Blockchain Stories
Image default
Altcoin Blockchain Mining Nieuws

Lopen kleine PoW-coins gevaar?

PoW-coins die dezelfde mining algoritmes gebruiken als hun grotere tegenhangers zijn relatief gevoelig voor aanvallen. Onderzoekers aan de FECAP Universiteit in Brazilië laten zien dat er niet veel voor nodig is om bijvoorbeeld het ethereum classic (ETC) netwerk met een 51%-aanval te bestoken.

Relatief goedkope aanvallen

De onderzoekers schetsen een scenario waar een kleine groep miners die nu ether (ETH) aan het delven zijn overstappen naar de kleine broer. Een partij die slechts 2.5% van de computerkracht van het Ethereumnetwerk heeft kan al voor een 51%-aanval gaan op het netwerk van ETC. Met een 51%-aanval zorgt de aanvaller voor een meerderheid op het netwerk, waardoor het in theorie mogelijk is om de boekhouding van het netwerk aan te passen bijvoorbeeld. Blockchaintechnologie zou waterdicht moeten zijn. Maar als er een partij is in een Proof-of- Worknetwerk met meer dan de helft van de rekenkracht is dat een ander verhaal. De prijs van een munt zal ongetwijfeld zakken als er een succesvolle aanval plaatsvindt. Hier kun je als aanvaller op inspelen om de aanval winstgevend te maken.

BCH en BTG

De onderzoekers hebben een rekensommetje gemaakt voor twee PoW-coins: bitcoin cash (BCH) en bitcoin gold (BTG). Hardware die je normaal inzet om bitcoin (BTC) te verdienen, kun je relatief makkelijk inzetten om mee te doen aan het netwerk van deze twee cryptomunten. Zo kost het aanvallen van het BCH-netwerk je op dit moment ongeveer ~250 BTC per dag. De apparatuur die nodig is voor een 51%-aanval op BTG zou normaal gesproken slechts ~26 BTC opbrengen. Het is dus relatief goedkoop voor kwaadwillende miners van BTC om eens een uitstapje te maken naar één van deze hard forks.

Einde van PoW-coins? Zeker niet.

Naarmate het netwerk en de computerkracht die het netwerk beschermen groeien, wordt de kans en aantrekkelijkheid van het aanvallen van PoW-coins kleiner. De netwerken van cryptogiganten als bitcoin en ethereum bevatten zoveel computerkracht dat het schier onmogelijk is om hun netwerk op deze manier aan te vallen. Tegelijkertijd is het zo dat wanneer cryptomunten meer waard worden het aantrekkelijker is om het wél te proberen. Zo werd recentelijk Verge nog aangevallen. Het is te hopen dat oplossingen als Proof-of-Stake protocollen, nieuwe algoritmes en sharding de netwerken kunnen helpen om aanvallen af te slaan.

Dieper in deze materie duiken? Check dan het orginele artikel van Husam Abboud op Medium!
Foto: Pixabay

Gerelateerde artikelen

Tot dusver doet Bitcoin het goed: maar 6 altcoins doen het beter in 2024!

Ulrich Martin

20% van generatie Z in het bezit van crypto, van waar deze populariteit? 

Wanisha Balak

Shiba Inu’s prijs voorbereid op een stijging van 30% deze maand na 164% toename in ADTV: Is een waarde van 1 euro haalbaar voor SHIB?

Ulrich Martin

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer