Blockchain Stories
Technische Analyse: Divergence Trading
Technische Analyse

Technische Analyse: Divergence Trading

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

We hebben nu al een aantal strategieën en indicators besproken om een aardig betrouwbaar beeld te geven van de markt en de handelingen die je erop kan verrichten. Zodra je de technieken onder de knie gaat krijgen en zelfverzekerd wordt, kun je er een mooie winst uit halen. Maar toch blijft het altijd moeilijk om even de top en/of de bottom van een trend in te schatten. Zou het niet perfect zijn om de prijs veel beter te kunnen voorspellen en eerder in een trade te kunnen stappen? Er nog een manier van traden welke werkt als leading indicator!

Wat is een divergence?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten wat een divergence nou eigenlijk is, en hoe je deze kan herkennen. Divergence zelf zegt het eigenlijk al, “afwijking”. En om deze afwijking te zien, vergelijk je de standaard price action van de candles met indicators als de RSI, Stoch, MacD of welke dan ook. Het maakt niet heel erg veel uit welke indicator je gebruikt.

Divergance trading

Maar waar zoek je dan naar? In principe werkt price action altijd hand in hand samen met indicators. Dat wil zeggen dat wanneer de prijs een higher high maakt, de indicator dat ook zou moeten laten zien. Wanneer de prijs een lower low maakt, zou je dat ook moeten zien op de indicator. Zie je dit niet en reageert de prijs anders dan de indicator, dan heb je te maken met een divergence oftewel een afwijking. Wat je vaak goed kan zien met een divergence, is de verandering in trend, er kan een reversal aankomen.

Hoe trade je de divergence?

Om te beginnen heb je meerdere soorten van een divergence. De twee makkelijkst te spotten zijn de Bullish Divergence en de Bearish Divergence, daarnaast heb je ook nog de hidden divergencies maar daar richten we ons nu niet op. Zoals de namen al zeggen, geven de bullish en bearish divergencies een bullish of bearish signaal af. Aan de hand daarvan kun je dus je trade maken.

Divergance trading technische analyse

Een bullish divergence kun je herkennen aan wanneer de prijs lower lows maakt, maar de indicator higher lows. De indicator geeft dan een signaal dat de bottom van een trend in zicht is en het tij kan gaan keren. De prijs kan dan een bullish move gaan maken en gaan stijgen. Het betreft dus een bullish divergence.

Divergance trading bearish indicator

Een bearish indicator herken je aan de highs. Wanneer de prijs een higher high maakt maar de indicator een lower high. Zul je dus waarschijnlijk gaan zien dat de prijs zal gaan zakken en een reversal gaat maken. De indicator geeft dan in dit geval een signaal dat de top van de trend bereikt kan zijn en de prijs gaat omkeren. Zoals je dan in het bovenstaande plaatje ziet, een bearish divergence.

Wanneer zet ik de order?

Let goed op bij het zien van divergencies op welk timeframe je kijkt. Zoals gezegd in eerdere posts geeft een hoger timeframe meestal een beter resultaat. Timeframes onder een uur, bevatten veel ruis en fakeouts. Dit geld ook voor divergencies. Ik zelf trade het liefst met divergencies op de 1h, 4h of daily chart. Deze zijn veel geschikter voor de manier van traden hierin beschreven. Zie je een divergency op een chart en wil je erin gaan? Wees altijd voorzichtig en scale jezelf in, ga nooit vol ergens in. Check hiervoor ook het DCA artikel wat ik heb geschreven over het veilig instappen van een positie.

Vragen? Kom eens langs op Telegram.

Gerelateerde berichten

BONK marktkapitalisatie stijgt boven $2 miljard

Timo Bruinsma

Is AI token Render op weg naar $11 of juist niet?

Timo Bruinsma

BNB’ stijging: de impact van de nieuwe testnet

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu