4 maart 2024
Blockchain Stories
Interview Waves

Hogeweg, ondernemer op het Waves Platform

Jarno Hogeweg

Een server draaiende houden waar honderden mensen hun Waves aan uitlenen. Dat is wat Jarno Hogeweg samen met een vriend op dit moment doet binnen de wereld van cryptocurrency. Het idee was interessant, de ontwikkelaar van het Waves Platform (Sasha Ivanov) kwam betrouwbaar over en Hogeweg wilde niet nog eens de ICO boot missen van een veelbelovend project. “De Ethereum ICO heb ik aan mij voorbij laten gaan, dat ging mij niet nog een keer gebeuren,” zegt Hogeweg.

De start

Op 31 mei eindigde de ICO van Waves en Hogeweg was ingestapt. Vanaf dat moment is hij een actief lid van de community. Net na de ICO besloten Hogeweg en zijn collega Rob van de Camp een node te gaan draaien. Een node is onderdeel van het netwerk van het Waves Platform. Nodes houden het netwerk van Waves draaiende.

Hogeweg: “Toen wij begonnen in 2016 waren er een stuk of tien man die een node draaide, niet echt veel dus.” In het begin kende het project wel een aantal opstartproblemen. Er moest een bijna compleet nieuwe code geschreven worden om het netwerk op te bouwen. “Sasha vond dat er meer dan tien nodes nodig waren op het netwerk, de Russische handleidingen waren echter niet bepaald duidelijk dus dat was makkelijker gezegd dan gedaan.” Iedereen die een node in de lucht gooide werd beloond met 500 Waves. Zelf heeft Hogeweg er op dat moment drie opgestart, daarvoor kreeg hij dus in totaal 1500 Waves. Dat is op het moment van schrijven bijna 7500 euro aan Waves.

Mede door de problemen in het begin daalde de prijs van Waves tot onder het niveau waarop hij zelf was ingestapt tijdens de ICO. “Op dat moment ben ik gaan traden om nog meer Waves te verkrijgen, ik geloofde heel erg in het project.” Hij heeft zijn stapel Waves verachtvoudigd in die tijd.

Booming

Nu de prijs en het netwerk in de lift zitten plukt hij de vruchten van het vertrouwen in het project: “Ik kan wel zeggen dat het lekker loopt, ja. ” Waves is de afgelopen maanden hard omhoog geschoten qua marktwaarde. Dat de populariteit toeneemt ziet Hogeweg ook aan het aantal Waves op zijn node. Op dit moment lenen ruim 700 adressen hun Waves uit aan hem. Zijn node draait op dit moment met meer dan vijf miljoen waves, daarmee is het de nummer drie van de wereld. Elke week betaalt hij deze mensen een beloning voor het uitlenen van hun Waves, een soort dividend of rente.

Het onderhouden van de node is volgens Hogeweg niet heel erg lastig: “Als je een datacentrum tot je beschikking hebt is het vrij simpel, alles draait stabiel en dat is het belangrijkste.” De meeste tijd gaat nu zitten in het promoten van zijn node. “We proberen wereldwijd meer mensen van ons te laten horen, vooral via social media.”

Er is meer dan Waves

Natuurlijk is het grootste deel van het portfolio van Hogeweg Waves, maar hij zit ook in ZCash en is op dit moment ook Zen aan het minen. “Het begon voor mij allemaal met dogecoin, daar heb ik veel geld mee verdiend.” Een deel van zijn eerdere winsten heeft hij niet opnieuw in cryptocurrency gestoken, maar in iets anders moois. Hogeweg: “Een groot deel van mijn trouwerij heb ik betaald met de winsten uit cryptocurrency. Dat zijn mooie dingen.”

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Chinese cryptoranglijst: EOS bovenaan, BTC bijzonder laag

Robin Heester

Arnold Daniels van LegalThings: blockchain in de praktijk

Robin Heester

Bram Ceelen van Anycoin Direct: ”Down the crypto rabbit hole”

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.