Blockchain Stories
Image default
Altcoin Coinreview Cryptocurrency Nano

Nano (NANO): Snelle transacties in een schaalbare ‘blockchain’

Rebrand Raiblock naar Nano
Rebrand Raiblock naar Nano

Wie tijdens de sinterklaas van 2017 in crypto was gestapt, heeft ongetwijfeld Raiblocks voorbij zien komen. In de maand die volgde was er een ongekende stijging van XRB, de coin van Raiblocks. En dit kwam vooral omdat er iets geweldigs werd  gepresenteerd: de blockchain die schaalbaar zou zijn werd bekend bij het grotere publiek. Sindsdien is er veel gebeurd met Raiblocks: er heeft een rebrand plaatsgevonden en de prijs is ook weer ingestort. Waar de prijs binnen een maand van $0,35 naar $35 ging, zakte deze prijs ook weer terug naar een prijs van $0,89. In dit artikel kijken we wat Nano, want zo heet Raiblock sinds de rebrand, kan en waarom wat er zo geweldig aan schijnt te zijn.

Wat is Nano (NANO)?

Nano profileert zichzelf als de coin die dé digitale munt moet gaan worden die in de hele wereld gebruikt gaat worden. Het is snel, gratis en moet voor elke aankoop die je gaat doet, te gebruiken zijn. En daarmee is het dus eigenlijk een betere versie van Bitcoin (BTC) – althans, dat is het streven. Er zijn talloze soortgelijke coins die als betaalmiddel worden ingezet kunnen worden: Litecoin en Dash zijn hier misschien wel de bekendste voorbeelden van. Maar Nano is anders: de structuur van de blockchain is compleet anders dan we gewend zijn. Lees  onder de video meer deze block-lattice structuur.

Hoe werkt Nano?

In tegenstelling tot traditionele blockchains van andere cryptocurrency’s, gebruikt Nano een speciale structuur. Zelf noemen ze dit de block-lattice structure. Dit betekent dat elk account zijn eigen blockchain (account-chain) heeft, met daarin al de transacties. Ook bevat deze blockchain de historie van de funds die op de wallet staan.

Enorm snelle transacties

Elke account-chain kan alleen worden bijgewerkt door de eigenaar van dit account. Op deze manier kan zo’n chain op zich zelf werken, waardoor account van andere mensen hier niets mee te maken heeft. Dit wordt asynchroon genoemd. In een traditionele blockchain is dit niet mogelijk. Deze techniek van opbouw van een blockchain wordt ook wel Directed Acyclic Graph (DAG) genoemd. Eerder hebben we aan de DAG al een artikel gewijd. Dat is zeker het lezen waard als je geïnteresseerd bent in deze techniek. Door de DAG kan elke account-chain dus op zich zelf worden bijgewerkt zonder dat daar alle andere accounts daar iets mee te maken hebben. Daarmee is het eerste speerpunt van Nano, de snelheid, uitgelegd.

‘Gratis’ transacties

De transacties binnen het netwerk van Nano zijn gratis. Omdat blokken alleen kunnen worden toegevoegd door de eigenaar van de account-chain, vereist het overboeken van geld van de ene rekening naar het andere account slechts twee transacties: een verzendtransactie die het bedrag aftrekt van het saldo van de verzender en een ontvangstransactie die het bedrag toevoegt aan het saldo van de ontvanger. Het verwerken van deze transacties kost zo weinig ‘moeite’, dat er geen kosten aan zitten verbonden. Er zijn berekeningen gedaan dat zo’n transactie slechts $0,00035 zou kosten. Omdat er bij een DAG niet wordt gemined op basis van het Proof-of-Work consensus, is deze lage prijs te verklaren.

Schaalbaar
Schaalbaarheid Nano Block Lattice
Schaalbaarheid Nano Block Lattice – afkomstig uit de Whitepaper

De blockchain (of beter DAG) kan ook als schaalbaar worden gezien. Doordat de DAG bestaat uit een boom-structuur met een logaritmische structuur waardoor er altijd op een snelle manier transacties kunnen blijven worden verwerkt. Tijdens stress-tests zijn behoorlijke getallen van 305 transacties per seconde behaald, maar om hier meer over te weten, is het aan te raden enkele stress-test-artikelen te lezen. De DAG van Nano moet 7000 transacties per seconde mogelijk maken.
Het team achter de cryptomunt heeft ook nog een artikel gepubliceerd waarin dit onderdeel uitgebreid aan bod komt.

Wallet

Waar bij Nano de account-chains onmisbaar zijn, mag het duidelijk zijn dat de wallet ook een zeer belangrijk onderdeel is van deze coin. Er zijn enkele verschillende manieren om een Nano wallet te maken en te beheren. De eerste optie is om dit via nanovault.io te doen. Uiteraard is deze wallet zowel beschikbaar voor desktop als mobiele devices. Naast de nanovault is er ook een Nano Wallet beschikbaar voor de verschillende operating systems.

De Nano Wallet Company is een afzonderlijk bedrijf dat niet verbonden is aan de Nano Foundation. Hoewel er enige overlap is tussen enkele werknemers, heeft de Foundation geen controle over de wallets.  De Nano Foundation beperkt zich tot de kernfuncties van het protocol. Daarbij wordt er waar nodig een handreiking gedaan als het gaat om de ontwikkeling van software bovenop de onderlaag.

Naast de Nanovault en de Nano Wallet, is er ook een wallet genaamd NanoCanoe te gebruiken.

Nodes

Misschien ben je je tijdens het doorlezen van dit artikel wel gaan afvragen: hoe kan een transactie gratis worden verwerkt? En waarom zou het voor een persoon interessant zijn om een node te draaien? Waar komt de reward voor een node vandaan? Om hier antwoord op te krijgen moeten we beter snappen hoe deze nodes werken.

Ten eerste, is iedereen die de Nano wallet gebruikt, al een node aan het runnen. Als je een web-wallet, zoals Nanowallet.io, gebruikt, geef je in principe je representatie aan een nanowallet-account. Daarover wordt een Proof of Stake-voting uitgevoerd. Deze representatieve accounts, die je ook zelf kun maken, moeten altijd online zijn om de transacties te kunnen verwerken. Je wordt gekoppeld aan één van de (initieel acht) officiële nodes die door de ontwikkelaars zijn gemaakt. Deze officiële nodes heten representatives. Wellicht leuk om te vermelden dat Binance ook een representative in het netwerk is geworden.

Voordelen van runnen node

Als een bedrijf 24/7 gebruik wil maken van Nano, zou een rep node constant laten runnen. De kosten van het runnen van deze nodes zijn geschat op zo’n  3$ per node. Het enige dat nodig is, is een VPS (Virtual Private Server) en de installatie van een node. Een bedrijf maakt winst door meer omzet te maken en/of minder verlies te draaien. De transacties met het netwerk vallen dus onder die laatste optie.  Op dit moment zijn de kosten van de traditionele transactieleveranciers (Visa of Mastercard) zo’n 0,5-1,5% voor een transactie. Voor een bedrijf is het dus zeer voordelig om een Nano-node te draaien. Verder kan het ‘uitvoeren van een representative’ worden aangeboden als dienst voor klanten of investeerders, om hiermee goodwill te creëren. De bedoeling van een node is ook niet zo zeer om winst te maken, maar om het netwerk te onderhouden. En daarbij is Nano dus een voorbeeld van een ecosysteem waarin de economische voordelen nagenoeg afwezig zijn.

Nano allows those who have a direct benefit from using an instant, fee-less network, to pay for using the network. The fact that the cost itself is minuscule compared to anything on the market is just the cherry on top.

Nano kopen


Ben je geïnteresseerd geraakt in NANO en zou je graag deze coins willen aanschaffen? Het volume van deze coin is het grootste op Binance. Ben je nieuw en weet je niet waar je moet beginnen check dan onze beginnersgids.

Gerelateerde artikelen

Ethereum Whales houden vertrouwen in de markt, ondanks recente dip

Marijn Van Leeuwen

Toncoin stijgt 10% en haalt Dogecoin in

Thanh Lanh Tran

Waarom dalen Shiba Inu, Dogecoin, Pepe en andere memecoins?

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer