Blockchain Stories
Amerikaanse autoriteiten klagen sleutelfiguur van Russische LockBit groep aan
Nieuws

Amerikaanse autoriteiten klagen sleutelfiguur van Russische LockBit groep aan

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft de Russische staatsburger Dmitry Khoroshev aangeklaagd, beschuldigd van het zijn van het brein achter de beruchte LockBit ransomware aanvallen.

Er wordt een beloning van $10 miljoen aangeboden voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Aanklacht omvat 26 delicten

Volgens de strafrechtelijke aanklacht, die dinsdagochtend werd onthuld, heeft Khoroshev de LockBit software ontwikkeld, gepromoot en beheerd. Daarnaast rekruteerde hij ook zogenoemde affiliates via cybercriminele fora.

Deze affiliates voerde vervolgens daadwerkelijke de aanvallen uit waarbij Khoroshev een aandeel van 20% van hun inkomsten kreeg, meestal in Bitcoin (BTC).

Omvang van de schade

De aanklagers melden dat LockBit een van de grootste ransomware aanvallen ter wereld heeft uitgevoerd. In totaal het gaat om circa 2.500 getroffen slachtoffers sinds 2019, waarvan ongeveer 1.800 slachtoffers woonachtig zijn in de Verenigde Staten. De geschatte losgelden bedragen samen $500 miljoen.

Khoroshev zou ongeveer $100 miljoen aan Bitcoin transacties hebben ontvangen van LockBit tijdens de periode dat de groep actief was.

Sancties en voortdurende wetshandhaving

Naast strafrechtelijke vervolging is Khoroshev ook gesanctioneerd door het Office of Foreign Assets Control (OFAC), waardoor hij geen financiële transacties meer kan uitvoeren. Ook is er een Bitcoin adres geassocieerd met Khoroshev toegevoegd aan de sanctielijst.

Voorheen was er een grote operatie tegen LockBit, namelijk Operatie Cronos in februari 2024. Dit was een grote internationale wetshandhavingsoperatie die leidde tot de inbeslagname van LockBit’s darkweb sites, infrastructuur, broncode en cryptocurrency accounts.

Tot de dag van vandaag blijft Khoroshev op vrije voeten en is de vraag waar hij is.

Khoroshev, samen met vijf andere leden van LockBit, staat terecht voor in totaal 26 aanklachten, waaronder samenzwering tot fraude en afpersing. Als hij wordt veroordeeld, kan hij maximaal 185 jaar gevangenisstraf krijgen.

Denken jullie dat hij op korte termijn gepakt gaat worden?

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

FLOKI stijgt 17% en doet later vandaag een belangrijke aankondiging

Thanh Lanh Tran

Crypto trader deelt inkoop- en verkoopmoment van zijn Avalanche positie

Thanh Lanh Tran

Zuid-Korea aangespoord om VS te volgen op het gebied van crypto ETFs

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer