Blockchain Stories
Image default
Altcoin Coinreview Cryptocurrency

Holochain en Holo fuel (HOT): eigen chains en applicaties

Wat is Holochain?

Holochain presenteert zich als een nieuwe vorm van blockchains. Een holochain moet beter en sneller werken. Holochain wil iedereen in staat stellen zelf een chain te maken. Allemaal in hetzelfde ecosysteem. Blockchain is het tegenovergestelde: er is één blockchain binnen het ecosysteem. Binnen het netwerk van Holochains is er géén centrale coin of token zoals we die gewend zijn bij andere cryproprojecten. Holochain is ontworpen met ‘mutual credit’ in het achterhoofd, er kan niet uit het niets iets gecreëerd worden zoals bij blockchains. Bitcoin (BTC) heeft een schema wanneer en hoeveel BTC er worden gemaakt, dat is binnen Holochain niet mogelijk. Later in het artikel lees je meer over Holo fuel en mutual credit.

Holochain wil een platform bieden om decentrale applicaties (hApps) op te bouwen. Iedereen die dat wil heeft zijn ‘eigen’ (Holo)chain. Daar kun je bijvoorbeeld transacties mee doen. De chains kunnen fuseren, opsplitsen en met elkaar in verbinding komen op een hele hoop verschillende manieren. Holochain ondersteunt Javascript en Lisp.

De Holochain whitepaper is voor een normale sterveling bijna niet door te komen. De schrijvers van de whitepaper gebruiken enorm veel formules om de technologie achter het project goed uit te leggen. Heel interessant natuurlijk, maar voor de meeste mensen is dat toch net wat teveel gevraagd. In dit artikel doen we een poging Holochain uit te leggen.

Hoe werkt Holochain?

Holochain combineert ‘hashing’, digitale handtekeningen en ‘distributed hash tables’ (DHTs) om een veilig gedistribueerd grootboek (distributed ledger) te maken. Hashing en digitale handtekeningen kennen we al van andere cryptovaluta. Op basis van deze technieken worden de verschillende Holochains opgebouwd. Elke onafhankelijke Holochain kan communiceren met andere chains.

Hashing

Elk stukje data op het netwerk heeft een ‘hash’, dat is een wiskundige vingerafdruk die uniek is voor dat blokje gegevens. Wanneer iemand probeert de gegevens te veranderen wordt gecheckt of de vingerafdruk wel klopt. Wanneer jij gaat klooien in de data en de ‘hash’ klopt niet meer, dan zal het netwerk de transacties en wijzigingen in de database afkeuren.

Digitale handtekeningen

Dual-key cryptography kennen we al van een hele hoop andere coins. Deze techniek zorgt er voor dat er een public key (denk aan een inlognaam) en een private key (zoals een wachtwoord) gebruikt kunnen worden. Deze techniek wordt gebruikt om digital signatures (digitale handtekeningen) te maken. De combinatie van de handtekening en public key kunnen verifiëren van wie een bericht of transactie komt. Zo kun je aan iedereen in het netwerk duidelijk maken wie je bent, als je dat wil. Niemand kan zich als jou voordoen op het netwerk.

DHTs

Distributed hash tables (DHTs) zorgen ervoor dat je niet alleen van centrale servers dingen kunt downloaden, maar ook bij wijze van spreken via je buurman iets naar binnen kunt halen. Voorbeeldje: wanneer jij een game download via Steam, dan staan de bestanden op de server van Steam en via hun server komt het game uiteindelijk bij jou terecht. Met DHTs is het mogelijk te vragen aan iedereen in het netwerk: ‘Wie heeft Fortnite voor mij?” degene met de juiste game kan deze vervolgens met jou delen. Je kunt zelfs verschillende stukken van verschillende mensen downloaden om uiteindelijk het hele bestand tot één geheel te vormen. Torrents werken bijvoorbeeld op een soortgelijke manier. Met DHTs kun je ook de druk op het netwerk verlichten omdat niet alles van één bron hoeft te komen.

Holochain usecases

Holochain heeft een groot aantal potentiële usecases. Het is altijd afwachten hoe het in de praktijk uitpakt. Hieronder een kleine lijst met plekken waar Holochain van waarde zou kunnen worden:

  • Social Media en Sociale netwerken: Apps als Twitter en Facebook waar een bedrijf centraal staat die alle data bezit
  • Supply chains: bedrijven die over meerdere grenzen handel drijven.
  • Peer-to-peer platformen: Plekken waar je samen met andere gebruikers kleine dingen regelt en deelt.
  • Rechtenvrije foto’s, films etc: Er bestaan al een hele hoop websites waar je rechtenvrij materiaal kunt delen. Holochain zou kunnen zorgen voor écht decentrale opslag.

‘The sky is the limit’ als het gaat om nieuwe technieken. Er zijn nog talloze andere plekken te bedenken waar Holochain een rol van betekenis zou kunnen gaan spelen.

Eigen Holochain

Het netwerk van Holochain is gebouwd voor en gericht op het individu/een bedrijf, een ‘agent’. Elke agent heeft zijn eigen onveranderbare hash chain. De publieke data wordt opgeslagen door middel van een DHT node. Iedereen die een eigen chain heeft, draait dus ook een node. Meerdere nodes in het netwerk betekent minder werk voor de overige nodes. Wanneer de chain groeit, wordt het dus makkelijker voor andere nodes om de gegevens te delen en te verwerken. Als een node offline gaat dan regelt het netwerk de nieuwe verdeling van de data, het is dus niet zo dat er één iemand is die altijd online moet zijn.

Holochain Prive chain
Holochain Prive chain

 

 

 

Holochain App
Holochain App

Eigen applicatie, eigen regels

Elke applicatie met een eigen chain heeft ook zijn eigen regels. Gebruikers zijn hosts, dus ook hier geldt: meer gebruikers betekent minder zware taken voor iedereen in het netwerk. Elke agent bezit het unieke ‘DNA’ van de app, in combinatie met jouw eigen identiteit weet iedereen in het netwerk wie je bent en van welke app(s) je gebruik maakt. Peer to peer controle van het DNA en jouw digitale identiteit zorgt er voor dat er niet gesjoemeld kan worden. Wanneer jij de applicatie aanpast en de nodes gaan niet akkoord, dan ga jij verder op een andere chain met de aangepast applicatie. Het is dan aan jou en andere gebruikers of ze jou volgen of op de ‘oude’ app blijven.

 

 

Initial Community Offering HOT

Er zijn geen tokens of coins op het netwerk van Holo, maar je kunt wel degelijk een token kopen. De mensen achter Holochain hebben een ERC-20token gemaakt op Ethereum. Holo (HOT) is de naam van deze token. HOT kun je straks bij de launch van Holochain inleveren voor ‘fuel’ op het netwerk. Het bijzondere aan deze crowdfunding is de opzet: er wordt niet uit het niets iets gecreëerd. Jouw Holo account zal een bepaalde hoeveelheid ‘fuel’ krijgen voor jouw ingeruilde HOT. Dat is niets nieuws, maar hier komt het: de mensen achter Holochain zullen hierdoor in de ‘min’ beginnen. Zodat het geld wat ze hebben opgehaald direct in het ecosysteem terecht komt. Mensen die HOT inleveren beginnen in de plus, Holochain begint met een dikke min op de balans. Er is dus geen waarde ‘uit het niets’ gecreëerd. Wanneer je de balans van alle gebruikers bij elkaar optelt zal er 0 uitkomen. Evenveel minnetjes als plusjes dus.

Wat is Holo fuel (HOT)?

Het ecosysteem van Holo valt of staat bij ‘hosts’ die deelnemen aan het netwerk. Deze hosts bieden computerkracht en opslagruimte voor de applicaties die gebouwd worden op het netwerk. Host krijgen een beloning in de vorm van Holo fuel (HOT). De waarde van HOT wordt ‘gebacked’ door computerkracht. Het team achter Holochain noemt Holo fuel ‘crypto-credits’. HOT is gemaakt om veel en snel micro-transacties te doen. In de Green Paper wordt er dieper ingegaan op Holo fuel.

Holo Ecosysteem
Holo (HOT) Ecosysteem

 

 

HOT kopen

Holochain is een ontzettend ambitieus project. Als je deze plannen interessant vindt en wel wat Holo fuel in je portfolio wil hebben, dan kan dat. HOT is o.a te koop bij Binance. Onthoud wel: investeren in cryptoprojecten is risicovol en kijk dus goed naar je eigen financiën. We bespreken bij Blockchain Stories een hele hoop cryptovaluta. Check ook onze lijst van cryptocurrency.

Gerelateerde artikelen

Ethereum Whales houden vertrouwen in de markt, ondanks recente dip

Marijn Van Leeuwen

Toncoin stijgt 10% en haalt Dogecoin in

Thanh Lanh Tran

Waarom dalen Shiba Inu, Dogecoin, Pepe en andere memecoins?

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer