29 november 2020
Blockchain Stories
Nieuws

Bitcoin mining steeds decentraler

Bitcoin mining steeds decentraler

Bitcoin mining wordt steeds decentraler volgens data van het Canadese Canaccord Genuity Group. Canaccord heeft de hashrate van de verschillende mining pools geanalyseerd. En wat blijkt? Er zijn nu minstens vier mining pools nodig voor 51% van de computerkracht van het netwerk.

Vroeger was niet alles beter

Het gehele ecosysteem van bitcoin is de afgelopen jaren enorm veranderd. Ook qua mining pools is de huidige situatie in niets meer te vergelijken met die van vijf jaar geleden. In 2014 had een mining pool genaamd GHash.IO de helft van alle hashrate van het netwerk. Dat wil overigens niet zeggen dat één persoon achter de knoppen zat van al die computerkracht. Iedereen kan zich aansluiten bij zo’n pool om mee te delen in de winsten. De bitcoin wordt naar ratio verdeeld onder de deelnemers van de mining pool. Je kunt veranderen van ‘team’ wanneer je wil. Bitcoin mining is er niet makkelijker op geworden, maar het landschap is wel beter verdeeld. Het is natuurlijk beter voor het netwerk als de kans op een 51% aanval zo klein mogelijk is. En die kans is kleiner dan ooit, dus dat is mooi.

bitcoin mining decentraal

Bitcoin mining anno 2019

Bitcoin mining is decentraler dan ooit. AntPool is de grootste op dit moment met kort daarachter F2Pool. Daarna komen er een paar groepen miners die verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de andere hardware die aangesloten is op het netwerk. Met name de verhoogde concurrentie op het gebied van mining hardware zorgt ervoor dat het landschap steeds beter is verdeeld. Iedereen krijgt een stukje van de taart, maar niemand lijkt teveel taart te krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Doordat het decentrale netwerk van bitcoin steeds beter is verdeeld onder meerdere partijen is het netwerk minder gevoelig voor aanvallen. Iemand die kwaad wil heeft minstens 51% van de hashpower nodig om vervelend te doen. Daarmee zou je bijvoorbeeld je bitcoin twee keer uit kunnen geven. Dat is niet wenselijk en in de huidige situatie bijna onmogelijk. Elke pool bestaat uit honderden of duizenden andere partijen, die gaan niet zomaar samenwerken om één iemand zijn bitcoins dubbel te laten uitgeven. Als dit wel gebeurd dan zijn er altijd nog de tienduizenden nodes van het netwerk die de boosdoener(s) van het netwerk kunnen trappen. De conclusie is eigenlijk vrij simpel: het wordt alsmaar moeilijker om bitcoin kapot te maken.

Bron: Canaccord

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

US dollar op Bittrex: “Banken leren crypto te vertrouwen”

Robin Heester

Bitfinex schrapt $10k minimum, Android-virus wil jouw geld

Robin Heester

Thailand verbiedt gebruik Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum Classic

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.