Blockchain Stories

Top 5 Bitcoin indicatoren voor je technische crypto analyses

Gastredacteur
Technische Analyse Top 5 Indicators Bitcoin

Er zijn ontzettend veel indicators om de prijs van Bitcoin te voorspellen. Doordat er juist zoveel zijn is het soms erg moeilijk om een keus te maken wat je gaat gebruiken. Het maken van een plan helpt hierbij. Maar zoals iedereen weet, een plan maken vanuit het niets is lastig. Een voorbeeld is handig. En daarom kijken we deze week naar een aantal indicatoren die ik zelf zie als de top 5 voor het voorspellen van de prijs van Bitcoin.

1/ Exponential Moving Average (EMA)

De indicator welke het meest gebruikt wordt in mijn eigen plan is de Exponential Moving Average, ook wel afgekort als EMA. Deze indicator laat een gemiddelde zien op het timeframe dat je zelf instelt. Doordat elke nieuwe candle zorgt voor een nieuw gemiddelde ontstaat er een lijn. Deze lijnen werken erg goed als support/resistance. De prijs wil vaak richting bepaalde veel gebruikte EMA’s bewegen of er op bouncen.

Bitcoin EMA 200 (Rood). Bron: Trading View.
Bitcoin EMA 200 (Rood). Bron: Trading View.

EMA’s (en andere varianten als de MA of SMA) worden veel gebruikt. Vandaar dat deze goed kan voorspellen, veel mensen zetten orders op ongeveer dezelfde levels en verwachten hetzelfde. Een voorbeeld is de 200 EMA. Deze werkt vaak erg goed als support/resistance. Een goede manier om deze te gebruiken tijdens het traden is om orders rond dit level te zetten om te kopen/verkopen. Of juist een goed punt om winst te pakken.

2/ Stochastic Oscillator (Stoch)

De Stochastic Oscillator (Stoch) is de tweede meest gebruikte indicator in mijn arsenaal. Deze indicator is niet door iedereen geliefd, mede doordat hij vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt. Er zijn veel mensen welke denken dat wanneer de Stoch een overbodigst conditie aangeeft dat het ideale moment is voor een verkoop. Maar dat is vaak niet het geval. De prijs van de Bitcoin kan uren, dagen of zelfs weken lang overbought zijn en rustig verder klimmen.

Echter kan hij in combinatie met bijvoorbeeld EMA’s heel krachtig werken. Wanneer de Stoch bijvoorbeeld een oversold conditie aangeeft en de prijs dicht bij een hele sterke EMA komt, kan het een goede indicatie zijn van een potentiële reversal en dus een goed moment om een koop order te zetten. De Stoch werkt goed als ondersteuning en bevestiging van wat een andere indicator zegt.

3/ Fibonacci Levels

Nog een tool welke goed werkt als ondersteuning is de Fibonacci Extensions tool welke de Fibonacci Levels toont. Fib levels zijn de meest gebruikte levels binnen het traden, dus ook met technische analyse bij Bitcoin. Deze levels worden door de meest ervaren traders gebruikt en gerespecteerd. Ze geven een heel goed beeld van de support en resistance levels. En laten tevens zien waar de prijs van Bitcoin heen kan gaan.

Fibonacci Levels. Bron: Trading View.
Fibonacci Levels. Bron: Trading View.

Zo werkt het .618 level als een sterke magneet en zal de prijs daar vaak terecht komen. Het wordt ook wel gezien als de “golden ratio”. Wederom weer doordat iedereen dit level zo goed respecteert. Vaak is het goed te zien dat EMA’s ook vaak op dezelfde fib levels liggen of er in de buurt. Op die manier kun je dus zien of meerdere indicators elkaar bevestigen, wat een sterk signaal kan zijn.

4/ Volume

Zoals in een van de voorgaande blogposts uitgelegd, is het volume op Bitcoin te zien als een indicator. Volume kan een heel sterk beeld afgeven over of een beweging in de prijs natuurlijk en sterk is of juist niet. Zo kan de prijs ineens pumpen op heel weinig volume, wat vaak resulteert in een trap. Oftewel, de pump was nep en de prijs daalt snel terug of zelfs verder dan waar hij vandaan kwam.

Wanneer de prijs bijvoorbeeld door een hele sterke EMA of Fib level knalt, kan er een uitbraak zijn en dus reversal. Het is dan vaak goed om het volume van deze uitbraak te bekijken. Als het een echte uitbraak is, dan gaat dat vaak gepaard met heel veel volume. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn weinig mensen het eens met de beweging en is de kans groot dat deze doorbraak faalt. Instappen is dan risicovol en kan verkeerd uitpakken.

5/ Chart Patterns

Het is misschien niet een specifieke indicator maar wel een belangrijke om naar te kijken; chart patterns. Patronen welke een voorspellende waarde hebben. Bijvoorbeeld de klassieke Head & Shoulders welke een drop in de prijs kan voorspellen. Deze patronen geven vaak een goed beeld van wat er gaat gebeuren met de prijs. Daardoor werkt het ondersteunend in combinatie met de andere indicatoren. Het kan de bevindingen op andere indicatoren goed bevestigen of juist ontkrachten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu