doneren) : je kunt het zo gek niet bedenken of het is versleuteld op te slaan op een blockchain. Alleen instanties of personen met de juiste ‘sleutel’ kunnen op die manier bij jouw gegevens. Je kunt het zien als bijvoorbeeld je paspoort in stukjes knippen zodat je alleen kunt laten zien wat iemand wil weten. Nu zul je denken: waarom zou ik dat in godsnaam willen? Een simpel antwoord: privacy!

Privacy

Een populair item in het nieuws is nu jouw privacy op het internet. Facebook, Google en andere partijen gebruiken en verkopen ongewild jouw data. De Bravebrowser zorgt er voor dat jij zelf je persoonlijke data kunt ‘monetizen’. Jij kunt met behulp van deze browser zelf bepalen welke data jij wil verkopen aan adverteerders.

Creditcard tokenizen

Als laatste praktijkvoorbeeld haken we in op privacy en gaan we een stapje verder.

Je hebt net een heerlijke maaltijd gegeten in een restaurant in de stad waar je op vakantie bent en het is tijd om af te gaan rekenen. Gewoon pinnen is geen optie, dus gebruik jij je creditcard. Je geeft je kaart aan de serveerster en die gaat er mee aan de slag. Dat is eigenlijk best raar: jij geeft iemand  die je helemaal niet kent de mogelijkheid om al jouw creditcardgegevens te checken. Het personeelslid heeft de mogelijkheid om alles van jou te weten te komen: je naam, de vervaldatum en alle andere gegevens die nodig zijn om gebruik te maken van jouw creditcard.

Tokenisatie biedt uitkomst; met behulp van formules en geheime combinaties worden jouw gegevens als tokens opgeslagen op de blockchain. Jouw identiteit en eigendommen zijn in talloze kleine stukjes geknipt en opgeslagen. Alleen iemand met de juiste ‘sleutel’ kan de gegevens achterhalen en combineren.  De serveerster in kwestie heeft niet alle gegevens van jou nodig, in principe is de bevestiging dat jij je eten kunt betalen genoeg.

Wanneer de tokenisatie doorzet en jij in de toekomst af moet afrekenen bij een restaurant, geef jij een tijdelijke ‘sleutel’ aan de serveerster om te checken of jij je eten wel kunt betalen. Als jij genoeg saldo hebt dan betaal je en ga je verder met je dag. Dit gaat natuurlijk allemaal automatisch en digitaal.

Tokenisatie nog in de kinderschoenen

Aan dit artikel kun je het wel merken: in de praktijk is de tokenisatie pas net op gang gekomen. Veel mogelijke scenario’s zijn vergezichten en lijken nog (erg) ver in de toekomst te liggen. Maar met de snelheid van de huidige ontwikkelingen is het een kwestie van tijd voor het zich doorzet. Er zijn naast technische obstakels ook nog een hele hoop  juridische kwesties die glad gestreken moeten worden voordat je straks je huis kunt verkopen met behulp van een blockchain bijvoorbeeld.

Om tot slot de vraag ”Wat is tokenisatie?” kort en bondig te beantwoorden: Tokeniseren is niets meer dan tokens op een blockchain een bepaalde waarde geven. Je kunt op deze manier makkelijker en veiliger één op één handelen met personen, zonder tussenkomst van andere instanties.

Gerelateerde artikelen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn van Leeuwen

Hong Kong exchange HashKey gaat internationaal: Licentie in Bermuda verkregen

Marijn van Leeuwen

Uitlevering Do Kwon aan Zuid-Korea geannuleerd door Montenegro

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer