Blockchain Stories
Rusland voert strenge crypto regels in: Exceptie voor miners en projecten
Nieuws

Rusland voert strenge crypto regels in: Exceptie voor miners en projecten

Vanaf 1 september 2024 voert Rusland strenge crypto regels in, waarbij crypto miners en specifieke projecten van de Russische Centrale Bank uitzonderingen krijgen. 

Het initiatief, ingesteld door Anatoly Aksakov van het Comité voor de Financiële Markten van de Staatsdoema, heeft het doel om de Russische cryptomarkt te beheren en de positie van de Roebel te versterken. Met name door de oplopende mondiale spanningen willen ze het gebruik van crypto beperken tot cryptocurrencies die in Rusland worden uitgegeven. 

In een verklaring gaf Aksakov aan dat dit een essentiële stap is om de positie van de Roebel als belangrijkste munteenheid te behouden, aangezien deze in sommige economische sectoren wordt vervangen door crypto. 

Exceptie voor de Centrale Bank en miners

Deze nieuwe wetgeving sluit crypto mining en projecten van de Centrale Bank van Rusland uit. Dit doen ze met de reden dat de projecten en mining een aanzienlijke bijdrage bieden aan de Russische belastinginkomsten. In totaal komt dit neer op 2,59 miljard dollar aan liquiditeit. 

Geen verbod op circulatie

Anton Gorelkin, lid van de Doema, licht toe dat ondanks dat het creëren van exchanges buiten regulaties verboden is, dat ze de circulatie van crypto niet zullen stoppen. Het doel hiervan is het voorkomen van ongereguleerde exchanges, zonder het gebruik van digitale valuta compleet te verbieden. 

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, en het hoofd van de Centrale Bank van Rusland, Elvira Nabiullina, steunen deze aanpak om het gebruik van crypto te reguleren in het land. Daarbij hebben ze het liefst een gematigde aanpak. 

Zo pleiten ze voor gecontroleerd gebruik op binnenlandse en internationale markten. Dit lijkt op een overeenstemming na een lange discussie over het onderwerp. 

Russische gebruik van crypto

Ook grote Russische instanties maken gebruik van crypto. Zo is een tijdje geleden USDT gebruikt om militaire tech-onderdelen te kopen. Door crypto te gebruiken en traditionele financiële systemen te ontwijken, wisten ze sancties te vermijden. 

De aankoop omvatte onder andere drone-aandelen die essentieel waren bij de militaire operaties in Oekraïne. Kortom, ook in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt crypto strategisch ingezet om internationale controle en sancties te omzeilen. 

Wat betekent dit voor de crypto markt?

Voor Russische crypto beleggers betekent dit niet veel goeds. Zo hebben ze straks geen toegang meer tot grote cryptocurrencies, zoals de Bitcoin. Ook voor de crypto markt zelf zal dit niet veel goeds betekenen. 

Net als bij het wegvallen van China zal het wegvallen van de Russische markt hoogstwaarschijnlijk een grote impact hebben op de koers van gedecentraliseerde financiële middelen. 

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer