Blockchain Stories
Image default
Technische Analyse

Technische Analyse: Strategie in de praktijk

Afgelopen week hebben we gekeken naar het opzetten van een trading strategie en wat hier allemaal bij komt kijken. Het opzetten van zo’n strategie kan erg helpen bij het succesvol maken van trades. Je volgt een stappenplan met strenge regels waar je jezelf aan moet houden. Wanneer je een plan je eigen kan maken, kan deze ervoor zorgen dat je succes sterk omhoog gaat. Omdat het een lastig proces is kijken we deze week naar de praktische uitvoering van zo’n plan met enkele voorbeelden.

De eerste opzet van een strategie

Het opzetten van een trading strategie kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Want als het niets voorstelde en zelfs gemakkelijk zou zijn, dan zou iedereen succesvol zijn. Laat je dus niet ontmoedigen en probeer je plan steeds verder te verfijnen. Om het proces wat gemakkelijker te maken is het goed om niet heel erg moeilijk te beginnen. Daarom wordt er eerst gekeken naar de doelen die het plan moet gaan bereiken en welke timeframe(s) er gebruikt moeten gaan worden.

Het doel voor het plan is natuurlijk om succesvol te zijn, maar hoe succesvol is de vraag. Geen enkele trader kan 100% juist zijn, en zelfs de besten onder ons maken verkeerde beslissingen. Die fouten moeten uiteraard beperkt worden. Daarom begin je met het kiezen van de grootte van het account waar je deze strategie mee gaat uitvoeren. Tevens wordt er dan ook nagedacht over hoeveel risico er mag worden gelopen wanneer het de verkeerde kant op gaat. De strategie welke we nu als voorbeeld gaan nemen, is niet getest en een kant en klare strategie. Het is een voorbeeld hoe een plan kan worden opgezet.

Voor dit voorbeeld gaan we (fictief) een klein account opstellen met daarin $250. En daarbij mag maximaal 2% per trade geriskeerd worden. Oftewel tot $5 in de min moet een stop worden geplaatst. Dit is dan het stukje risico management wat je hebt afgedekt. De volgende stap is een timeframe of meerdere timeframes kiezen waarop dit plan wordt gebaseerd. Laten we voor dit voorbeeld de 15 minuten chart gebruiken. Een wat lager timeframe, handig voor kleine en snelle trades. Zo is de eerste stap ook al afgerond. Simpel om te doen, maar wel een hele belangrijke stap.

De chart opstellen voor Technische Analyse

technische analyse strategie
Chart met strategie

Nu komt het meest lastige gedeelte: de chart opstellen. Indicators welke goed werken kunnen hierbij gebruikt worden om de meest effectieve handeling te kunnen maken. Het is belangrijk dat een chart overzichtelijk is voor jezelf en niet voor een ander. Zie de bovenstaande afbeeldingen voor een voorbeeld van de chart die we nu gebruiken. Het is zoals gezegd een 15 minuut chart. Daarin staan meerdere indicators met de belangrijkste voor deze voorbeeld strategie de Stochastic Oscillator, aangegeven in lichtblauw. De andere indicators geven support/resistance aan.

Een voorbeeld van hoe deze chart kan gebruikt worden als strategie kan zijn dat je extremen van de Stoch gaat traden. Dus wanneer deze lijn helemaal bovenin (boven de 80) of onderin (onder de 20) stap je in. Kijk hierbij ook altijd naar de standaard dingen als price action, chart patterns en de trend over het geheel. Zoals je in de bovenstaande chart ziet zou elke short vanuit de extreme Stoch waarde succesvol zijn geweest. Hierbij wordt de focus op shorten gelegd omdat de trend op het moment neerwaarts is. En dus veiliger.

Dagboek

Nadat je nu een (lijkt het) werkende strategie hebt opgezet, is het tijd om te testen. Ga nooit met echt geld beginnen te testen. Kijk altijd terug in de chart geschiedenis. Hoe werkt mijn strategie en hoeveel procent van alle instappen zouden ook daadwerkelijk succesvol zijn geweest? Het is handig om hier een dagboekje van bij te gaan houden. In het dagboek beschrijf je elke trade en de redenen waarom hij wel of niet succesvol was. Op deze manier heb je een referentie om te zien waar het mis ging of waar het juist goed ging. Zo heb je een manier om de strategie te verfijnen en uiteindelijk succesvoller te maken. Simpele fouten kunnen namelijk al een slechte trade maken, en wanneer je jezelf ervan bewust kan maken, ben je een heel eind om een succesvolle trader te worden.

Heb je vragen of opmerkingen? Kom eens langs op Telegram. Als je liever zelf op onderzoek uitgaat kun je ook onze andere Technische Analyse posts checken.

Gerelateerde artikelen

Meer bearish actie na bearish candlesticks voor Bitcoin koers?

Thanh Lanh Tran

Bullish! Bitcoin koers pakt hoogste maandelijkse sluit OOIT!

Thanh Lanh Tran

Bitcoin koers is strijd tussen bears en bulls om de $69.000

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer