Blockchain Stories
Image default
Altcoin Cryptocurrency Sponsored

Quarkchain (QKC): Schaalbare blockchain door de Sharding Technology

Veel experts zien de blockchaintechniek als de stap naar een nieuwe technologische (r)evolutie – the next internet. We staan nog maar aan het begin van deze overgang naar compleet gedecentraliseerde systemen die door cryptografische slimmigheidjes worden gerealiseerd. We staan aan het begin van een periode waarin het ‘math is law’ -principe steeds meer terrein begint te winnen. Waar het altijd een theoretisch concept was, verandert dat nu in een transitie die in de samenleving doorbreekt. Er is geen centrale autoriteit meer nodig terwijl de veiligheid en de orde toch niet in gevaar komt. Lees in dit artikel over hoe Quarkchain een verbeterde blockchain aan biedt.

Disclaimer: dit is een gesponsord en vertaald artikel. Het originele artikel is te lezen op medium.

Quarkchain (QKC)

Het klinkt als een perfecte toekomst. Maar laten we kijken naar de getallen: VISA, ‘s werelds grootste gecentraliseerde betalingsplatform, verwerkt 65,000 transacties per seconde (TPS). Als we naar Bitcoin (BTC) kijken, is dit slechts 4 TPS. (Kleine nuance van de redactie: bitcoin lost dit op door oplossingen voor meer transacties als extra laag op het protocol te bouwen.) Wat missen we nog in deze technologie?

Blockchains staan nog maar in de kinderschoenen. Het is het internet van de jaren 90. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan om het volledige potentieel te benutten. Quarkchain brengt zijn kaarten op tafel door de limieten van hun blockchain te maximaliseren door de sharding-technologie in de blockchain te gebruiken, waardoor de schaalbaarheid tot wel factor duizend toeneemt.

De sharding techniek

Sharding is simpelweg ‘database partitioning’. Dit betekent dat de database is opgedeeld in veel kleinere databases die onafhankelijk van elkaar zijn. Hierdoor kunnen de partities, shards genaamd, in verschillende servers worden verspreid.

Het opsplitsten van de database wordt gedaan met de reden dat er steeds meer groeiende databases zijn die veel problemen hebben met de verwerking van data. Als de database in opslag en aantal transacties per minuut groter wordt, neemt de responstijd tijdens het opvragen van deze data exponentieel toe. Dit zorgt er voor dat er een een constante upgrade (en onderhoud) van high-end computers nodig zal zijn om dit goed te kunnen laten verlopen. Dit is allesbehalve kostenefficiënt. Bij sharding kunnen deze ‘stukjes gegevens’ worden gedistribueerd over goedkopere servers, waardoor maximale snelheid en lagere grondstoffenkosten worden gegarandeerd.

Quarkchain ​​gebruikt dit concept om het probleem van de schaalbaarheid van de blockchain op te lossen. In combinatie met andere sharding-oplossingen is Quarkchain ​​in staat om een ​​transactiesysteem te creëren, dat een groot aantal transacties per seconde aankan en tegelijkertijd decentralisatie en beveiliging op het juiste niveau houdt. Deze sharding-methode zorgt ervoor dat decentralisatie en veiligheid gewaarborgd blijven (en niet worden beïnvloed) terwijl de schaalbaarheid wordt opgeschroefd. Dit resulteert in een stabiel systeem dat meer voordelen en minimale tegenslagen gegarandeerd.

De voordelen van Quarkchain

Quarkchain biedt dus een blockchain aan die aan de voorwaarden van een nieuwe (r)evolutie voldoet. Er is echter meer dan dat:

Sharding of the blockchain

De blockchain van Quarkchain is een unieke two-layered structure die bestaat uit een main chain (of ook wel root chain genoemd) en de blockchain shards (ook wel de minor chains) genoemd. Deze flexibele sharding-laag is de blockchain die die dient als de subset voor alle transacties die vrij kunnen worden verdeeld in verschillende shards. Deze shards zijn onafhankelijk van elkaar. De hoofdketen bevestigt alle blocks door block headers op de root blocks te verwerken.

Verdeel en heers

Er zijn twee hoofdfuncties van de traditionele blockchain. Ten eerste fungeert het als een grootboek (of: ledger) dat alle transacties verwerkt en alle gegevens/data bijhoudt. De tweede functie is de bevestiging van alle transacties uit de ledger en het blok waarin het zal worden geplaatst, door middel van mining. Het probleem van schaalbaarheid ligt in het feit dat alle nodes zich concentreren op een enkel blok (om zowel de functie van de ledger als de functie van de bevestiging) uit te voeren. Dit leidt indirect tot een toenemende verwerkingstijd: in deze traditionele blockchains liggen alle blocks in het verlengde van elkaar, en focussen alle nodes zich dus op het allerlaatste block waarop iets kan worden toegevoegd.

Met een layered blockchain zijn al deze functionaliteiten verdeeld en de zijn de nodes onderverdeeld onder de shards. Alle transacties zullen alleen (en onafhankelijk) in een shards worden uitgevoerd. Met andere woorden: deze shards functioneren als een individuele blockchain met een afzonderlijke valuta. De hoofdketen heeft de enige functionaliteit om elke shard te bevestigen door de block headers op te nemen in de root chain. Hoe meer shards er zijn, hoe sneller de verwerking van transacties zal zijn. Dit is wat de blockchain in staat zal stellen om van 4 tps naar 1.000.000 tps te gaan.

Verdediging tegen de 51% aanval

Met de nodes die zijn verdeeld over de shards zou het makkelijker kunnen zijn om een aanval te plannen op één van deze individuele minor chains. Maar zo’n aanval is niet mogelijk, omdat de kosten die hierbij komen kijken gewoonweg onmogelijk hoog zullen zijn. Er is dan namelijk ook meer dan 50% van de hashrate van de root chain nodig. Dit betekent dat de kans op een 51% aanval klein zijn, omdat de hash-snelheid zich concentreert op bevestigingen van de transacties in plaats van op het in stand houden van de data in de blocks.

¨Solving the problem of having too many coins¨

Hoe meer shards er zullen zijn, hoe hoger de snelheid zal worden. Dit lijkt wellicht gunstig, maar met het grote aantal verschillende coins in één blockchain, kan dit ongemakkelijk worden voor de gebruikers. Maar dit ‘probleem’ van de variantie van shards in de blockchain, zorgt ook weer voor nieuwe economieën. Het creëert namelijk een ecosysteem met een intrinsieke waarde. Om dit allemaal te verbeteren, maakt Quarkchain cross-shard-transacties mogelijk. Gebruikers kunnen deze optie gebruiken om al de coins in één wallet te bewaren.

Op dit moment zijn er acht minor blockchains en heeft het testnet een tps van 14755. Quarkchain claimt dat het met de sharding techniek deze getallen enrom kan verhogen. De ontwikkeling van deze blockchain blijft dorgaan. Misschien brengt deze ontwikkeling de blockchain in het algemeen weer een stap dichterbij wereldwijde acceptatie. Niet alleen in de transactionele systemen, maar ook in de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties.

Quarkchain kopen

Als je interesse hebt in het aanschaffen van QKC kun je terecht bij KuCoin. Meer uitleg lezen over andere cryptovaluta? Check onze coinpagina.

Gerelateerde artikelen

$26 miljoen aan Solana presale memecoin projecten compleet verlaten

Thanh Lanh Tran

FTX gaat door met verkoop van vergrendelde SOL tokens via veiling

Marijn van Leeuwen

Ripple CEO Brad Garlinghouse: Succes buiten de VS is geweldig nieuws voor XRP

Ulrich Martin

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer