Blockchain Stories
Image default
Cryptomarkt Update Nieuws

Crypto.com maakt bezwaar tegen boete van De Nederlandsche Bank (DNB)

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de cryptocurrency exchange Crypto.com een sanctie van €2.850.000 opgelegd voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland zonder de vereiste registratie.

Sinds mei 2020 is registratie bij DNB verplicht voor aanbieders van cryptodiensten, met als doel witwaspraktijken en de financiering van terrorisme te bestrijden. Crypto.com, onderdeel van het Ierse Foris Dax Global Limited, was actief van mei 2020 tot november 2022 zonder deze essentiële registratie.

De sanctie is in oktober vastgesteld, maar recentelijk door DNB bekendgemaakt. De overtredingen werden zo ernstig en verwijtbaar bevonden dat de initiële boete van €2 miljoen met €850.000 is verhoogd.

Crypto.com maakt bezwaar tegen de boete

Crypto.com kreeg een boete van $3,1 miljoen van de Nederlandse centrale bank voor het opereren in het land zonder registratie. De toezichthouder verhoogde de boete om meerdere redenen, waaronder het bedienen van een “significant aantal” klanten in Nederland en het niet betalen van toezichtskosten. Het platform is nu geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en gaat in beroep tegen de boete.

De crypto-exchange Crypto.com werd in oktober getroffen door een boete van 2,85 miljoen euro door de Nederlandse centrale bank, zoals woensdag door de toezichthouder aangekondigd. De boete werd opgelegd aan Foris DAX MT Limited (DAX MT), de beheerder van Crypto.com, voor het aanbieden van diensten in Nederland zonder registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze sanctie gold voor een periode van ongeveer twee jaar voordat het platform zich in juli 2023 registreerde bij de toezichthouder.

DNB handhaaft vaker richting crypto-exchanges

Bedrijven moeten zich registreren bij DNB onder de Nederlandse wet tegen witwassen en financiering van terrorisme om in het land te mogen opereren. Hoewel de basisboete voor deze overtreding twee miljoen euro bedraagt, verhoogde de toezichthouder de boete “vanwege de ernst en mate van verwijtbaarheid van de niet-naleving.” DNB hield bij het verhogen van de boete rekening met het feit dat DAX MT een significant aantal klanten in Nederland heeft die gebruikmaken van zijn cryptodiensten, en dat het bedrijf ook een concurrentievoordeel genoot door geen toezichtskosten aan DNB te betalen en dat de niet-naleving langdurig voortduurde.

Crypto.com had tot november 2023 om de boete aan te vechten, wat de uitwisseling zegt te hebben gedaan. “De boete betreft een verleden en gecorrigeerd incident en heeft geen invloed op onze lopende marktoperaties of -diensten. We zijn teleurgesteld en oneens met DNB’s beslissing om Foris DAX MT te beboeten en zijn actief in beroep tegen deze beslissing,” zei een woordvoerder van het bedrijf. DNB heeft eerder vergelijkbaar hoge boetes opgelegd aan beurzen zoals Binance en Coinbase, voor het opereren zonder registratie.

Eerder legde DNB ook al boete aan Binance op

In 2022 werd Binance Holdings door De Nederlandsche Bank (DNB) beboet met een boete van zo’n 3 miljoen euro voor het aanbieden van lokale cryptodiensten zonder geregistreerd te zijn bij de centrale bank. De Nederlandse toezichthouder maakte eerder bekend dat het de administratieve boete in april 2022 heeft opgelegd.

DNB benadrukte dat elk bedrijf dat cryptodiensten in Nederland aanbiedt, zich moet registreren bij de centrale bank om te voldoen aan de bepalingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De toezichthouder verklaarde dat het op 18 augustus 2021 al een publieke waarschuwing aan Binance had uitgegeven.

DNB beweerde destijds dat Binance in Nederland een “zeer groot aantal klanten” bediende en dat het dagelijkse handelsvolume “$13,7 miljard” was. Volgens DNB heeft het herhaaldelijk overtreden van de voorgeschreven regels bijgedragen aan de verhoogde boete.

Binance heeft een aanvraag ingediend om te registreren, en het registratieproces wordt momenteel behandeld. In de kennisgeving staat dat DNB de totaal te betalen boete met 5 procent heeft verlaagd, aangezien Binance stappen heeft ondernomen om aan de wet te voldoen en open is geweest over zijn bedrijfsvoering.

Binance heeft echter nooit expliciet erkend of ontkend dat het bedrijf de boete al heeft betaald.

Gerelateerde artikelen

De Britse regering moet in actie komen over AI-auteursrecht en marktconcurrentie

Wanisha Balak

ShibaSwap nu ook op Ethereum en Solana: wat betekent dit voor SHIB?

Mike Schonewille

Update in zaak Ripple tegen SEC: Ripple slaat terug

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer