19 augustus 2022
Blockchain Stories
Altcoin Cryptocurrency

BitShares (BTS): Een ‘oude’ blockchain met volop mogelijkheden

BitShares BTS

In dit artikel nemen we BitShares onder de loep. Het is in cryptobegrippen al een eeuwenoude blockchain en misschien juist daarom ook ondergewaardeerd. In dit artikel lees je over de geschiedenis, de toepassingen en de mogelijkheden.

De geschiedenis van BitShares

De oorsprong van BitShares ligt jaren in het verleden. Op twee juni 2013 kwam het allereerste idee achter BTS naar boven. ‘Bytemaster’ Dan Larimer had het idee in z’n hoofd om een exchange te maken waar met dollars, euro’s e.d. kan worden gehandeld, zonder dat er FIAT deposits noodzakelijk zijn. Dit idee deelde Larimer op bitcointalk en hieruit volgde de Whitepaper. Veel onderhandelingen, investeringen en ontwikkelingen later, was daar ProtoShares. En hierbij komen we ook bij het tweede van ‘de geschiedenis van BitShares’ aan. BitShares PTS, eerder dus ProtoShares genoemd, probeerde onder de aandacht te komen met BitShares X. Dit was een coin die was gebacked door een ingebouwd bedrijfsorgaan, dat het een ‘coin zonder speculatieve basis’ zou moeten maken. Dit was destijds een exchange en een gedecentraliseerde bank. Dit betekent dus dat je met je BitShares X-coins een onderdeel van een bank in bezit had, in plaats van andersom. Jij, de bezitter van de coin, was in theorie baas van de bank.

Het ontstaan van Protocoin

De ontwikkeling van deze constructie kostte enorm veel tijd en daarom werd ProtoCoin naar voren gebracht. Dit was een kopie van Bitcoin, die als tijdelijke oplossing voor de BitShares X werd aangeboden. Vanuit deze Protocoin kwamen er echter veel nieuwe toepassingen naar voren. Zo kwam daar het idee om deze coin te gebruiken als een investering voor nieuwe toepassingen voor de blockchains die werden bedacht. En misschien wel beter: als een investering voor de implementatie van (delen van) deze nieuwe ideeën. Dit zorgde ervoor dat ontwikkelaars (en dus ook concurrenten) van verschillende soorten toepassingen konden worden beloond, omdat er nu ineens een gemeenschappelijke belang achter het idee zat.

BitShares PTS

Er werden premies aan ontwikkelaars uitgeschreven om de Protocoin (PTS) te ontwikkelen, terwijl er op de achtergrond ook werd gewerkt aan BitShares (BTS). Ineens waren er dus twee troeven voor handen: BTS en TPS. Op 5 november 2013 werd het eerste block van TPS gemined. Dit is gedaan door Super3, een onafhankelijke ontwikkelaar, en hier was het begin van ProtoShares. En daarmee was ProtoShares een coin gemaakt door de community, voor de community. Door het grote succes, werd al snel besloten dat BitShares PTS de basis moest zijn voor meer. BitShares X werd daarmee gelijk wat naar de achtergrond geschoven.

Proof of Stake

In de weken die volgden, kwam ook het besef dat minen niet dé oplossing is. De ‘normale burger’ zou hier niet direct profijt van hebben en de technische mensen konden eenvoudiger voordeel halen uit het minen. Een maand na de ‘ProtoShares revolutie’, kwam Bytemaster met een nieuw idee: het Proof-of-Work minen moest vervangen worden door een variant op het Proof-of-Stake consensus mechanisme: TAPOS. Oftewel: Transactions as Proof of Stake, en later Delegated Proof of Stake. Dit algoritme kan op elke computer werken en daarmee is mining dus niet nodig. Daarmee ging BitShares nog een stap verder in met het stukje ‘community-driven’ aspect dat achter deze coins zat. Met het Delegated Proof of Stake kon er ineens samen worden gestemd over de toekomst van het platform.

Wat kan BitShares?

Binnen het ecosysteem zijn er enorm veel toepassingen. Het platform wordt door de BitShares community gerund en onderhouden. Deze community is een samenwerkingsverband van individuen en organisaties die samen werken aan de ontwikkeling van het platform. Door middel van het DPoS mechanisme kunnen er aanpassingen worden gemaakt en innovaties kunnen worden doorgevoerd. BitShares is misschien het bekendst door haar exchange, maar er is echt veel meer mogelijk. Op blocktivity is ook te zien dat BitShares een enorme activiteit heeft op het platform. De activity laat het aantal operations van de afgelopen 24 uur op zien.

Activiteit BitShares
Activiteit BitShares

Stablecoins

Zo zijn er op de BitShares blockchain verschillende SmartCoins. Deze zijn vastgemaakt (of beter: ‘pegged’) aan assets van buiten de cryptowereld. Dit kan dus de Amerikaanse dollar zijn, de Chinese Yuang (CNY) of goud en zilver. In het ecosysteem worden deze SmartCoins dan bitUSD, bitCNY, bitGold en bitSilver genoemd. De volledige waarde van deze smart coins is gebacked door de originele en officiële BTS. Deze core currency kan worden verhandeld tegen deze stablecoins op de exchange.

Gedecentraliseerde exchange

En daarbij komen we bij een andere feature van BitShares. Het plaatst de orders binnen enkele seconden en het kan daarnaast ook, naar eigen zeggen, het handelsvolume van NASDAQ aan. Verder is het dus ook een gedecentraliseerde exchange, waardoor er geen derde partij is die jouw geld in bezit heeft.

Toepassingen voor de industrie

Dit platform is echter veel meer dan gewoon wat pairs op een blockchain, met daarvoor een snelle exchange. Er kunnen hele platformen bovenop de BitShares worden gebouwd. Een geweldig onderdeel hierin is Graphene. Onder de naam Cryptonomex Inc hebben enkele core developers een open source toolkit ontwikkeld waarmee een blockchain kan worden gemaakt. Dit is ook de ‘blockchain foundation’ van bijvoorbeeld Steem. Er kunnen echter geweldige projecten worden gebouwd met Graphene. Steem(it), DasCoin, Scorum en ga zo maar door.

Graphene is capable of 100,000 TPS when we pay for the network to go with it

Zelfvoorzienend

BitShares is ontwikkeld om zelfvoorzienend te zijn. Dit is mogelijk door de aandeelhouders de macht te geven over de toekomst van de blockchain. Er is een pool met daarin enorm veel BTS, dat wordt verzameld door de transactiefees. Elke dag worden er zo’n 432.000 BTS aan deze pool toegevoegd, waardoor er een team van ontwikkelaars kan worden betaald om het netwerk te onderhouden.

Cashflow Bitshares
Cashflow Bitshares zelfvoorzienend

Toekomst BitShares

Deze blockchain heeft zoveel meer mogelijkheden dan bij het grote publiek bekend is. De toepassingen zijn enorm en (bijna) oneindig, en het DPoS protocol zorgt ervoor dat het geen starre blockchain is. Er worden BSIP’s  (BitShares Improvement Proposals) aangedragen, die verbeteringen en aanpassingen inhouden. Door de stemmen van de zogenoemde stakeholders kan dit worden geaccepteerd of afgewezen. Het platform is dus misschien wel oud, maar absoluut niet ‘verouderd’. De combinatie van stablecoins en het hele ecosysteem dat daarop wordt gebouwd is ook enorm. Helemaal in combinatie met de Graphene toolkit. Doordat BitShares self-sustaining is, zullen er ook telkens nieuwe BSIP’s en verbeteringen kunnen worden aangedragen en doorgevoerd.

We intend BSIPs to be the primary mechanisms for proposing new features, for collecting community input on an issue, and for documenting the design decisions that have gone into BitShares.

BitShares (BTS) kopen

Ben je geïnteresseerd geraakt in BitShares en zou je graag wat BTS in je portfolio willen hebben? Dan kan dat door ze te kopen op verschillende exchanges. Binance is een goede optie met een mooi volume. In Nederland kun je BTS kopen bij Coinmerce.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Matrix AI Network (MAN): AI gecombineerd met blockchain

Arnold Hubach

Monero (XMR): Dé privacy coin?

Arnold Hubach

‘Ethereum (ETH) Istanbul fork in december’, Vitalik over quantum computing

Marvin
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.