De afgelopen tien jaar hebben verschillende marktcorrecties de cryptowereld opgeschud, zo ook de crypto crash van de afgelopen week. Dit was niks vergeleken met de grootste daling tijdens de COVID-19 crash op 13 maart 2020, toen daalde de totale marktkapitalisatie van crypto met 39,6%.
Hoewel er sindsdien meerdere dalingen zijn geweest, hebben ze nooit dezelfde impact gehad. Maar iets wat alle crypto crashes gemeen hebben, is dat ze veel paniek veroorzaken, zeker bij nieuwe investeerders.
Dit artikel geeft een overzicht van de grootste correcties en onderzoekt hoe lang deze correcties doorgaans duren. Alle dank gaat uit naar CoinGecko, die dit onderzoek heeft uitgevoerd.
Grote correcties in de cryptomarkt
Op 13 maart 2020, midden in de wereldwijde paniek rond Corona, kelderde de cryptomarkt met 39,6%. De marktkapitalisatie daalde van $223,74 miljard naar $135,14 miljard. Bitcoin en Ethereum ondervonden ook aanzienlijke prijsdalingen van respectievelijk 35,2% en 43,1%. Dit was een van de meest dramatische dagen voor de cryptowereld, met investeerders die massaal hun riskante activa verkochten.
Naast de COVID-19 crash heeft de cryptomarkt nog een aantal grote correcties doorgemaakt. De op een na grootste vond plaats op 14 september 2017, toen de marktkapitalisatie met 22,3% daalde. Bitcoin daalde die dag met 20,2%, wat zijn derde grootste daling was. Een andere opmerkelijke correctie vond plaats op 20 mei 2021, met een daling van 22,17%. Deze incidenten laten zien hoe volatiel de cryptomarkt kan zijn en hoe snel deze kan herstellen, zoals gebeurde na de daling van september 2017.
Duur van cryptomarktcorrecties
In de afgelopen tien jaar hebben de langste correcties in de cryptomarkt doorgaans slechts twee opeenvolgende dagen geduurd. Bijvoorbeeld in januari en februari 2018 en tijdens de FTX crash in november 2022. Hoewel er correcties zijn geweest die meerdere dagen duurden, zoals tijdens de Terra Luna crisis in mei 2022, is het ongebruikelijk dat correcties langer dan twee dagen aanhouden.
Bitcoin heeft slechts twee keer correcties van twee opeenvolgende dagen meegemaakt: in januari 2015 door zorgen over regelgeving en de hack van de Bitstamp exchange, en in maart 2017 tijdens het debat over de Bitcoin Unlimited fork. Ethereum heeft vaker te maken gehad met twee opeenvolgende dagen van correcties, met zes gevallen sinds de lancering. De meest opvallende was de correctie na de DAO hack in juni 2016.
Hoe vaak komen cryptocorrecties voor?
Van 2014 tot heden zijn er 62 dagen geweest waarin de cryptomarkt een correctie van 10% of meer ervoer, wat slechts 1,6% van de tijd is. Het jaar 2018 kende het hoogste aantal correctiedagen (18), wat dubbel zoveel is als het aantal in 2017.
De frequentie van correcties in 2018 kan worden toegeschreven aan de extreme volatiliteit na de bull run van 2017. Opvallend is dat er in 2023 geen enkele correctie dag was, wat wijst op een periode van consolidatie en herstel ondanks macro-economische uitdagingen.
Hoewel deze correcties doorgaans kortstondig zijn, tonen ze de inherente volatiliteit van de markt. Of de markt in de toekomst dergelijke correcties zal blijven ervaren, blijft af te wachten, maar de geschiedenis toont aan dat herstel vaak snel volgt op zelfs de meest dramatische dalingen.
Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.
Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX
OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen.
Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.
OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.