Blockchain Stories
Image default
Nieuws

Plofkip en eieren op blockchain: Tokkies (TOK)

Een leuk nieuwtje van het platteland. Verschillende boeren slaan de handen in één om hun industrie op de kop te zetten. Met behulp van blockchaintechnologie gaan zij hun product decentraal verhandelen en volgen. Het is tijd voor een revolutie in de industrie van het scharrelvlees. Ook de eierenindustrie gelooft erg in dit nieuwe stukje techniek. De revolutie begint vaak op het platteland, en dat is nu niet anders. De Tokkies (TOK) zijn hier en gaat alles veranderen.

Update: 1 april, natuurlijk.

Van plofkip tot stukje filet

Een stukje kipfilet komt niet zomaar in de schappen van de plaatselijke supermarkt of poelier te liggen. Daar gaan veel stappen aan vooraf. Vanaf vandaag worden de kuikentjes bij hun geboorte direct voorzien van een RFID-chip. Via de blockchain worden vervolgens alle gegevens opgeslagen en gedeeld over het netwerk. Tot na het overlijden en opdelen van de kippen wordt alles gedeeld. Altijd te controleren, altijd helemaal correct. Voor de echte diehards is er ook een mogelijkheid een ‘slachtoffer’ bij de geboorte al te volgen tot hij voor je klaar ligt in de supermarkt. Dat kost je echter wel veel TOK, aangezien er door veel logistieke hoepels gesprongen moet worden om de kip bij jou in de buurt te krijgen.

Eenmaal in de supermarkt kun je met de Tokkies de beste stukjes kip van het land kopen. Met behulp van een QR-code kun je bij de kassa laten zien dat jij voldoende TOK in je bezit hebt om de kip af te rekenen. Als dat niet het geval is moet je helaas de kip terugleggen. Niet getreurd, je kunt dan nog steeds kip kopen maar dan moet je het doen met stukjes kip waarvan de gehele levenscyclus niet terug te vinden is. En dat wil je natuurlijk niet.. TOK is een token voor de echte (kip)liefhebber.

Kip of het ei?

Naast vlees is er nog een andere use-case voor de blockchain van Tokkies: eieren. Wanneer je liever een eitje eet dan een met vocht ingespoten kipfilet dan is het volgende misschien wel interessanter. De prijs van eieren in de supermarkten is de afgelopen maanden sterk gestegen en was nog nooit zo hoog, stelt de Consumentenbond. De prijs van een doosje met 10 biologische eieren bij Albert Heijn steeg van 3,07 euro naar 3,67 euro. Het was onder andere aanleiding voor Coop, Jan Linders en Poiesz om de prijzen ook te verhogen. De Consumentenbond stelt tevens vast dat supermarkten zich van concurrenten proberen te onderscheiden met eieren. Zo verkoopt PLUS alleen vrije-uitloopeieren en biologische eieren, terwijl ketens als Aldi, Vomar en Lidl proberen juist te scoren lage eierprijzen.

Terwijl deze eieren dus steeds duurder worden, ziet de boer hier vrij weinig van terug. Zij verkopen hun product nog steeds voor dezelfde prijs als dat enkele jaren geleden het geval was. En precies om deze reden komt daar de blockchain om de hoek kijken. Deze technologie moet er voor zorgen dat er meer transparantie komt in de wereld van de ei-handel. Eitjes én kippenvlees op de blockchain, de Tokkies regelt het voor je.

Getokenizeerde eieren

Om meer transparantie in dit proces te bieden, is de TOK-token in het leven geroepen. Op dit moment wordt er al weergegeven welke boerderijen een ‘groen label’ verdienen. Op het ei staat namelijk een code. Een voorbeeld hiervan is 0-NL-4524601. Naast dat het het nummer is waaraan je kunt zien van welk bedrijf het ei afkomstig is, komt deze code vanaf vandaag ook direct op de TOK-blockchain. Direct na het verlaten van de kip wordt het leven van het ei gevolgd.

Gerelateerde afbeelding

Naast het stalnummer kun je straks nog wat extra’s doen. Met genoeg TOK kun jij je eigen eieren kopen via de blockchain. Bij aankoop krijg je een ei-gendombewijs. Met behulp van een app op je mobiel kun je altijd aantonen dat jij de echte eigenaar bent van een ei. Pasen komt eraan, dus dit kan wel eens een regelrechte hit worden.

Tokkies (TOK) kopen

Later vandaag komen de eerste exchanges met nieuws over het aanbieden van deze nieuwe token. Op dit moment kunnen alleen de boeren nog met de blockchain aan de slag. Op het preview evenement zag de app en de gehele ervaring voor de eindgebruikers er erg goed uit. Je eigen kipfilet claimen wordt echt een eitje…

Meer weten over deze revolutie in de bio-industrie? Kom gezellig langs op Telegram. Je kunt ons ook bereiken via andere socials.

Gerelateerde artikelen

Solana beschikbaar op HashKey Global en zorgt voor uitbreiding Aziatische markt

Bo van Stenis

Goedkeuring Ethereum ETF zorgt dat ONDO met 13% stijgt

Timo Bruinsel

Solana overweegt 50% verbranding prioriteitsvergoeding af te schaffen

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer