Blockchain Stories
Rapport: Financieel adviseurs zijn bang om advies over crypto te geven
Nieuws Regulatie

Rapport: Financieel adviseurs zijn bang om advies over crypto te geven

Uit een rapport van CoreData blijkt dat slechts 1% van de financieel adviseurs begint over crypto met hun klanten. Dit wordt veroorzaakt door juridische aansprakelijkheid en de bijbehorende kosten als een investering mislukt. 

Een flinke 89% van de financieel adviseurs heeft zelfs aangegeven helemaal nooit advies gegeven te hebben over crypto. Hieruit blijkt dat juridische risico’s die vastzitten aan advies over crypto groot zijn. 

Waarom beginnen financieel adviseurs niet over crypto?

Er spelen verschillende factoren een rol in de angst van financieel adviseurs over de risico’s. Het rapport zegt hier het volgende over:

“Eén van de belangrijkste redenen waarom adviseurs niet over crypto praten, is te wijten aan zorgen over het niet gedekt zijn door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zonder verzekering riskeren adviseurs hoge juridische kosten als cliënten beweren dat het advies tot financieel verlies of schade heeft geleid.”

Echter, er zijn ook een aantal andere factoren die een rol spelen. Zo speelt de hoeveelheid slachtoffers van oplichting op de crypto markt een grote rol. Ook beperkte informatie ten opzichte van traditionele activa, de afwezigheid van historische prestatiedata en het gebrek aan duidelijke regelgeving spelen hierin een rol. 

Zo zegt het rapport:

“In tegenstelling tot traditionele activa ontbeert crypto momenteel de beoordelingen van onderzoeksinstellingen en duidelijk advies van bestuursorganen. Hoewel er historische gegevens over de blockchain bestaan, is de geschiedenis van crypto relatief kort en de toekomst onzeker.”

Belangrijke kans voor adviseurs

Echter, CoreData is van mening dat de terughoudendheid van de meerderheid van adviseurs om de crypto markt te verkennen een belangrijke kans biedt voor adviesbureaus. De mogelijkheid om zich te specialiseren in crypto of het begrip van crypto te vergroten is een belangrijke optie. 

Uit het onderzoek blijkt dat 67% van cryptohouders interesse hebben in professioneel advies over het onderwerp. Zo zei het rapport:

“Praktijken die moeite doen om competentie op dit gebied te ontwikkelen, zullen de kans hebben om hun beheerd vermogen te vergroten onder cohorten van crypto-nieuwsgierige investeerders, evenals doorgewinterde crypto-houders die rijkdom hebben opgebouwd via blockchain”

Naarmate de jongere generaties een groot onderdeel van de markt gaan uitmaken, zal de vraag naar digitale activa naar verwachting stijgen. Als gevolg wordt het opbouwen van expertise op het gebied van op blockchain gebaseerde activa een belangrijke keuze voor adviesorganen. 

De globale kijk naar crypto advies

Ondanks dat het onderzoek gedaan is op de Australische markt, zegt dit veel over de globale kijk naar crypto advies. Verzekeringsorganen die beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen bieden, bieden geen dekking voor advies over crypto. 

Dit is niet alleen in Australië het geval, maar over de hele wereld zal dit een factor zijn. Naast dat er hierdoor meer ruimte komt voor specialistische kennis, biedt het ook ruimte voor gespecialiseerde verzekeringen. 

Een gebrek aan advies en kennis over de crypto markt vanuit adviseurs maakt de keuze om in crypto te investeren voor veel beginnende investeerders erg lastig. Specialistische kennis kan daarom grote voordelen bieden voor de huidige crypto markt. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Ethereum analyse, hoe ETF zorgt dat ETH naar $4.5K gaat

Timo Bruinsel

Polkadot probeert nieuw leven in te blazen, is $10 haalbaar?

Timo Bruinsel

XRP kopen vergelijkbaar met investeren in Apple Google Tesla

Mike Schonewille

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer