Blockchain Stories
Worldcoin wereldwijd geconfronteerd met bans: Privacyproblemen
Altcoin Nieuws Regulatie

Worldcoin wereldwijd geconfronteerd met bans: Privacyproblemen

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Regelgevers over de hele wereld kiezen ervoor om Worldcoin te verbieden. De crypto token verzameld biometrische gegevens voor een kleine betaling in Worldcoin. Oorspronkelijk is Worldcoin een op AI gericht identificatieproject met een eigen crypto token. 

Grote zorgen over Worldcoin

Veel toezichthouders en voorstanders van privacy baren grote zorgen over het project. Volgens Worldcoin staan er al meer dan 10 miljoen mensen klaar om hun biometrische gegevens in te dienen. Na het ontvangen van een online ID-verificatie, krijgen gebruikers van dit project 25 WLD (Worldcoin), met een waarde van net iets meer dan $100. 

Op 11 april hebben meer dan 10 miljoen mensen zich aangemeld voor de Worldcoin World App. Sam Altman, oprichter van Worldcoin en CEO van OpenAI, liet in een bericht op X (Twitter) het volgende hierover weten:

“Het doel is simpel: een mondiaal financieel en identiteitsnetwerk gebaseerd op bewijs van persoonlijkheid. Dit voelt vooral belangrijk in het AI-tijdperk. Ik heb goede hoop dat Worldcoin kan bijdragen aan gesprekken over hoe we de toegang, voordelen en het beheer van toekomstige AI-systemen delen.”

Sinds het begin van deze start-up heeft Altman flinke tegenslag gezien van voorstanders van privacy. Waaronder de volgende X (Twitter) post van privacyvoorrechter Edward Snowden:

Toezichthouders tegen Worldcoin

Toezichthouders in verschillende landen hebben besloten om het project gewoon compleet te verbieden. Dit is uit angst dat de verzameling van biometrische gegevens een bedreiging voor de privacy zal veroorzaken. 

In 2023 hebben toezichthouders in India, Zuid-Korea, Kenia, Duitsland en Brazilië onderzoek gestart naar de activiteiten van Worldcoin. Inmiddels beginnen de maatregelen van de toezichthouders steeds drastischer te worden. 

Op 18 maart 2024 werd Worldcoin voor het eerst compleet verboden door Spanje. Op 22 mei 2024 besloot Hong Kong ook dat Worldcoin verboden moest worden. Daarbij voerden ze de volgende conclusie:

“De Orb gegevensverzamelaars verstrekken onvoldoende informatie, verzamelen gegevens van minderjarigen en staan niet toe dat de toestemming wordt ingetrokken.”

SFC, toezichthouder Hong Kong

Worldcoin heeft voor het verbod in Spanje een hoger beroep aangevraagd, maar de Nationale Rechtbank, Audiencia Nacional, verwierp dit beroep en stelde dat ‘het recht op de bescherming van persoonsgegevens van de proefpersonen moet prevaleren boven het bijzondere belang van het appellantebedrijf, dat in essentie van economische aard is’.

Inspanningen van Worldcoin richting privacy

Worldcoin heeft na het hoger beroep in Spanje besloten de Orb technologie Open Source te maken. Daarnaast kunnen gebruikers in de app een modus instellen waardoor ze zelf de irisscans kunnen bewaren en krijgen ze de mogelijkheid om de scans zelf te verwijderen. 

De inspanningen worden langzaam maar zeker groter, maar het lijkt er nog niet voor te zorgen dat toezichthouders groen licht willen geven. De kern van de problemen rondom Worldcoin lijken vooral te liggen rondom het eerdere gebrek aan transparantie en vertrouwen. Worldcoin mag nog hard aan de slag om ervoor te zorgen dat toezichthouders en gebruikers weer vertrouwen hebben in het project. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde artikelen

Stijgende vraag naar Ethereum doet dit met ETH prijs

Timo Bruinsel

BNB $600 obstakel: het is goed om hierop te letten!

Timo Bruinsel

Prijs omkering PEPE hangt af van deze belangrijke factoren

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu