Blockchain Stories
Image default
Coinreview Cryptocurrency Geen categorie

TRON (TRX): Decentralize the web

Wat is TRON? En waarom hangt er zo’n gekke sfeer om het hele project? Er zijn weinig coins in de cryptospace die minstens net zoveel diehard tegenstanders als voorstanders hebben, maar TRX is er eentje van. Hoe is TRON onstaan, wat is het idee en hoe werkt het?

De achtergrond van TRON

Op de eerste pagina van de whitepaper van Tron kun je het volgende lezen: ‘Advanced Decentralized Blockchain Platform’. In december 2017 is dit open source protocol gepubliceerd. Enkele maanden later, in maart 2018, zijn daarbij ook het testnet, de Blockchain Explorer en de web wallet gereleased. In oktober van dat jaar werd de TRON Virtual Machine (TVM) gelaunched. Dit is een toolset voor ontwikkelaars van dApps op de Tron blockchain.

Justin Sun

De CEO van dit zogenoemde ‘grootste blockchain-based operating system’ is Justin Sun. Voordat hij de Tron Foundation in juli 2017 oprichtte, werkte hij twee jaar als vertegenwoordiger en adviseur van Ripple. Daarnaast is hij ook de oprichter van Peiwo. Dit is een extreem populaire mobiele social network en voice streaming app. Verder staat Justin bekend om zijn gebruik van social media. Naast de bekende aankondigingen die hij op Twitter doet, heeft hij heeft meerdere keren discussies gehad met Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, over bijvoorbeeld de vergelijking van beide blockchains.

De TRON blockchain

Leuk die achtergrond, maar wat doet de TRON blockchain? De TRON blockchain is opgebouwd uit drie verschillende lagen: de Storage, Core en Application layers. Daarbij gebruikt TRON het Google Protobuf protocol (wat staat voor Protocol Buffer) waarmee er indirect met verschillende programmeertaal gewerkt kan worden.

Core layer

In de core layer vind je verschillende modules terug die de blockchain maken zoals die is. Denk hierbij aan smart contracts, account management en het consensus. Bij de TRON blockchain spreken we over een Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus mechanisme. Dat houdt in dat je een aantal Tronix (TRX) coins kunt staken (‘stapelen’) om hier een reward voor te krijgen (en dus daarmee beslissingen te maken op het netwerk). Deze stemkracht die je met deze coins hebt, kun je ook bij andere personen kwijt. Het uitbesteden (of afvaardigen) van deze voting power noem je ook wel ‘delegated’. Meer over de consensus mechanismen kun je in een eerder artikel lezen. Solidity is de programmeertaal voor dApps (en/of smart contracts). In de toekomst zullen hier nog meerdere andere codeermogelijkheden bij komen.

Storage layer

TRON is ontworpen met een protocol dat bestaat uit Block Storage en een zogenoemde State Storage. Het idee achter deze dubbele laag is om op een meer gediversifieerde manier data te kunnen opslaan in de blockchain. TRON gebruikt de LevelDB – dit is ontwikkeld door Google en het wordt al door meerdere bedrijven succesvol gebruikt. Voor de State Storage is het KhaosDB in gebruik. Dit onderdeel zorgt ervoor dat alle nieuwe gegenereerde chains kunnen worden opgeslagen in het TRON mainnet.

Application layer

Met deze application layer kunnen dApps en Smart Contracts kunnen worden gepubliceerd. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde wallets te maken op basis van het TRON protocol. Verder zijn er ook TRC-10 tokens die je op een DEX kunt verhandelen.

Meer informatie over de TRON blockchain is te lezen in de whitepaper.

TRON Virtual Machine

De TRON Virtual Machine (TVM) is een Turing complete virtual machine die is ontwikkeld om het TRON ecosysteem te creëren. Het doel van deze Virtual Machine is om een blockchain te bieden die efficient, stabiel, veilig en schaalbaar is. Deze TVM was initieel een fork van de EVM (Ethereum Virtual Machine) en het werkt (mede) daarom ook met de bestaande Solidity Smart Contracts. De TVM verschilt echter met de EVM in het consensus mechanisme: DPoS tegenover PoS. Daarnaast worden de transacties niet met het zogenoemde gas betaald, maar met Energy. Een groot verschil hierbij is dat er geen TRX in rekening wordt gebracht bij het uitvoeren van transacties/betalingen of smart contracts.

Voor óf tegen TRON

De activiteiten van Justin Sun, die zich vooral richtten op het hypen en shillen van de blockchain, zorgt ervoor dat er niet alleen maar hosanna rondom TRON is. Dit zorgt er ook voor dat de cryptocommunity heel verdeeld reageert als het over TRON gaat. Zo is daar de ene groep die zich op trekt aan Justin Sun en al de (aankondigingen van aankondigingen van) partnerships die hij naar buiten brengt. De andere groep is vooral kritisch op de code die er op Github te vinden is. Hierin staan vergeleken met andere blockchainprojecten enorm veel meer fouten. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat er gebruik is gemaakt van de open-source code van Ethereum VM, de Google Protocol Buffer en de LevelDB. Daarnaast is er ook kritiek op de manier van werken van Sun, waar hij zijn volgers voor de gek houdt met ‘lege’ tweets waarin hij veel verkondigd. Tot slot zorgen de airdrops ook juist voor een vóór en een tégen kamp. De samenwerking met CZ van Binance (naar aanleiding van de BitTorrent Airdrop) is ook iets waar veel schimmige verhalen over rond gaan.

TRON (TRX) kopen

Ben je ondanks de schimmigheden enthousiast over het project? Dan kun je TRX natuurlijk aanschaffen. Dat kan bij bijvoorbeeld Binance.

Gerelateerde artikelen

Analisten verliezen vertrouwen in bullish Bitcoin koers: “Waar komt het kapitaal vandaan?”

Marijn Van Leeuwen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn Van Leeuwen

Ripple wil stablecoin lanceren: Wat gaat dit betekenen voor Tether en Circle?

Marijn Van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer