Blockchain Stories
Image default
Blockchain Blog

Blockchain in Cambodja #1: Serey, decentrale Social Media

Blockchain is de technologie die de wereld op veel vlakken kan (of gaat) veranderen. Het scala aan toepassingen is ondenkbaar en op gebied van adoptie is er ook nog veel winst te behalen. Buiten onze westerse wereld is er ook een enorme vraag naar de toepassingen van blockchain. In deze serie kaart ik enkele blockchainprojecten aan, die er op dit moment al in Cambodja worden toegepast. Ik leef namelijk enkele maanden in dit achtergebleven land. Ondanks dat, valt ook hier de toename van het blockchain-gebaseerd denken op. Ook in de armere (onderontwikkelde) landen is de vraag naar blockchain enorm! Het eerste platform dat in deze serie aan bod komt is Serey.

Serey.io

Serey is een Social Media platform dat zich (uiteraard) richt op de Cambodjaanse markt. Sinds een heftige burgeroorlog, nog geen 40 jaar geleden, is het land op veel aspecten achter gaan lopen. Op dit moment is Cambodja volledig in opbouw en doen de burgers ook mee met de social media accounts. De lokale burgers gebruiken hier echter enkel Facebook. Google en andere sites worden nauwelijks gebruikt. Maar nu is daar dus Serey, het platform waar er door een democratisch stemsysteem kan worden gestemd op artikelen die worden geplaatst. De schrijvers van deze content krijgen hierdoor dan een reward in de vorm van de native cryptocurrency, Serey coins (SRY). Je kunt dit platform dus eigenlijk vergelijken met Steemit.

Waarom is Serey nodig?

Serey wil graag het nummer één social media platform van Cambodja gaan worden. De Cambodjanen zullen op dit platform hun creativiteit kwijt kunnen door kennis en informatie te delen. Door de Khmer Rouge, de eerder genoemde burgeroorlog, is dit een stukje van de samenleving die veel aandacht nodig heeft. Voor alle intellectuelen was er destijds in Cambodja geen plaats meer. Zij zouden namelijk in opstand kunnen komen tegen de machthebbers. Serey biedt dus de uitgelezen mogelijkheid om kennis in het land te verspreiden. Het zorgt ervoor dat mensen creatief worden en hun ideeën over innovaties kunnen delen.

Publiceer zonder grenzen

Daarnaast is er op dit moment vanuit de overheid geen complete persvrijheid. Zo worden er bijvoorbeeld tijdens verkiezingsperiodes bepaalde sites offline gehaald, of wordt content verwijderd. Op Serey is dit echter onmogelijk: alle content die op het platform wordt geplaatst, staat veilig en transparant op de blockchain opgeslagen. In het kort is Serey dus een open platform waarop iedereen mee kan doen, zonder dat je eigen mening daarop wordt beïnvloed (of verwijderd). Deze manier van denken spreekt de Cambodjaan aan; ondanks dat hiërarchie in de cultuur enorm belangrijk is, gaat de nieuwe generatie op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

serey platform cambodja social media
Serey.io – Social Media platform Cambodja

Het verschil met traditionele Social Media

De traditionele Social Media platformen, zoals Facebook en Twitter, verdienen miljarden dollars aan de content die de gebruikers plaatsen. In plaats dat dit geld terug gaat naar de ‘rechtmatige eigenaar’, verdwijnt dit allemaal in de zak van een kleine groep aandeelhouders. Bij Serey worden de deelnemers aan het platform wél beloond voor hun activiteit. Of je nu artikelen, foto’s, video’s of muziek wil delen – het kan allemaal met Serey. Het moet een allesomvattend platform zijn waarop mensen met elkaar in contact kunnen komen. Een van de speerpunten is dus ook de mobiele app waarop de content te zien is en waarop er onderling (in een encrypte omgeving) gechat kan worden (om bijvoorbeeld content te delen).

“Hence, value flows to those that provide content.”

De techniek achter Serey

Zoals ik hierboven al aangaf, is Serey te vergelijken met Steemit. En dat is niet heel raar; Serey is namelijk een fork van dit andere blockchain-social-media platform. Het maakt dus ook (in)direct gebruik van de Graphene techiek die achter Steemit en Bitshares schuil gaat. Waar Steemit de wereld wil veroveren, wil Serey dit specifiek in Cambodja. Zij geloven er namelijk in dat elk land zijn eigen lay out, interface en specifieke functionaliteiten moet hebben die aansluiten op de cultuur van de mensen. Zo is er de ambitie om een soort van template aan te leveren die kan worden gepersonaliseerd voor elk land.

Link naar het ‘echte’ leven

Zodra dit platform meer en meer gebruikt zal gaan worden, is het natuurlijk van belang dat de Cambodjanen hun verdiende geld ook echt kunnen omzetten naar geld waar ze iets mee kunnen. Daarom ontwikkelt Serey ook een eigen DEX (Decentrale Exchange). In deze Serey DEX kunnen SRY worden verhandeld tegenover de bekendste cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en Dash. Maar daarnaast ook naar de digitale stable-assets van BitShares: bitUSD, bitCNY en bitEUR. De SereyDEX zal overigens ook de eerste exchange zijn in de native Khmer-taal.

Gerelateerde artikelen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn Van Leeuwen

Hong Kong exchange HashKey gaat internationaal: Licentie in Bermuda verkregen

Marijn Van Leeuwen

Uitlevering Do Kwon aan Zuid-Korea geannuleerd door Montenegro

Marijn Van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer