Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Bitcoin Cash Cryptomarkt Update

Marktupdate: BTC piekt omlaag en een BCH hard fork

Misschien is deze marktupdate er eentje die je liever wilt missen. Waar de afgelopen weken een lage volatiliteit te zien was, is dat ineens omgeslagen naar een negatieve trend. Het kan je bijna niet zijn ontgaan dat de rode cijfers bij onder andere BTC weer de overhand hebben genomen. In dit artikel nemen we de afgelopen week met je door.

Bitcoin (BTC)

Uiteraard starten we weer met Bitcoin (BTC). Hier begon het drama van de afgelopen week eigenlijk mee: op 14 november kwam er een enorme dump op de koers van een Bitcoin. De prijs zakte ineens van $6450 naar zo’n $5475. Deze bizarre daling van 15% vond ook nog eens plaats in een tijdsbestek van nog geen 30 uur. Sinds deze daling is de prijs nog niet hersteld, wat betekent dat je nu voor $5330 een hele Bitcoin kunt kopen. Dit is de laagste prijs sinds oktober 2017.

Bitcoin prijs update week
Bitcoin prijs update afgelopen week

Bitcoin Cash (BCH)

We kunnen ook naadloos overgaan naar de chart van Bitcoin Cash. Deze is in de afgelopen week maar liefst met 31% gedaald. De oorzaak hiervan is dat er enorm veel gerommel is geweest omtrent de hard fork die er heeft plaats gevonden. In onze eerdere marktupdate heb je de aankondiging hiervan al kunnen lezen. Op dit moment betaal je nog maar $260 voor een BCH.

Bitcoin cash update form weekupdate
Bitcoin cash update form weekupdate

Er heeft dus een update plaatsgevonden in de blockchain van Bitcoin Cash. En dit was er een met grote gevolgen: door onenigheid is er nu een zowel een Bitcoin ABC als een Bitcoin SV ontstaan. Maar voordat we bij deze twee blockchains komen, kijken we eerst even terug naar het ontstaan van Bitcoin Cash zelf. Deze is namelijk ontstaan op 1 augustus 2017, vanuit de originele Bitcoin (BTC) blockchain. Dit gebeurde door een hard fork. Het idee achter deze hard fork was om schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Een deel van de community wilde (aan de hand van Roger Ver) de blockgrootte aanpassen. Er was echter veel weerstand in de rest van de community, waardoor de enige optie overbleef om over te gaan in twee verschillende Bitcoins. Maar deze week gebeurde er bínnen Bitcoin Cash dus precies hetzelfde: de community verdeelde zich in drie groepen. Bitcoin ABC, Bitcoin CV en Bitcoin Unlimited.

Bitcoin ABC

Deze ABC staat voor Adjustable Blocksize Cap. De groep mensen hierachter zijn het er over eens dat Bitcoin Cash geen radicale veranderingen meer moet doorvoeren. Roger Ver is hier wederom de leider van, en hij heeft bijval van Bitmain, Binance en Coinbase. BCH is goed genoeg zoals het nu is en Bitcoin ABC zal dus geen baanbrekende veranderingen gaan krijgen.

Bitcoin SV

Aan de andere kant zijn daar de aanhangers van Bitcoin Satoshi’s Vision (SV). Deze groep wordt geleid door Craig Wright, die zichzelf ooit eens Satoshi Nakamoto heeft genoemd. Maar dat nog nooit heeft kunnen bewijzen. Deze groep wordt gesteund door enkele bekende nieuwsplatformen, zoals CoinGeek en Bitcoin.org. Zij zien graag dat Bitcoin Cash terug gaat naar het idee van Satoshi om te dienen als betaalmiddel tussen mensen. De blockgrootte zou weer vergroot moeten worden: van 32MB naar maar liefst een maximum van 128 MB. Hierdoor zou de snelheid, capaciteit en schaalbaarheid worden verbeterd. Dit soort maatregelen gaan echter ten koste van andere zaken zoals decentralisatie.

Onenigheid blijft

Lang verhaal kort: er is geen overeenkomt gekomen tussen beide groepen. Op beide blockchains werd gemined met het resultaat dat er op block 556767 in een mining pool het eerste ABC block werd gegenereerd. Enkele minuten later maakten de SV miners dit blok op een aparte chain en daarmee was de fork een feit. De Bitcoin Cash blockchain is gesplit in twee blockchains: BCH ABC en BCH SV. Hieraan ging een enorme strijd met computerkracht aan vooraf.

Roger Ver’s mining pool Bitcoin.com maakte bekend dat het de hash-krahct van bitcoin direct (en voor een dag) zal doorsturen naar  BCH ABC

Stablecoins

Door de trend waar de markt nu in zit, zien we dat de stablecoins enorm in populariteit toenemen. De volumes stijgen enorm, wat betekent dat er veel in de stablecoins wordt gehandeld.

stablecoins update markt

Zoals je kunt zien is het volume ten opzichte van de markt kapitalisatie bij Tether maar liefst 245%. Dit is echt gigantisch hoog. Enkele andere stablecoins zijn ook flink in volume gestegen. Zo blijkt de stabiele dollarprijs toch een enorm gewilde coin te zijn om even veilig in te gaan als de markt gekke sprongen maakt.

Bron: Cointelegraph

Gerelateerde artikelen

Tot dusver doet Bitcoin het goed: maar 6 altcoins doen het beter in 2024!

Ulrich Martin

Bitcoin heerst: marktdominantie piekt, terwijl altcoins kelderen

Ulrich Martin

Hongkong keurt spot Bitcoin en Ethereum ETFs goed

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer