Blockchain Stories
Rowshandel van HPB: Toekomst blockchain is enorm rooskleurig
Altcoin Cryptocurrency Interview

Rowshandel van HPB: Toekomst blockchain is enorm rooskleurig

Vorige week is High Performance Blockchain geïntroduceerd op BlockchainStories. Mocht je dit artikel gemist hebben, dan is het zeer aan te raden om dit nog even door te nemen voordat je verder leest. In deze Q&A leggen we enkele vragen voor aan de Managing Director van HPB, Danny Rowshandel.

1. Zou je jezelf kort kunnen introduceren? Hoe kom je aan een baan bij HPB? Wat houdt ‘Managing Director’ precies in?

Ik ben Danny Rowshandel, Managing Director of International Business bij High Performance Blockchain (HPB). Het doel van mijn team is om HPB’s activiteiten uit te breiden naar nieuwe geografische markten. Dat doe ik onder andere door het opzetten van strategische partnerships met het bedrijfsleven, universiteiten en andere organisaties. Verder organiseer ik bedrijfsevenmenten zoals workshops en hackathon en vertegenwoordig ik ons bedrijf op internationale evenementen en media.  

Voordat ik bij HPB werkte, was ik actief in de financiële wereld in China, waar ik onder andere heb gewerkt voor ICBC, China’s grootste staatsbank, en HNA Technology, een investeringsconglomeraat gefocust op IT-services. Bij beiden bedrijven deed ik samen met andere collega’s onderzoek naar blockchain technologie. Bij ICBC keken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheden wat betreft digitale betalingen en digitalisering van documenten doormiddel van digitale ID technologie. Anderszijds heb ik bij HNA gekeken naar de opties om een aantal van onze bezittingen te tokenizen. Het idee was om fractioneel eigendom te creëren door middel van tokenisatie, waardoor beleggers gemakkelijker kunnen participeren en financiële risico’s kunnen verminderen. Daarnaast fungeerde ik part-time als adviseur voor een crypto VC waar ik hen adviseerde over veelbelovende blockchain bedrijven in China.

Tijdens mijn onderzoek naar veelbelovende cryptocurrencies, was HPB een van de projecten die mijn aandacht trok. Toevallig was een goede vriendin van mij, Emma Zhu, al werkzaam daar als Chief Marketing Officer (CMO). Ze vertelde me dat HPB grote ambities heeft om internationaal uit te breiden en vroeg of ik het zou overwegen om een fulltime switch naar blockchain te maken. Na een paar goede gesprekken met het management team besloot ik om hier aan de slag te gaan.

2. Hoe ben jij in aanraking gekomen met cryptocurrency in het algemeen?

Ongeveer 10 jaar geleden begon een van mijn studiegenoten te praten over Bitcoin. Hij was geïntrigeerd door Satoshi Nakamoto’s whitepaper en dacht dat het een echte verandering teweeg zou kunnen brengen. Hij was van plan om 5000 euro te investeren en vroeg of ik met hem mee zou willen doen. Toendertijd begreep ik bitcoin niet, ik hoorde namelijk constant dat bitcoin digitaal geld is dat je met je eigen computer kunt maken. Dat concept was vreemd voor mij en het klonk als een oplichterij. Helaas heb ik de kwestie destijds niet goed onderzocht, en heb ik ook niet de tijd genomen om de whitepaper te lezen. Mijn oud studiegenoot brengt regelmatig het onderwerp ter sprake wanneer we drankjes doen met vrienden om me te plagen over mijn foute beslissing.

In 2016 begon ik vanwege het werk om onderzoek te doen naar blockchain technologie. In 2017 met de ICO-hype ben ik echt actief gaan kijken naar cryptocurrencies.

3. Hoe zie je de toekomst van de cryptowereld er volgens jou in het algemeen uit? En welke plek heeft HPB daarin?

Het is belangrijk dat we een onderscheid maken tussen blockchain technologie en cryptocurrencies. Blockchain is een digitaal grootboek en is de fundatie voor cryptocurrencies om op te functioneren. Cryptocurrencies is het digitale middel om een transactie op het systeem te voltooien.

De toekomst voor blockchain technologie is enorm rooskleurig. De afgelopen maanden hebben een aantal overheden en bedrijven aangegeven dat ze gebruik zullen maken van blockchain technologie. In Nederland is KLM bijvoorbeeld enorm actief. Ze zijn bezig met experimenten om het boekingsproces van vliegtickets te vereenvoudigen, digitale loyaliteitsprogramma’s te lanceren en logistieke processen te verbeteren. Ik verwacht dat langzaam meer organisaties de voordelen van blockchain-technologie zullen realiseren en dat de vraag sterk zal toenemen.

Om te begrijpen welke rol cryptocurrencies kunnen spelen in onze toekomstige samenleving, moeten we eens kijken naar de functie van traditioneel geld. Geld heeft vier basisfuncties; het dient als een waarborging van waarde, een uitwisseling van waarde, een betaalmiddel en een gemeenschappelijke maatstaf van waarde.

Met de uitvinding van het internet en alles wat het mogelijk heeft gemaakt, zijn we getuige van een gestage overgang van waarde ingebed in fysieke activa naar waarde gecreëerd door digitale bezittingen. Als we kijken naar ’s werelds top vijf bedrijven zijn dit allemaal technologiebedrijven, met data als hun primaire bezitting. Daarmee is er een fundamentele heroverweging gaande van de betekenis en functionaliteit van geld.

Gedecentraliseerde netwerken op basis van open protocollen zullen het internet en ondernemerschap transformeren. Cryptocurrencies bieden de mogelijkheid voor ondernemingen om eigen micro-economieën te ontwikkelen waarbij alle belanghebbenden gemeenschappelijke drijfveren hebben en waar fraude en geschillen kunnen worden vermeden. Rekening houdend met deze voordelen, geloof ik dat de markt voor cryptocurrencies op lange termijn zal groeien.

HPB heeft het potentieel om een van de leiders te worden die deze verandering aanstuurt. Door ’s werelds eerste en enige hardware-oplossing te bouwen, is onze technologie toekomstbestendig en bieden wij een goed fundament om toepassingen te bouwen op onze blockchain protocol. Onze hardware chipset, de Blockchain Offload Engine (BOE), maakt het mogelijk om op een betrouwbare manier gegevens met hoge snelheid te verzenden.

4. Wat staat er de komende maanden te gebeuren rondom de High Performance Blockchain?

Ons team is enorm actief op verschillende vlakken. Op technologisch vlak is ons team bezig met het optimaliseren van onze huidige hardware chipset en onderzoek te doen naar technologische verbeteringen, waardoor we mogelijk in de toekomst de BOE versie 2.0 kunnen introduceren. Daarnaast werkt ons tech team aan nieuwe applicaties voor verschillende industrieën, waardoor we een complete plug-n-play oplossing kunnen bieden aan gebruikers en organisaties.

Vanuit een marketing perspectief, zijn we bezig met opzetten van samenwerkingsverbanden met tech-accelerators, universiteiten en media-partijen. Het is uiterst belangrijk dat wij vooral buiten China meer aandacht creëren voor ons project. Aangezien de organisatie van HPB overwegend Chinees is, is het van fundamenteel belang om samen met goede lokale partners onze doelen te realiseren.

Daarnaast is ons doel dat de HPB munt op meer internationale beurzen aangeboden wordt. We willen vooral samenwerken met beurzen die echte volume hebben en het mogelijk maken om direct met fiat geld cryptocurrencies te kopen. De insteek is om het voor gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken om toe te treden tot ons ecosysteem.

Vanuit een zakelijk perspectief, zijn we in gesprek met verschillende partijen en zien we dat de vraag alsmaar toeneemt. Zo werken we in China bijvoorbeeld al samen met onder andere UnionPay, ’s werelds grootste betalingsaanbieder, en ITCEC, een groot Chinees staats-bedrijf dat de electriciteitsvoorziening doet in verschillende delen van China. Buiten China hebben we met een aantal grote partijen in het bedrijfsleven en overheden oriënterende gesprekken gevoerd over grootschalige projecten. Wij hopen dat we daar op termijn vorderingen in kunnen maken.

5. Is de BOE enkel nuttig in combinatie met de HPB open-source software? Of kan deze hardware voor meer toepassingen worden ingezet?

De BOE is open-source en kan in principe gecombineerd worden met elke blockchain. Wij kunnen ook doormiddel van virtual machines de BOE combineren met bijvoorbeeld het Ethereum netwerk. Maar de technologie is echter wel geoptimaliseerd voor onze blockchain.

6. Wat zijn de grootste obstakels waar je als blockchain-startup tegen aanloopt?

Het overgrote deel van de samenleving begrijpt nog niet wat de blockchain-technologie is en wat voor functie het heeft. Wanneer je over blockchain begint, maakt men vaak al gauw de associatie dat je een bitcoin handelaar bent. Anderzijds zijn veel mensen geneigd om je te labelen als een ICO-fraude. Het kan een uitdaging zijn om een constructieve discussie te hebben wanneer je gesprekspartner andere referentiekaders heeft.

Aan de andere kant zijn er organisaties die een sterke interesse tonen in blockchain-technologie, maar ze hebben moeite om hun organisatie op een zodanige wijze te transformeren om de technologie op een goede manier te omarmen.

Voor ons als blockchain-providers is het van cruciaal belang om bewustzijn voor de technologie te creëren en om plug-n-play-oplossingen aan te bieden om gebruikers en organisaties te helpen om de nieuwe technologie te gebruiken.

7. Waarin verschilt de Chinese blockchainmarkt met die in Europa? En wat is het grootste (onterechte) vooroordeel dat wij hierover hebben? Wat zijn juist de voordelen van deze Chinese markt?

Qua blockchain technologie adoptie is China verder dan Europa. China’s president Xi Jinping ziet blockchain technologie als een van de fundamentele technologieën om de Chinese economie te hervormen. Op verschillende niveaus van de overheid is blockchain-technologie al omarmd. Verder zijn er in Shanghai alleen al honderden bedrijven die zich bezighouden met blockchain. Wat dat betreft is de Chinese bevolking en bedrijfsleven een stuk pragmatischer dan Europa.

Het handelen in digtale munten is een grijs gebied in China. De Chinese staat wilt het verbieden, omdat veel welvarende Chinezen Bitcoin gebruiken om hun kapitaal naar het buitenland te sturen. De Chinese overheid wilt grip houden op alle stromen van geld en data en daarom steunt zij niet het huidige model van Bitcoin en andere cryptocurrencies.  

8. Laatst was er een HPB meet-up in Nederland. In hoeverre is Europa ook daadwerkelijk een doelgroep voor HPB (in terms of: partners en communities)?

Europa is een van de leiders in blockchain-technologie en heeft bijvoorbeeld de Verenigde Staten en grote delen van Azië al voorbijgestreefd door disruptieve gedistribueerde grootboektechnologie toe te passen. De Europese markt heeft veel potentie, omdat er een grote pool van getalenteerde ontwikkelaars beschikbaar is. Verder zijn een aantal Europese landen bijzonder pragmatisch. Malta en Zwitserland hebben bijvoorbeeld al een uitgebreid juridisch kader geïntroduceerd voor blockchain-technologie en organisaties. Dat biedt zekerheid voor blockchain bedrijven en voor bedrijven die de technologie willen toepassen.

Wij zien onder andere Nederland, Duitsland en Zwitserland als strategische locaties om communities op te bouwen. Daarom hebben wij in Zwitserland samen met Cryptovalley een incubator opgezet om lokale blockchain ontwikkelaars te steunen. Verder hebben we in Nederland recentelijk onder andere een meet-up en workshop georganiseerd.

9. Wat zijn de grootste concurrenten voor HPB? Ethereum en andere ’tweede generatie’ blockchains, andere beginnende blockchain startups of juist Bitcoin?

Wij hebben eigenlijk geen directe concurrent, want er is geen enkel ander blockchain bedrijf dat een soortgelijk product (blockchain hardware-chipset) als HPB aanbiedt. In de praktijk kan elke blockchain protocol met ons concurreren. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld projecten zoals Ethereum en EOS. Maar wij zijn van mening dat we een andere waardepropositie aanbieden en op deze wijze op termijn ons zullen onderscheiden.

10. Wat is de tip die je aan iedere blockchain- en cryptofanaat mee wilt geven?

Het aantal blockchain projecten en applicaties zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Veel van deze projecten hebben zeer ambitieuze doelen, maar verschillende studies tonen aan dat 90% van alle tech bedrijven binnen 5 jaar stranden. Ten eerste is het belangrijk om te evalueren of het bedrijfsmodel van een project praktisch is en of het een redelijke kans van slagen heeft. Verder zou ik mensen daarom aanraden om goed te controleren of een project nog steeds actief en transparant is over hun prestaties en vooruitgang.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de High Performance Blockchain (HPB) en wil je graag met meer fanaten in contact komen? Dat kan! Via deze link kun je onderdeel worden van de Nederlandse Telegramchat. Hier kun je terecht met alle vragen die nog niet in dit artikel beantwoord zijn. Bovendien kun je meer van dit project volgen op de socials: op Twitter en Telegram worden regelmatig updates geplaatst.

Gerelateerde berichten

Eerste Solana ETP ingediend in Canada: QSOL

Marijn van Leeuwen

De volgende stap van Polkadot: een belangrijk kruispunt

Scott

De impact van stijgende shortposities op de koers van ADA

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu